Ne-am propus să vizităm cele mai importante obiectivele turistice din București și nu puteam să omitem Teatrul Național, mai ales că Andreea, responsabil proiecte în cadrul instituției, ne-a primit cu multă căldură și deschidere.
Cu atât mai mult, nu știam că există posibilitatea de a vedea interioarele renovate recent ale teatrului, până nu am intrat pe site-ul lor în căutare de detalii. Am stabilit totul online și ne-a invitat la un ghidaj în cadrul teatrului, unde a participat și un grup mare de elevi, la fel de curioși ca noi să descopere acest loc plin de poveste.
De la primul pas, cu acoperișul său care ia forma pălăriei lui Caragiale și grupul statuar Căruța cu paiațe din fața teatrului, locul devine interesant și îți stârnește curiozitatea.
– Primul teatru din România a fost înființat la Iași, în 1840!
Așa își începe, dl. Ionuț C., ghidajul de la Teatrul Național București. Mi-a umplut sufletul de fericire să mă simt deja conectată cu acest loc.
Primul spectacol care are loc la București avea să se numească Zoe sau un amor românesc. În decembrie 1973, se deschide Teatrul Național din actuala clădire de pe Bld. Nicolae Bălcescu nr. 2.
La vremea respectivă, teatrul deținea doar 3 săli: Sala Mare, Sala Atelier și Sala Studio. În toți acești ani instituția a trecut prin diferite schimbări și adaptări ale spațiului, astfel încât, mai mulți oameni să se bucure de spectacole, ajungându-se la un număr de 6 săli, vizitabile, astăzi, în tururile ghidate organizate TNB în zilele de luni.
S-a dat startul turului și în drumul nostru spre Sala Media, ne-am oprit pe un hol mare care cândva era cale de acces și unde, astăzi, este o expoziție temporară de picturi care aparțin unuia dintre cei mai mari artiști contemporani de Artă naivă Gheorghe Ciobanu. Expozițiile se schimbă la fiecare 3 săptămâni.
Sala Media – aflată la 7 metri jumătate sub nivelul Pieței Universității, o sală nouă care cândva era un depozit de costume.
Aflăm că există 3 forme de teatru: amfiteatru inventat de greci acum 3000 de ani, arena și forma italiană, în care publicul stă față în față cu scena.
Fiecare sală din TNB are un program artistic, iar în Sala Media au loc piese de teatru pentru copiii, concerte, proiecție de film și multe alte activități legate de teatru sau nu.
De aici, plecăm spre Corpul C, Sala Atelier, octogonală de tipul „black box”, cu tradiție în privința spectacolelor neconvenționale. Aici s-a jucat în premieră absolută, în 1991 piesa Angajare de Clovnde Matei Vișniec. Scaunele așezate pe gradene permit aranjarea spațiului de joc în diferite moduri, iar dimensiunea sălii favorizează intimitatea relației actor – spectator.
Continuăm spre etajul 2 – inima Teatrului Național – cu liftul de decoruri în care am încăput toți, peste 20 de persoane.
Sala Studio este o sală unică, având dotări scenice deosebite și utilată, încă de la inaugurarea ei, în 1973, cu un sistem care transformă în doar 20 de minute sala de tip italian în sală de tip elisabetan sau arenă. Are o geometrie variabilă care oferă multiple posibilități de montare regizorilor de teatru.
Cu o capacitate de 541 de locuri în varianta italiană, 594 în varianta arenă și 424 în varianta elisabetană, Sala Studio oferă spectatorilor o vizibilitate excelentă din orice unghi.
Sala Mare, de tip italian, este una dintre cele mai mari săli de teatru din România și bine dotate din Europa din punct de vedere sceno–tehnic comparabilă cu Sala Mare a noului Teatru Național din Budapesta sau cu Sala Olivier a Royal National Theatre din Londra.
Amfiteatru, un spațiu unde au loc spectacole, în aer liber, în perioada Mai – Octombrie, dar și care poate fi închiriat pentru diferite evenimente de către companii sau persoane fizice.
Complexitatea sălilor și pieselor de teatru, decorurile masive, înalte și modalitatea de manevrare a lor în timpul spectacolului, costumele, cabinele și camerele actorilor sunt detalii despre care am auzit prima dată și care m-au făcut să înțeleg câtă muncă, înainte de toate, există în spatele acestei instituții.
Numărul angajaților TNB este impresionant: 480 dintre care 80 de actori permanenți. La cele 800 de reprezentații anual, TNB colaborează cu alți 350 actori, există 120 tehnicieni de scenă, 100 de oameni care lucrează în ateliere: mecanică, tâmplărie, pictură, croitorie doamne, croitorie domni, cizmărie, pălărie, peruci, spălătorie, călcătorie etc. 80 de oameni se ocupă amenajarea clădirii și 60 de persoane de garderoba publicului și restul din birourile administrative.
Toate aceste informații, dar și multe altele interesante ne-au fost oferit de un ghid cu simțul umorului și foarte persuasiv, Ionuț Corpaci, căruia îi mulțumim că ne-a îndrumat prin culisele TNB cu atât de mult entuziasm și profesionalism.
Cu drag vă invit la Teatrul Național I.L. Caragiale,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment