Este un om pasionat de tot ce ține de cultură, dar în special de istorie. ” Eu, în perioada studenției am citit tot ce am putut din bibliotecă. Mi-a plăcut foarte mult și mă interesa să aflu cât mai multe despre marile personalități care au influențat și au avut impact asupra istoriei. Am citit și despre Constantin Drăgan, profesor asociat la Timișoara și primul președinte al Asociației Mondiale de Marketing. Așa am găsit o carte și despre Sabin Mănuilă, un statistician și medic renumit care a înființat, pentru prima dată la Cluj, catedra de igienă.
Acesta a devenit apoi, prin anii 1938, pe vremea lui Iuliu Maniu, și secretar de stat la Ministerul Sănătății. Am luat-o și am citit-o pe tren. A rămas ca un fel de datorie morală, care încă de pe atunci am simțit-o, știind cine a fost acest om (Sabin Mănuilă a fost complet desființat atât ca om, cât și ca autor, i s-au ars efectiv toate cărțile).
De aceea, după 1990, am încercat să-i conving pe săteni să facem o fundație la Sâmbăteni care să poarte numele acestui mare om al istoriei noastre. ”
Obiectivul principal al Asociației Culturale Sabin Mănuilă creată începând cu anii 1996-1997 a fost acela de a promova tradițiile locale, precum și reînvierea lor. Acestea erau cele care țineau pulsul, care arătau frumosul, care puneau în evidență valorile adevărate.
Înființarea asociaței a fost urmată de un spectacol superb, care a fost posibil și datorită sprijinului venit din partea ansamblului Casei de Cultură din Timișoara. ” Ne dorim și ne-am stabilit ca obiectiv, ca în fiecare an să amintim sătenilor despre oamenii remarcabili pe care i-a avut comunitatea noastră, oameni care și-au pus amprenta într-un fel sau altul și care au lăsat ceva semnificativ în urma lor ; acei oameni excepționali care astăzi au fost uitați.
În primul an am evocat o familie în care a existat generații de preoți, apoi o familie de dascăli, în special oameni care au oferit valoare comunității în care trăiau.”
Își dorește să continue, împreună cu cei din asociație să promoveze valoarea și tradițiile specifice zonei, cum ar fi, de exemplu, și cele 14 jocuri locale din Sâmbăteni, pe care toți le joacă (”eu știu jumătate din ele”) și care sunt unice, nici un sat din județ nu le mai are .
Zig Zag prin Sâmbăteni: între contabilitate, folclor și asociația Sabin Manuilă
Bicicleta a fost vehiculul meu magic cu care am colindat satele din Câmpia Aradului. De la Păuliș, la Miniș, Ghioroc sau Cuvin timp de câteva zile a fost un complet du-te-vino. Dar, orice schimbare aduce noi oportunități. Pe una dintre ele am găsit-o, întâmplător, în Sâmbăteni.
– Oameni care aduc valoare localității Sâmbăteni ? întreabă hangița unui han din sat, mirată de întrebarea mea.
– Stai așa băiete! Contabilul nostru! Răspunse ea.
– Hmm?
– Contabilul din Sâmbăteni! El știe multe despre istorie și folclor. Trebuie să-l vezi. Locuiește nu departe de aici.
Într-un final, ne-am întâlnit.
– Ziggy, poftește te rog, hai să te servesc cu ceva bun! mă îmbie Lucia, soția sa cu bunătate în glas.
– Ziggy, bine ai venit, mă salută cu jovialitate contabilul.
Am fost poftit să servesc plăcinte cu mere cu aluat crocant și alte bunătățuri pregătite cu grijă. În casă erau multe fotografii cu momentele cele mai dragi familiei lor.
Prima impresie ? Oameni calzi și ospitalieri pentru care familia este o valoare.
Contabilul a deschis cufărul cu povești apoi. File importante din istoria poporului de la care învăț erau aduse în discuție. De la perioada interbelică, războaiele mondiale sau regimul comunist… el învățase să studieze printre rânduri. Vedea legăturile între evenimente și efectele deciziilor pe termen lung.
Dar preocuparea sa de suflet abia acum urma să iasă la iveală: viața personalităților din Sâmbăteni.
– În 1894, începu el, s-a născut Sabin Manuilă, fiu de protopop. A fost al treilea academician, cronologic vorbind, din Transilvania.
Viața și realizările sale se colorau în fața mea: studii demografice, statistici sau activitatea medicală. La toate acestea se adăugau activitățile culturale organizate de contabil.
– Ziggy, tocmai de aceea i-am dedicat o asociație culturală acestei personalități din Sâmbăteni. Să studiezi tradițiile locale, e un act onorare a rădăcinilor noastre, adăugă el cu însuflețire.
Luna strălucea pe cer când am plecat de la el, nu înainte de a vedea și un costum popular de care avea mare grijă.
– Ei Ziggy, îmi spuneam în timp ce pedalam sub clar de lună, nu trebuie să răstorni luna de pe cer ca să ai un impact în comunitatea în care trăiești. Mâine te vei întâlni cu domnul din Cuvin, care la fel e preocupat de ce se întâmplă în satul său. Ce urmează oare?
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment