De când ne-a mai „potolit” pandemia, ne-am stabilit la casele noastre în Iași și, pe lângă promovarea celorlalte județe din România, ne-am propus să cunoaștem în detaliu și județul Iași. Așa se face că am explorat, într-o singură zi, cele șapte coline ale Iașului cu bicicletele asistate electric de la Discover Iași. Am parcurs traseul activ propus de echipa Iași.Travel, am pedalat, în 7-8 ore, peste 60 de kilometri și am fotografiat peisaje absolut superbe. „A fost genial, cu tot cu «Nu mai vreau», «Nu mai pot să urc»”, vă spunea Nicoleta într-o postare de pe facebook. Iar Cosmina a tras și concluzia, la final de zi: „Cred că pedalatul nu a fost niciodată atât de plăcut și fantastic”. Să vă spun, pe scurt, despre traseul pe care l-am parcurs:

  • Am plecat de la Palatul Culturii, despre care am scris aici.

  • Dealul Galata – Mănăstirea Galata

Situată pe Dealul Galata, la 186m înălțime, Mănăstirea Galata a devenit, din 1990, o mănăstire de maici. Acesta a fost construită între 1577-1584, la inițiativa domnitorului Petru Șchiopul. Aici poți regăsi și un atelier de croitorie a veșmintelor liturgice și unul de broderie și un muzeu al mănăstirii.

  • Cartierul Frumoasa – Mănăstirea Frumoasa

Mănăstirea Frumoasa a fost construită în aceeași perioadă cu Mănăstirea Galata, însă câteva sute de ani mai târziu aceasta a devenit o ruină. A fost refăcută de domnitorul Grigore al II-lea Ghica, când au fost construite: turnul clopotniță, zidul și două palate. În prezent, mănăstirea trece printr-o restaurare.

  • Dealul Cetățuia – Mănăstirea Cetățuia

Situată „deasupra” orașului, având la bază o priveliște foarte impresionantă, Mănăstirea Cetățuia a fost construită între anii 1668-1672. Se spune că aceasta reprezintă varianta „mai simplă” a mănăstirii Trei Ierarhi. Este înconjurată de ziduri înalte de piatră și de o natură vie, îngrijită și păstrătoare de liniște.

  • Comuna Bârnova – Mănăstirea Bârnova

Întreaga comunitate din localitatea Bârnova s-a dezvoltat în jurul Mănăstirii Bârnova, care astăzi se află în reparații. A fost construită între 1626-1666 pe locul unei vechi biserici de lemn. Din 1991 aceasta a devenit mănăstire de călugări.

  • Dealul Repedea – Rezervația Geologică Repedea (pe care am recomandat-o și aici)

Dealul Repedea, cunoscut și sub numele de „la releu”, oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului Iași. Locul este preferat de ieșenii care vor să-și petreacă timpul liber în natură, în jurul unui picnic și, mai ales, de fotografii care vor să surprindă atmosfera orașului de sus. Dealul Repedea are o altitudine de 353m și este inclus în arealul care a fost declarat rezervație geologică și paleontologică denumit „Locul Fosilifer Dealul Repedea”.

  • Dealul Bucium – Mănăstirea Bucium

Mănăstirea Bucium a fost construită în secolul al XIX-lea în stil tradițional autohton și se află într-o zonă liniștită. În împrejurimile mănăstirii, poți trece pe la cea mai mare cruce de pe teritoriul României (are 40m), zona Plopii fără soț, un grup de 15 arbori ce l-au inspirat pe poetul Mihai Eminescu să scrie poezia „Pe lângă plopii fără soț..” sau pe la casa de protocol a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Nu uita, însă, nici de cramele din zonă, recunoscute pentru vinul pe care-l produc (Agroindustriala Bucium).

  • Pădurea Ciric

Zona este foarte bogată în faună și a devenit în timp un loc preferat de ieșeni pentru petrecerea timpului liber. Pe lângă pădurea stufoasă, o să găsești și cinci lacuri ce au o suprafață de 120 de hectare și care sunt părtașe a multor activități recreative. Cel mai mare lac este lacul Dorobanți.

  • Dealul Șorogari

Pe Dealul Șorogari se află localitatea cu același nume. Zona este cunoscută pentru bogăția viilor care produc vinurile Podgoria Iași. Este un loc potrivit pentru picnicuri și pentru activități sportive. Din vârful dealului poți admira dealul Copou.

Priveliște asupra Dealului Copou

  • Dealul Breazu 

În drum spre Dealul Breazu, puteți trece pe la Școala Normală „Vasile Lupu”, acolo unde se află și un parc dendrologic. Instituția este cea mai veche de acest fel din Țările Române, fiind inițial în curtea Mănăstirii Trei Ierarhi. Parcurgând întreaga zonă, o să observi peisaje pline de verdeață, și dacă ajungi iarna pe aici, poate o să ai ocazia să încerci și săniușul.

  • Dealul Copou – Muzeul „Mihail Sadoveanu”

Considerat „plămânul verde al orașului Iași”, Dealul Copou este cea mai cunoscută colină din cele șapte. Aici poți face o vizită Muzeului „Mihail Sadoveanu”, poți admira colecția de flori de la Grădina Botanică, te poți plimba prin Parcul Copou și Parcul Expoziției sau poți trece pe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prima universitate din România. Iar lista continuă cu alte zeci de locuri demne de vizitat, despre care îți vom spune în articolele ce urmează a fi publicate la noi pe blog.

Dacă vrei să parcurgi întreg traseul într-o singură zi, avem câteva sfaturi pentru tine:

– asigură-te că ai suficientă apă la tine;

– informează-te din timp despre traseu și despre obiectivele turistice;

– folosește cremă cu factor de protecție solară;

– fă pauze dese și alimentează-te corect;

– poartă echipament adecvat (cotiere, cască etc.);

– inchiriază o bicicletă asistată electric de la Discover Iasi, o să-ți fie mult mai ușor, mai ales la deal. Fix când o să ai cea mai mare nevoie, o să simți cum cineva parcă te împinge de la spate;

– parcurge traseul în gașcă, este mult mai distractiv.

Text și foto: Ionuț TEODERAȘCU

Sursă informații: Iași.Travel

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required


Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.

Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe linkul din subsolul e-mailurilor noastre.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.