În tot voiajul nostru prin Bucovina ne-au impresionat adesea valoarea acordată tradițiilor din regiune, peisajele în verde-crud, zestrea culinară, dar mai ales ospitalitatea localnicilor. De la regulă nu se abat nici gazdele noastre de la Vatra Boierească, o unitate de cazare recent deschisă în Cacica, pe Dealul Salinei. 

Am ajuns în jurul prânzului la Vatra Boierească și tradiția locului spune că oaspeții trebuie să facă cunoștință cu bucatele bucovinene. Unde ai putea gusta o ciorbă rădăuțeană și niște ardei umpluți, însoțite de smântână adevărată, dacă nu în inima județului Suceava. Am pornit apoi pe explorat teritoriul din jurul clădirii principale. Conacul, căci despre el este vorba, este structurat pe două etaje și are o capacitate de 20 de locuri de cazare. Interiorul este personalizat cu motive tradiționale brodate pe tapițeria existentă, dar și pe pereți, în zona tavanului. Camerele din conac au un design mai modern, oferind televizor în fiecare cameră și chiar și în restaurant. 

 

Trei căsuțe tradiționale

Pentru o experiență inedită, lucru pe care îl căutăm și noi, există o altă variantă: cazarea într-una din cele trei căsuțe tradiționale de pe deal. Poziționate strategic ca să domine peisajul din zonă, cele trei căsuțe au fost salvate de proprietari prin strămutarea lor aici din două localități sucevene: Straja și Brodina. Lăsate inițial în voia sorții, acestea au fost revalorificate prin includerea lor în circuitul turistic de la Vatra Boierească. Fiecare căsuță are două etaje, la parter fiind un dormitor (cu sobă și vatră), baie și bucătărie, iar la mansardă sunt două dormitoare și o altă baie. 

Experiența șederii într-o astfel de căsuță e similară cu poveștile vacanțelor de vară la bunicii de la țară. Interiorul oferă o imagine autentică a caselor vechi: covoare țesute pe podea, carpete pe pereți, mobilier din lemn masiv, o vatră amenajată în prelungirea sobei din cameră, absența unui televizor și chiar a ceasului. Practic, timpul se oprește în loc, nu ești presat de nimic. Dacă ești curios de timp, însă, ieși pe prispă, caută soarele și intuiește ce oră este. Singurul element care modernizează căsuțele și le oferă o notă diferită este apa curentă. Este, practic, detaliul care reinventează bucătăria tradițională și aduce conceptul de baie în căsuță, toate pentru confortul oaspeților. 

 

 

Pe domeniul Vetrei Boierești nu e loc de plictis: poți să pescuiești în iazul din curte, poți să te plimbi prin pădurea din împrejurimi, să faci o vizită la stâna din vale, să te plimbi cu căruța sau să privești cerul înstelat cât stai în jurul focului de tabără. Noi am apreciat din plin faptul că locul este unul retras, fiind aproape de pădure, care oferă și priveliște asupra satului. Ca niște veritabili haiduci călători, ne-am strâns la amurg pe prispa casei și am depănat istoriile zilei alături de un pahar de bere Bermas, licoare produsă la Șcheia, în județul Suceava.

Noi vă recomandăm o ședere mai lungă, cât să aveți vreme să descoperiți frumusețea regiunii. Ținutul Bucovinean oferă o gamă largă de activități pentru vizitatori: pelerinaje la mânăstirile consacrate, o ieșire la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Muzeul Satului Bucovinean, degustări de preparate tradiționale, ateliere meșteșugărești, activități de aventură în Gura Humorului și o nebunie extremă, traseu pe cea mai lungă tiroliană din Europa de Est, în Pasul Ciumârna. 

 

 

Unitate de cazare pentru grupuri

De menționat este că atât conacul, cât și celelalte spații de cazare sunt destinate în mod special grupurilor și familiilor numeroase. În felul acesta, puteți pune la punct vacanța aceea cu prietenii la care vă gândiți de ceva vreme și parcă nu se mai concretizează.

 

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required


Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.


Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe linkul din subsolul e-mailurilor noastre.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Nicoleta Felea