În Podișul Hârtibaciului, la 6 km sud de orășelul Agnita, am ajuns, după drumuri construite în zig zag, în satul sibian Veseud. Poate fi cuprins într-o privire, mai ales dacă știi locul în care să ajungi ca să poți face asta. Gazde ne-au fost localnicii de la pensiunea Veseud11, ghidați fiind de Lucreția Grenner, administratorul caselor de oaspeți.
De ce e special Veseud11?
Un instinct ne-a dictat că 11 ar fi numărul porții, așa că am căutat prin sat casa cu numărul 11. Și am găsit-o chiar în mijlocul satului, într-o intersecție, vizavi de Biserica evanghelică fortificată. Veseud 11 este singura unitate de cazare din sat și s-a născut din dorința unei familii de sași de a reconstrui, în 2014, o casă veche pentru a le fi casă de vacanță atunci când vor reveni în zonă. Ulterior, după finalizarea căsuței și includerea sa în circuitul turistic, alte trei terenuri din vecinătate au fost scoase spre vânzare, cumpărate de aceeași proprietari. Dimensiunea proiectului s-a amplificat, având astăzi 4 curți foarte încăpătoare. Când am deschis ușa verde a curții, am fost fascinați de organizarea acestui loc, de valea verde care se-ntinde până pe dealul din față.
Case de oaspeți restaurate
Veseud11 își primește oaspeții în 14 camere duble, având o capacitate totală de cazare de 28 de locuri, în 3 corpuri de clădire. Toate casele au fost restaurate urmând cu mare strictețe ghiduri de arhitectură, multe obiecte din case au fost recondiționate și integrate armonios în design-ul camerelor. E o ocazie deosebită să dormi într-o casă construită la finalul anilor 1880. Ca să păstreze intactă atmosfera de acum două secole, trebuie să știi că nu există televizor în cameră. Te vei deconecta (probabil) parțial de cotidian, căci internetul funcționează bine, iar cei de acasă vor primi cu siguranță fotografiile tale din vacanța de la Veseud11. Tarifele de cazare pot fi consultate cu un click aici.
Două șuri au fost transformate în restaurante cu terase, unde oaspeții servesc masa. Și că vorbeam de masă, e musai de mărturisit că am gustat și mâncat cu mare poftă din tot ce ne-au gătit gazdele. Și cum să n-o faci dacă toate felurile de mâncare sunt pregătite cu ingrediente naturale, fie din curtea Veseud11, fie de la furnizori din regiune. Am savurat cu toate papilele gustative: ciorba de cartofi cu tarhon, sărmăluțe cu mămăligă și smântână de casă, friptură fragedă de purcel la cuptor cu pâine caldă, clătite cu gem de prune, dulceață de vișine sau de gutui. Toate astea, încununate de o vișinată dulce sau o pălincă păstrată în butoaie de lemn de dud.
Ca să consumăm cele câteva calorii adunate la masă, am pornit în explorare. Lucreția ne-a dat un pont dubios de interesant: să mergem în plimbare până la cimitirul sașilor, aflat dincolo de terenurile agricole ale pensiunii. Am traversat fânul recent cosit și am ajuns la podul de peste râu, unde am pândit familia de castori care a construit un baraj în apropiere. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, dar mai ales multă răbdare, cu siguranță vei vedea și câteva exemplare rozătoare. Cimitirul sașilor e foarte organizat, cu pietre funerare care se împotrivesc trecerii timpului și care, ascuns după acest gard viu de brazi falnici, ascunde o bucată de istorie a Veseudului. La intrarea în cimitir e și punctul care oferă o panoramă asupra satului, sat pe care-l poți cuprinde într-o îmbrățișare. Până să ajungi la drumul către cimitir, e posibil să te fure peisajul. Familia de măgăruși ne-au furat privirile și afecțiunea, la fel și animăluțele din fermă.
Mulțumiri merg către gazda noastră, Lucreția, alături de toți ceilalți localnici care lucrează în cadrul Veseud11, care au fost extrem de ospitalieri și au făcut din șederea noastră o amintire de neuitat. Atmosfera relaxantă și apropierea de natură au fost cuvinte cheie ale vizitei echipei în sătucul sibian Veseud.
Fotografii realizate de Ionuț Teoderașcu
_______________________________________________________________
Îți recomandăm în zonă să:
Urci în turnul Bisericii Evanghelice Fortificate din Veseud – 50 m distanță
Atingi centrul țării în localitatea Dealu Frumos – 19 km distanță
Mergi în vizită la ultimul cojocar din Țara Hârtibaciului, la Alțâna – 30 km distanță
Pășești în Țiglăria de la Apoș – 25 km distanță
Explorezi Muzeul Casa cu Păpuși, din Agnita – 11 km distanță
- 3 cazări faine din România unde să petreci de Revelion | Recomandat de Zig Zag prin România - noiembrie 10, 2021
- Crăciun în România | 4 opțiuni de cazare pentru sărbători de poveste - noiembrie 8, 2021
- Familia Vlădoi | Cazare și tururi de cramă cu degustare la 15 km de Constanța - august 18, 2021
Leave A Comment