Odată ajunși pe Dealul Școlii se zărește Biserica din Deal, unul dintre cele mai reprezentative edificii ecleziastice în stil gotic și este a treia ca mărime din Transilvania. O poți observa din toate colțurile orașului și de la orice înălțime.
Chiar la intrare curatorul ne-a întâmpinat vesel și cu simțul umorului. Am primit permisiunea de a intra și fotografia, după care el s-a îndreptat spre Biserica Mănăstirii. Noi am rămas alături de Alin Druță, ghidul bisericii, care s-a oferit să ne vorbească câteva cuvinte despre lăcaș.
Când intri în biserică te cuprinde un val de aer rece plăcut iar dacă vorbești mai tare se aude un ecou ca și cum ar exista o altă persoană care repetă ceea ce spui.
Vă spun „Bine ați venit la Biserica din deal considerată cea mai importantă arhitectură a cetății Sighișoara, din punct de vedere religios”, îți începe prezentarea dl. Alin.
A fost construită la o altitudine de 429 de metri aici fiind și ultimul punct defensiv al cetății. Sașii când construiau biserica, lângă construiau și școala deoarece pentru ei educația era la același nivel cu religia tocmai de aceea dealul pe care se află Biserica se numește Dealul Școlii.
Inițial a fost catolică dedicată Sf. Nicolae, sașii când au venit în Transilvania în secolul XII, venind din Vestul Europei, erau catolici, la fel și bisericile construite de ei.
Câteva secole mai târziu, s-au acoperit toate frescele din biserică, au fost lovite cu ciocanul pentru a se prinde noua tencuială iar în urma restaurărilor s-a decopertat și unde s-au mai găsit fresce s-au conservat.
Cea mai recentă restaurare a durat 11 ani iar în 2004 Biserica din Deal a primit premiul Europa noastră, sunt peste 100 de monumente istorice restaurate pe plan european iar Biserica din deal a câștigat premiul I, o mândrie națională cum afirmă și Alin Druță.
În perioada medievală biserica era considerată mândria comunității de aceea încercau să o facă cât mai mare, impunătoare și frumoasă. Iar oamenii care au avut un rol determinant în comunitate erau îngropați la loc de cinste în cripta bisericii pentru a servi ca exemplu pozitiv comunității.
Lăzile au fost folosite pentru provizii. Sunt aduse din podul bisericii din Brădeni. Când satul era atacat toți sașii se adăpostea în Biserica fortificată și rămâneau acolo până treceau invadatorii care putea dura, uneori, luni de zile. Fiecare familie avea câte o ladă.
Sunt foarte interesante pentru că nu s-au folosit cuie de fier pentru realizarea lor ci doar prin asamblare și cuie de lemn. Cea mai veche are 552 de ani vechime. În alte biserici săsești în podul bisericii se ținea slănina familiilor, iar o singură dată pe săptămână aveau voie să se urce în turn și să taie o bucată care să le ajungă toată săptămâna. Se spunea că cea mai bună slănină era cea din turnul bisericilor săsești.
După plecarea sașilor altarele și multe obiecte din bisericile săsești care urmau să rămână neîngrijite au fost aduse în Biserica din Deal.
Un element de o valoare inestimabilă este tabernacolul din piatră traforată, una dintre cele mai frumoase sculpturi gotice decorative din Transilvania.
Când te îndrepți spre ieșire se observă orga bisericii la balcon. Are 700 de tuburi și datează din secolul XIX. Pe timpul verii în fiecare vineri la ora 18.00 va avea loc un concert de orgă, coral și orchestră.
Odată ajunși afară ne îndreptăm spre cimitirul Sașilor amplasat chiar în fața bisericii. Citește în următorul articol nostru mai multe despre Cimitirul Bisericii Evanghelice din Deal aici.
Cu drag,
Cosmina
Echipa Zig Zag prin România
Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment