Monumentul istoric a primit acest nume tocmai datorită lanțurilor din fier forjat de care este înconjurat.
Povestea începe într-o zi frumoasă de toamnă…11 septembrie 1788 când a fost pusă piatra de temelie a lăcașului. De atunci, Sigismund Preinlich, meșterul constructor s-a implicat trup și suflet timp de 19 ani pentru ca edificiul să fie pus în slujba sătmărenilor.
De-a lungul timpului, biserica, construită în stil baroc târziu a fost renovată și înfrumusețată de mai multe ori, ultima dată în anii ’90.
Dacă la exterior, arhitectura ei veche îți atrage atenția, în interior, te cucerește prin tezaurul pe care îl păstrează. Obiecte de cult felurite…potire, farfurii și multe altele , datate între 1657-1679 se află aici.
Biserica reformată cu lanțuri rămâne an după an în Piața Păcii din Satu Mare, ca amintire a unor vremuri de mult apuse dar și ca loc de rugăciune și meditație pentru credincioșii protestanți.
[mashshare]
Biserica reformată cu lanțuri: un farmec aparte, neschimbat de timp
Iată că s-au făcut aproape trei săptămâni de când sunt în Satu Mare 🙂 De multe ori am trecut pe lângă Biserica reformată cu lanțuri cu a sa arhitectură barocă în care se mai joacă subtil câteva elemente clasice.
De fiecare dată am surprins un cadru diferit. E ca și cum mă întâlnesc repetat cu aceeași persoană, dar învăț ceva diferit despre ea.
Am văzut-o scânteind în lumina soarelui dimineții…sau biciuită de vântul turbat sub acoperișul de nori negri…sau în agitația sărbătorilor. Uneori, treceam pe lângă ea și apoi găseam articole despre ea sau informații de la localnici. Așa am aflat de exemplu, că are cel mai vechi clopot din Satu Mare care datează din 1633.
Alteori, trebuia să fac fotografii oamenilor cu care discutam și mă opream preț de o clipă să o admir.
Chiar în noaptea de revelion, am surprins trecerea în 2015 față-n față cu biserica reformată cu lanțuri.
Dacă pe la ora 10, o vedeai inundată de lumina gălbuie, blândă a propriilor reflectoare…la miezul nopții pereții erau multicolori de la armata de artificii în desfășurare. În jurul ei, oamenii petreceau veseli și își urau LA MULȚI ANI.
Alții spărgeau sticle de șampanie sau incendiau un arbust din gardul viu din fața bisericii…Un incident rezolvat repede de câțiva agenți de pază înarmați cu extinctoare.
Ceva rămâne neschimbat
Biserica reformată cu lanțuri mi-a apărut în multe ipostaze… Totuși, ce mi-a rămas în minte senzația de stabilitate și siguranță. Fie vreme bună sau rea, sărbătoare sau o zi obișnuită, își păstrează un aer de echilibru. Continuă să rămână deschisă credincioșilor care îi caută liniștea.
Asta m-a făcut să o asociez cu o persoană înțeleaptă care trece prin multe experiențe…mai bune și mai provocatoare…dar care își păstrează cu fermitate felul de a fi, principiile, valorile.
Am ridicat o sprânceană…Hmm, mormăiam, tocmai felul de a fi rezistă timpurilor și te face să apreciezi mai mult acea persoană. Circumstanțele mereu în schimbare sunt doar lupa sub care poți vedea mai în detaliu caracterul unui om.
Asta e lecția pe care am învățat-o de la Biserica reformată cu lanțuri 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment