Cazați la Ferma Dacilor, o locație frumoasă și unică din Prahova, am fost interesați să vedem câteva dintre activitățile turistice din zonă la care am putea participa.

Cu o poveste a vinurilor de mii de ani, actualele comori ale zonei Dealu Mare sunt cramele care aduc pe piață vinurile autentice românești realizate după rețete vechi. Așa că, după un mic dejun copios pregătit de echipa Ferma Dacilor, nu am stat pe gânduri și ne-am mobilizat imediat spre cramele Budureasca și Lacerta.

Crama Budureasca

Cu un nume din antichitate și o poveste a vinului românesc, Budureasca este una dintre cele mai moderne crame din România, cel mai mare complex de vinificație și stocare din Podgoria Dealu mare și unul dintre cele mai dotate din țară.

O locație imensă care ne-a impresionat foarte mult. Are o suprafață 5200 mp, oferă stabilitate termică și un control bun al proceselor de vinificație, oferind un spațiu de stocare de 3 milioane de litri de vin cu o capacitate de îmbuteliere de câteva mii de sticle pe oră.

Ascunde o comoară de sute de butoaie de lemn din toate esențele lumii pentru maturare și o zonă separată unde se produce vinul organic. La o oră distanță de București, complexul este dotat cu spații speciale destinate degustării cu vedere spre Sala Baricurilor, precum și un magazin pentru desfacere și vânzare.

O gamă de vinuri complexă care oferă: selecții anuale a celor mai bune vinuri (Origini), Premium – o linie dedicată sectorului HORECA și Budureaca Standard destinată sectorului retail, Noble – o armonie de cupaje, vinuri speciale pentru femei, Exuberant – vin dedicat evenimentelor, Vine in Flames, game de nișă, vinuri spumant și vinul organic Budureasca. Locul ideal pentru organizarea de evenimente, teambulding-uri, petrecere tematice, cursuri sau ateliere.

Prin Atelierul de Cupaje la Budureasca, pasionații de vinuri și nu numai pot deveni oenologi pentru o zi în încercarea de a crea propriul lor cupaj cu care să-l impresioneze pe Stephen Donnelly, vinificator cu peste 30 de ani de experiență în domeniu și omul din spatele vinurilor Budureasca. Stephen va studia toate cupajele și-l va premia pe cel mai nobil dintre ele, iar la final toți participanții vor avea ocazia să își eticheteze și îmbutelieze vinul creat. Se organizează pentru grupuri de minim 4 persoane și puteți solicita informații mai multe la adresa degustari@budureasca.ro.

Crama LacertA 

A doua zi am continuat spre o altă cramă importantă din zonă: LacertA. Aici am fost întâmpinați de Mihai Băniță, director și enolog Lacerta care ne-a făcut o prezentare generală a cramei vizitând fiecare încăpere în parte și admirând tehnologia avansată de etichetare sau îmbuteliere.

În mijlocul domeniului se află un conac vechi de la 1900, o operă a arhitectului Ion Mincu, și crama deține spaţiile de producţie construite pe principiul gravitaţional cu un circuit tehnologic care exclude folosirea pompelor.

Sala baricurilor este puntea de legătură între producţie şi prezentare, se poate vedea prin tavane şi podele de sticlă, iar la etaj se află o elegantă sală de degustare, de asemenea vitrată, oferind un o priveliște panoramică.

E un loc unde pământul fertil este recunoscut după șopârlele mici care umblă nestringherit peste tot. Dacă vei poposi să privești colinele pline de viță de vie de la Dealu Mare poți oricând să dai peste dovada vie că pământurile sunt perfecte pentru struguri: șopârlele. În 2011, șopârlele au împrumutat numele lor latin vinurilor multi-premiate din aceste locuri: LacertA.

Cele 82 de hectare de podgorie care produc vin a fost de nenumărate ori medaliate cu aur la numeroase competiții internationale, arhitectura conacului și cei 7000 de ani de istorie a vinului din aceasta zonă privilegiată fac din LacertA o experiență ce trebuie simțită.

Cu drag de călătorii, te invit la Dealu Mare să îți încânți papilele cu cele mai bune coaste fierbe în bere de la Ferma Dacilor și cu vinurile de poveste oferite de cramele din zonă.

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România