Pe 17 septembrie 1881 s-a născut poetul toamnelor târzii George Bacovia, iar noi, am trecut pragul casei părintești, din Bacău, în aceeași zi când am fi sărbătorit ziua lui de naștere.

Nu foarte mulți știu, dar Bacău-ul a oferit A-ul și B-ul literaturii române: Vasile Alecsandri și George Bacovia. Supranumit și orașul lui Bacovia, Casa memorială George Bacovia este punctul de start al itinerarului cultural băcăuan.

Poet simbolist, redescoperit de exegeţi în multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca preţios subiect de studiu, ca şi de simplii iubitori de poezie, George Bacovia, deşi dispărut dintre noi de aproape o jumătate de secol, face parte din viaţa noastră iar anotimpul de toamnă ni-l amintește cu drag.

Casa memorială deține o casetă video cu un film documentar despre viața poetului și înregistrări audio cu vocea poetului recitând poezii. În salon regăsim pianul, oglinda venețiană de cristal cu ramă aurită și portretele părinților sale, Dimitrie și Zoe Vasiliu.

Mobilierul are motive geometrice florale iar în jur sunt așezate lucrurile personale ale poetului: tocul și călimara, masa de lucru a poetului, patul cu toblii de alamă, edițiile princeps ale volumelor, pălăriile și cufărul care l-au însoțit în drumurile sale spre Facultatea de Drept de la București sau la Iași precum și alte documente și obiecte de patrimoniu.

La muzeu se mai găsesc şi obiecte care au făcut parte din viața poetului şi familiei sale: mobilier, tablouri, fotografii, volume cu autografe şi o biografie scrisă chiar de G. Bacovia.

Spirit meditativ, profund și de o gingășie sufletească excepțională, așa cum îl descrie soția lui, Bacovia și-a distilat destinul, transformându-l în poezie.
Vădește mare talent la desen, bun executant la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii pe care a dirijat-o. Atras un pic și de gimnastică, a urmat școala de drept dar niciodată nu a profesat.

Aici am ascultat o înregistrare pe casetă audio cu vocea poetului recitând din versurile sale, în timp ce admiram obiectele de uz personale și piesele de mobilier.
Cele mai frumoase povești despre poet le-am auzit de dna muzeograf Tincuța, așa că vă recomandăm cu drag să veniți în vizită, oricând aveți ocazia.

Adresa: Str. G. Bacovia nr. 13, Bacău, judeţul Bacău
Telefon: 0234.535.482

Program de vizitare
Luni – Vineri 9 – 17
Sâmbătă, duminică închis

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România