Castelul-din-Carei-castelul-Karolyi

Castelul-din-Carei-castelul-Karolyi

Chiar dacă soarele începe să apună, totuși mai vrei să mai vizitezi ceva. Dacă tot treci prin Carei, hotărăști să mergi la Castelul Károlyi. Zărești cu privirea o clădire simplă.  O vezi cum stă curajos în locul ei de unde a înfruntat numeroase provocări.

Datează încă de la sfârșitul secolului al XV-lea. La început a fost rezidența familiei Károlyi, dar a fost transformată în cetate cu șanț și zid de fortificare din cauza amenințărilor turcești. A trecut prin două obstacole grele, fiind atacată atât de armata turcească, dar și de cea austriacă. Ambele au lăsat-o grav avariată. Din acest motiv a trebuit să fie reparată de două ori, ultima data în 1708.

Apele încep să se limpezească și își reia vechiul statul de clădire rezidențială. Cel care inițiază această idee e  Antal Károlyi, lucrările concrete începând din 1792. Cetatea devine un castel în stil baroc.

Dar cum totul e în schimbare, nici castelul din Carei nu e ocolit de ea. Între 1894-1896 e transformat într-un edificiu în stil eclectic, sub inițiativa lui István Károlyi. Capătă astfel aspectul unui castel cavaleresc medieval.

Au trecut pragul castelului diverse personalități ale istoriei, ca Francisc Rákóczi sau regele Ferdinand I și regina Maria. Aici poți vedea acum o expoziție muzeală de interioare istorice sau de arte plastice.

Ai cunoscut puțin din povestea castelului și te grăbești să ajungi acasă. E deja târziu. Felul statornic în care a rezistat clădirea ți-a stârnit o umbra de uimire pe chip. Uneori  exemplul  statorniciei îl învățăm de la stânci sau castele vechi.

[mashshare]

ZiggY

Ce este prosperitatea? – Castelul din Carei

Atunci când în urma ta rămâne ceva care se definește prin înflorire, bunăstare și belșug,  atunci înseamnă că ai fost un om prosper și cu adevărat bogat.  Exact asta am găsit eu la castelul din Carei, la aproximativ 40de km de Satu Mare

Camerele înalte și bine iluminate, mobilierul de cea mai bună calitate decorat cu foarte multe detalii și operele de artă unice m-am făcut să într-o atmosferă maiestuoasă. Am gustat puțin din stilul de viață a celor care au trăit în castelul din Carei. Am simțit puțin din atitudinea familiei Károlyi.

Colecțiile adunate în castelul din Carei al familiei Károlyi, cum ar fi cea de săbii sau cea de trofee de vânătoare mi-au arătat pasiunea lor pentru lucruri care inspiră putere și pentru activități exotice. Astfel le colecții se întâlnesc doar în unele muzee sau în casele unor familii de nobili cu adevărat prospere.

Din exterior, castelul din Carei m-a făcut să mă gândesc la poveștile și legendele cu prinți și cavaleri. Turnurile m-au făcut să îmi imaginez că în ele au locuit prințese pentru care veneau prinți din toate colțurile lumii să le pețească. Mi-am amintit cu drag de poveștile și legendele pe care le citeam când eram mic.

Castelul din Carei, Castelul Karolyi

Echipa Zig Zag prin România