Strategic poziționată – Cucerită niciodată

Cum se începe o zi plină de obiective turistice? Cu „Făgăraș”, celebrul baton de ciocolată cu rom și stafide. Ajungem în ținutul Făgărașului, chiar între zidurile cetății care nu a fost vreodată cucerită.  Pentru că ne-am încărcat cu energie, pornim să vizităm al doilea cel mai frumos castel din lume, conform unui top 10 redactat de publicația americană „Huffington Post”.


Cetatea a fost zidită strategic, la jumătatea drumului dintre orașele Sibiu și Brașov, dar și la granița cu Țara Românească. Această situare a atras multe dispute pentru stăpânirea edificiului. Există două mai personalități de care se leagă numele fortificației îi regăsim pe: Ștefan Mailat și Mihai Viteazu.

În călătoria noastră pe teritoriul Transilvaniei am întâlnit cetăți care aveau, în trecut, un șanț adânc. Accesul se făcea cu ajutorul unui pod mobil cu scripete. Acest lucru nu mai e doar o amintire! Cetatea Făgăraș este și astăzi înconjurată de apă. Cel care „se face vinovat” de inaugurarea acestui șanț este Gașpar Becheș, proprietar al Făgărașului între 1567-1573. El a folosit pământul din șanț pentru a întări interiorul zidurilor. În plus, astăzi, câteva lebede care înoată sau stau galeșe la fotografiat aduc un bonus estetic.

Zidurile cetății ascund un muzeu

Toate sălile Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat” (din incinta cetății) prin am trecut ne-au făcut să călătorim în timp. Am început cu o expoziție arheologică, urmată de perioada medievală. A urmat perioada modernă și episoadele care s-au desfășurat aici în timpul comunismului.

Dacă și tu alegi o călătorie în timp, trebuie să știi că poți închiria unele săli contra-cost. Deci, dacă te gândeai la o cununie civilă într-o notă medievală, ai găsit soluția! Poți opta pentru Sala Tronului și Cramă, dar și pentru alte locații ale cetății. Tot aici se organizează diverse evenimente, printre care festivaluri de muzică sau ateliere de creație.

Cu emoții în zigzag,

Nicoleta Felea

Fotografii realizate de Elena-Andreea Acăprăriței

 

 

Nicoleta Felea