Dacă spunem că unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Sighișoara este cimitirul… pare ciudat? 🙂

Nu ar avea de ce. Este un punct de atractie turistică datorită pietrelor funerare vechi dar și amplasarea în imediata apropiere a  Bisericii din Deal.

Așa cum ne-a spus și dl Peter Suciu, pe fiecare mormânt erau scrise și meseriile ocupate de-a lungul vieții de sașii locului. Ne-a provocat să ghicim la următoarea piatră funerară ce meserie a avut Johann Letz.  Ne gândeam că echerul și compasul ar fi exprimat meseriile de matematician sau croitor. Însă am aflat că simbolul de pe piatra funerară reprezintă un saș ce ocupa funcția de arhitect 🙂

Personalitățile orasului erau înmormântate în interiorul bisericii în criptă. Acest obicei ar fi luat sfârșit pe la mijlocul secolului al XVII-lea când funeraliile s-au mutat în cripta Bisericii din Deal.  Mai apoi, împărătul Iosif al-II-lea ar fi oprit manifestarea înmormântările in biserică iar astăzi, în cimitirul din deal se regăsesc și morminte ale ostașilor căzuți în luptele din primele războaie mondiale.

Acest loc nu poate fi privit ca fiind unul straniu deoarece te poți bucura de o plimbare sau chiar să te oprești pentru meditație.  Locurile de veci sunt foarte ingrijite, copacii te feresc de soare și oferă acestui loc senzația de parc deoarece oriunde privești cu ochii culoarea este predominant verde.

Cimitirul din deal este format din peisaje deosebite, pădurea și iarba verde. Contrastul cu pietrele funerare gri face să pară o festivitatea a naturii într-un loc mai puțin așteptat. Iar dacă mai găsești și florile ce au înflorit recent atunci poți, cu siguranță, să te bucuri de plimbare în acest loc.

Dacă alegi să cobori prin cimitir atunci vei înconjura biserica, vei ajunge pe niște străduțe care te vor duce în fața Scărilor acoperite, de unde începe călătoria spre Dealul Școlii și despre care am scris mai multe aici. 🙂

Cu drag,
Cosmina

Echipa Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România