Nu mai este un secret că Zalăul are o comoară arhitecturală, de secol XIX încântătoare
Clădirea iese în evidenţă prin arhitectura încântătoare şi nu ai cum să o ratezi atunci când te plimbi prin centrul oraşului.
Astăzi, Clădirea Transilvania, recunoscută ca monument istoric este un exemplu caracteristic de construcţie în stil eclectic, existent în Transilvania la sfârşitul secolului XIX.
Faţada principală, orientată spre parcul din centrul vechi al oraşului, este simetrică, având un corp central mai înalt şi mai bogat ornamentat cu decoraţiuni geometrice, vegetale, antropomorfe.
„Vigado”, aşa numeau maghiarii clădirea şi înseamnă „loc de petrecere” sau „teatru orăşenesc”
De-a lungul timpului, camerele clădirii au avut mai multe utilizări: primărie (Casa Oraşului), Casa Sfatului, restaurant, sală de dans şi sală de spectacole, editură, locuinţe, frizerie, cinema, librărie, agenţie de turism, bancă, bibliotecă, alte magazine, spaţii anexe.
Cea mai semnificativă încăpere din clădire este Sala de spectacole şi întruniri culturale
Este locul în care în 1927 a avut loc o conferință la care a participat academicianului și profesorului universitar Nicolae Iorga. Balurile și serile dansante nu își puteau găsi un loc mai bun decât Clădirea Transilvania. Se dansa pe ritmuri de tango, slow fox, vals vienez și foxtrot.
O pictură murală unică prin dimensiuni, în Europa, de 300 de metri pătraţi, poate fi admirată pe tavan
În latura estică a clădirii vei găsi o fântână cu îngeraşi, despre care am scris aici. Clădirea poate fi identificată mai jos şi ca reper se află vis-a-vis de Primăria Municipiului Zalău 🙂
Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea
Cu drag,
Echipa Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment