Asta mă întrebau mereu şi zigzagării, înainte să lansăm un video de prezentare al unui judeţ. (Apropo, dacă nu ai văzut clipurile noastre de prezentare, îţi las un link AICI.)
Aşa că, m-am gândit să compar video-urile de pe Facebook cu cele de pe Youtube după mai multe criterii: publicul lor ţintă, durata de viaţă, eficienţă etc.
Să începem distracţia!
Facebook Inc. a fost fondat în 2004 de Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz şi Chris Hughes. Dezvoltatorului Facebook Inc. îi aparţine şi platforma de socializare, photo& video sharing, Instagram. Ea a fost achiziţionată în 2012, cu aproximativ 1 miliard de dolari.
Youtube a fost fondat în 2005 şi este un Site Web, unde utilizatorii pot încărca și viziona materiale audio-video. Pe 13 noiembrie 2006, însă, Google achiziţionează compania Youtube, pentru 1,65 miliarde de dolari.
Cum evoluează cele două platforme pe piaţa din România?
Hmm… Hai să vedem!
Cei de la facebrands.ro, spun că Facebook are un număr de 8.500.000 utilizatori în România, ceea ce înseamnă 42.24% din populaţie. Procentul conținutului video propriu pe paginile românești de Facebook (publicat direct pe pagini și nu distribuit de pe alte pagini și alte platforme) a crescut la peste 33% în ultimele 4 luni.
Pe Youtube sunt peste 6,7 milioane de utilizatori unici. Dacă îi adăugăm şi pe cei de pe mobil ajungem la peste 7 milioane de utilizatori într-o lună.
Statistici, statistici… dar care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii platformelor Facebook şi Youtube pentru a-ţi dezvolta o afacere online ?
Hai să comparăm niţel cele două platforme:
– 85% din videoclipurile de pe Facebook sunt vizionate fără sunet (pentru că intri pe Facebook atunci când eşti în autobuz, şcoală, facultate etc.)
– Videoclipurile pe Facebook rulează în timp ce omul dă scroll pe timeline. Aşadar, Facebook consideră un scrol de 3 secunde o vizualizare, indiferent că omul a vazut videoclipul sau nu.
– Durata medie de vizionare a unui videoclip pe facebook este de 13 secunde sau maximul de 15 secunde cum este şi pe Instagram.
– Durata medie de vizionare a unui videoclip pe facebook este de 13 secunde sau maximul de 15 secunde cum este şi pe Instagram.
– Conţinutul postat pe Facebook obţine mult engagement şi este uşor de distribuit. Totuşi obţine multe vizualizari doar pe facebook, indiferent dacă lumea vede sau nu videoclipul.
– De obicei, videoclipurile pe Facebook nu au o durată de viaţă prea mare. Ea variază între 3 şi 4 zile. Astfel după ce postarea „moare”, ea se duce în josul paginii, devine foarte greu de găsit şi nu mai generează like-uri sau engagement.
– Pe Facebook, deşi oamenii dau like la postare şi/sau un comentariu şi/sau un share, rareori mai dau un like la pagină sau caută site-ul companie, sau simt dorinţa de a afla mai multe despre companie, sau pur şi simplu să vadă şi alte postări ale acesteia.
Youtube
– toate videoclipurile sunt vizualizate cu sunet, pentru că în proporţie de 70% sunt vizualizate de pe laptop sau tablete.
– O vizualizare pe Youtube este contorizată atunci când utilizatorul dă clik pe video şi stă asupra lui minim câteva secunde.
– Durata de vizionare a unui videoclip pe Youtube este de 1:30 minute
– Pe Youtube, treaba devine un pic mai grea. Videoclipurile nu beneficiază de la fel de multe vizualizări sau share-uri.
Însă, pe Youtube, conţinutul este mai uşor de distribuit pe alte canale sociale, spre deosebire de Facebook unde nu îl poţi sharui decât pe grupurile, timeline-urile şi în mesajele private.
– Youtube oferă posibilitatea de a crea playlist-uri pentru videoclipuri şi de a adăuga tag-uri fiecărui videoclip pentru a fi uşor de găsit.
Pe Youtube vei găsi foarte uşor un videoclip, fie căutând pe google sau direct pe pagina siteului.
– Aici Youtube are câteva beneficii majore.
1. Clipurile pe Youtube au în partea dreaptă sus un „i” de la Carduri, ce au de obicei un îndemn ce duce la o pagină de vânzare, ori pe siteul companiei căreia îi aparţine pagina.
2. După terminarea videoclipului sau chiar la jumatea acestuia ţi se sugerează un alt videoclip al companiei. Asta face ca utilizatorul să stea mai mult pe un video şi să afle mai multe despre companie.
3. După finalizarea videoclipului sau în timpul videoclipului, Youtube afişează în partea dreaptă (pe laptop), sau sub video (pe telefon) alte videoclipuri ale companiei.
Asta e tot?
Cam atâtea informaţii am găsit eu până acum-citind, studiind, analizând şi aplicând pe pagina noastră de Facebook şi canalul de Youtube.
Concluzia?
Părerea mea despre ele este că amândouă sunt foarte utile pentru a-ţi dezvolta afacerea online şi orice proiect ai avea. Acum ştii ce avantaje şi dezavantaje au! Pasul următor este să-ţi cunoşti clar obiectivele pe care vrei să le atingi prin conţinutul tău video( brand awareness, stabilirea unei relaţii cu audienţa, conversie, vânzare etc). Astfel vei ştii ce platformă să alegi pentru fiecare video publicat online, în funcţie de scopul stabilit.
În cazul Zig Zag prin România, noi le utilizăm pe amândouă!
Gânduri de final
Eu m-am distrat scriind acest articol şi mă bucur dacă studiile şi practica mea de până acum te ajută să-ţi promovezi mai bine afacerea/conţinutul online folosind strategia de video marketing.
Sunt curioasă…
Tu ce părere ai despre videoclipurile pe Facebook? Dar despre cele de pe Youtube?
Ce ai descoperit în demersurile tale pe video marketing? Ce rezultate ai obţinut?
Unde-s mulţi puterea creşte…Aşa că, scrie-mi un comentariu cu părerea ta!
Cu drag,
Adelina Elena Ababei
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment