Filarmonica din Satu Mare

La capitolul cultură, Satu Mare are un punct forte, care merită să fie pus cât mai mult în valoare: Filarmonica Dinu Lipatti.

De treci prin centrul orașului, îți este greu să nu observi, clădirea-simbol, hotelul Dacia. E drept, acum este în renovare, lucru care îi mai ascunde din farmecul de altădată. Într-o aripă a hotelului, funcționează însă Filarmonica Dinu Lipatti (se numește așa din 1991), realizată în stilul arhitectural secession-vienez de origine, care iese din vechile tipare cu care oamenii s-au obișnuit.

Când îi pășești pragul, senzația de a ieși din cotidian e puternică.Florile își găsesc locul într-un mozaic superb pe cupolă. Colonadele, arcele de cerc și diverse forme geometrice îi completează imaginea.

La concertele de muzică clasică cu sala plină, 400 de oameni vin la aici. Pe lângă invitații din țară și străinătate, instituția are manifestări culturale proprii: zilele muzicale sătmărene sau festivalul „ Ștefan Ruha”.

Pe de altă parte, filarmonica este deosebită nu doar pentru frumusețea locației ci și pentru oamenii care o reprezintă.

Orchestra instituției are 65 de muzicieni profesioniști care susțin 80 de concerte pe sezon în Satu Mare și multe altele, pe scenele marilor capitale europene.

În Satu Mare, când spui muzică clasică de calitate și cultură, spui Filarmonica Dinu Lipatti.

[mashshare]

ZiggY

Filarmonica din Satu Mare: un centru de cultură

Multe lucruri bune am auzit spunându-se despre Filarmonica sătmăreană pe când culegeam povești din ținuturile moroșenilor.

Zilele petrecute apoi în Satu Mare mi-au confirmat acest lucru. Am mers în repetate rânduri la Filarmonică.

De exemplu, de Crăciun am ascultat un concert de pian superb al unei micuțe artiste foarte talentate.

Colindele nu au lipsit nici ele, iar sala se umpluse de oameni care cântau, cu zâmbete pe chipuri.

Cultura îi unește pe sătmăreni, iar Filarmonica Dinu Lipatti este un mediu ideal unde se întâmplă asta.

Am vrut să văd instituția și din alte perspective așa că am mai fost de câteva ori. Odată am discutat cu directorul, o persoană de nota 10 atât ca om cât și ca profesionist.

Altădată, sala era goală. Intrasem pur și simplu să privesc. Doamna de la intrare mă întreabă politicos:

– Tinere, te pot ajuta cu ceva ?

Îi povestesc puțin cu ce mă ocup.

– Doamnă, răspund eu apoi zâmbind, am venit pur și simplu să privesc sala Filarmonicii. E încântător acest spațiu dedicat culturii și muzicii. Vreau să fac și o fotografie la final. De unde se vede mai bine?

– Tinere Ziggy, înainte să lucrez aici, sătmăreancă fiind, veneam des la concerte și ultimele locuri îmi plăceau cel mai mult. De acolo vedeam frumoasele decorațiuni ale sălii și de auzit se auzea foarte bine. Acustica este foarte bună. Nu degeaba este în topul primelor cinci săli de concerte din țară.

– Sunt curios, de când lucrați aici, ce vă place cel mai mult ?

– Muzica și oamenii! exclamă ea.

Îmi place să ascult concertele de muzică clasică care au loc aici dar și mai mult mă bucură că muzica îi unește pe oameni. Se lasă purtați și modelați de ritmurile ei. Nu mai sunt la fel ca atunci când au intrat. Sunt mai liniștiți, mai veseli, mai dornici să-și exprime partea artistică în viața de zi cu zi.

Ţine minte tinere! Fiecare om are o parte artistică care abia așteaptă să fie un pic scoasă la lumină.

Am stat în liniștea sălii contemplând cele auzite. Într-adevăr, Filarmonica din Satu Mare mă făcea să mă simt bine, pentru simplul fapt că eram acolo.

Când ies din nou în zona centrală, Catedrala Romano-Catolică îmi face cu ochiul.

Echipa Zig Zag prin România