Arbori falnici și diverși, alei pe unde se plimbă agale perechi de îndrăgostiți (vara mai ales 🙂 ), Baia Comunală din Satu Mare, terenuri de joacă pentru copii și bănci pe care pensionarii reînvie trecutul cu poveștile lor… o atmosferă multicoloră, ca de poveste.
De asemenea, pe timpuri mai călduroase, parcul găzduiește și diverse spectacole sau reprezentații în aer liber pentru sătmăreni. În plus, trenulețul și diferitele „capcane” aflate în copaci au rolul de a-i atrage mai ales pe copii.
Zona în care se află parcul acum are o istorie mai lungă, mereu în continuă transformare. Inițial, pe la mijlocul secolul XIX acest loc se numea Grădina de Tir. Era locul de relaxare și distracție al membrilor Societății de Tir-un sport foarte apreciat în Satu Mare la acea vreme. Însă, pe aleile parcului se plimbau mai mult nobilii și burghezii. Diferențierea pe clase sociale era foarte prezentă pe atunci.
Forma arhitecturală pentru Kossuth Kert (denumirea inițială pentru Grădina Romei) îi aparţine grădinarului hamburghez, Johann Hein care a inițiat planurile pentru 300 de parcuri. Din 1896, timp de 5 ani s-a lucrat din greu la amenajarea parcului. Mai târziu, războaiele mondiale și perioada comunistă au modificat permanent fața parcului. Mai multe informații despre evoluția Grădinii Romei găsești aici. și aici.
Te plimbi cu pași ușori. Încerci să descoperi fiecare atracție din parc și să te contopești cu natura care te-nconjoară…o natură mereu în schimbare datorită oamenilor care au intervenit aici în rânduri repetate.
De la nobilii practicanți de tir care voiau ca doar ei să se bucure de acest loc…la oamenii diverșii care îi străbăteau aleile înainte de războaiele mondiale…la abandonul din perioada interbelică sau evenimentele comuniștilor organizate aici…Grădina Romei din Satu Mare a primit tăcută toate aceste transformări, adaptându-se de fiecare dată. Mai mult, în fiecare anotimp al anului vine cu un farmec aparte.
Din 2004 o plăcuță în română și maghiară atestă denumirea actuală de Grădina Romei-Kossuth Kert.
[mashshare]
Ziggy descoperă tainele naturii în Grădina Romei din Satu Mare
În parcul Grădina Romei din Satu Mare, toamna încă se îngână cu iarna într-o simfonie de culori și sentimente.
După aproape o jumătate de zi în care am stat la hotel, am decis să ies. Trebuia neapărat să fac o plimbare. Nu mi-am stabilit un loc exact în care să merg, ci m-am lăsat purtat de valul plimbării prin oraș.
La un moment dat am trecut peste calea ferată și o stradă. Am intrat în parcul Grădina Romei. Trecusem pe lângă el cu alte ocazii…dar în perioada de început din Satu Mare fusesem mai atras de Parcul Central unde tronează statuia lui Vasile Lucaciu. Acum însă, simțeam durerea zăpezii care se jertfea sub ghetele mele.
Îmi deschid ochii mai larg pentru a-mi da seama ce văd… Toamna își uitase mantia de frunze ruginite, iar iarna nu a mai vrut să o aștepte să se întoarcă, așa că s-a instalat pe nepoftite.
Mă plimb puțin pe una dintre alei, pe lângă lacul acoperit de zăpadă și mă așez pe o bancă.
Se auzea totul în liniștea aia adâncă. După câteva minute, unul dintre arborii seculari mă cheamă să-l îmbrățișez. Oricum îmi plac îmbrățișările…
„Vreau să-ți dau din energia mea și să te inspir! Știu că iubești copacii și că ai o legătură specială cu noi. De aceea ți-am vorbit. Puțini oameni mai ascultă vocea noastră și puțini ne acordă atenție. Trec pe lângă noi, ne observă din mers, dar nu ne văd…”
Știu asta, îi răspund. Și mă doare că se întâmplă asta.
„Pe oriunde vei merge, să nu uiți că noi, arborii și voi oamenii, suntem legați! Avem o conexiune aparte care nu va putea fi ruptă de nimeni niciodată. Când legătura om-natură e respectată, întreaga planetă e în echilibru iar voi oamenii puteți evolua mai ușor, în pace și înțelegere. Neglijați natura și condamnați în felul ăsta o parte din voi.
Tinere Ziggy, ai grijă de această legătură fragilă. Întărește-o prin gândurile și acțiunile tale! Acum, du-te!”
Nici nu am realizat când a trecut timpul. Deja era noapte. Încep să simt frigul aspru, așa că mă grăbesc să ajung înapoi la hotel.
Pe drum mă gândesc la copacul secular din Grădina Romei din Satu Mare și la faptul că așa cum oamenii au nevoie de atenție, la fel și ei. Suntem conectați cu natura, e o parte din noi.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment