Grota Haiducilor

Grota Haiducilor.
Foto: Oancia Iulian

Adăpostul unei lumi încă necunoscute: Grota Haiducilor

Vizitarea Grotei Haiducilor (cunoscută și sub numele Peștera Hoților) e o evadare din lumea urbană.

La capătul scărilor, te așteaptă intrarea principală care te invită într-o experiență labirintică. Imediat ce pătrunzi în întuneric, gândul îți fuge la omul din peșteră. După descifrarea semnelor de pe pereții săi, descoperi o altă despicătură în munte. Dincolo de ea, măreția verdelui și a sălbăticiei.

Te întorci înapoi să mai cauți. Te afli în locul în care cândva, hoții din perioada romană își ascundeau aici comorile. E clar, mulți  i-au trecut „pragul” dacă a fost locuită încă din Paleoliticul mijlociu.

Ce mistere mai ascunde oare acest adăpost în stâncă?

Știai că:

  • Grota Haiducilor a fost descoperită în timpul imperiului austro-ungar și a fost explorată de marele speolog Emil Racoviță.

 

  • această peșteră are o lungime de 143 metri și este foarte des vizitată de turiști.
  • în timp, a colecționat foarte multe semnături, astfel încât cea mai veche iscălitură de pe pereții datează din anul 1820?

 

  • Fauna din această peșteră este unică în Europa și se mai găsește doar în America latină.
  • în acest loc s-au făcut numeroase cercetări arheologice, mai ales în perioada comunismului?Printre comorile găsite amintim de vasele și monedele romane care au o mare valoare istorică.

Unde o găseşti ?

În apropierea Hotelului Roman din orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, pe  drumul DJ608D;

Coordonatele GPS ale peșterii:  44°53’32.36’ Nși 22°25’33.83’’ E

Grota Haiducilor

Scările spre o altă lume…
Foto: Oancia Iulian

Cum ajungi la Grota Haiducilor ?

Consultă paginile autogari.ro, blablacar.ro, autostopul.ro sau mersul trenurilor, ca să vezi care variantă e mai convenabilă pentru tine.

Dacă ai bani în portofel și ai chef de-o plimbare cu avionul, trebuie să știi că cele mai apropiate aeroporturi sunt la Caransebeș , Craiova și Timișoara.

Nu uita că orașul Băile Herculane are gară și cale ferată internațională, cu ruta București – Timișoara- Budapesta – Herculane.

Cum îți poți petrece timpul în zonă ?

  • cu răsfăț și terapie la băile termale din Băile Herculane – și pleci acasă cu o doză în plus de sănătate!
  • cu admirat alte atracții turistice din zonă, precum Crucea Albă din rezervația Domogled, Muzeul de Istorie cu bogății din perioada romană sau statuia lui Hercules și Vila Elisabeta din centrul orașului;
  • cu undița în mână și cu voie bună , în locuri special amenajate pentru agrement la Lacul Prisaca (unde te poți plimba cu barca) și la Lacul lui Iovan , situat nu departe de Băile Herculane;
  • cu urcatul pe stânci sau pe cărări de munte pe unul dintre traseele montane din Parcul Natural Domogled-Valea Cernei.

Dacă pleci spre Băile Herculane…

  • rezervă-ți un loc de cazare din timp la una dintre pensiunile sau hotelurile stațiunii – în special în timpul verii, orașul zumzăie de turiști!
  • pune-ți în bagaj un carnețel, orașul s-ar putea să-ți aducă multă inspirație și informații interesante de notat;

 

  • nu lăsa semnături pe zidurile din Grota Haiducilor – riscăm să pierdem însemnările vechi și nu e de dorit ca această comoară arheologică să se degradeze!
  • eliberează-ți programul și rămâi mai multe zile în staţiune. Ai o grămadă de obiective de văzut și ar fi păcat să le ratezi;

Persoane de contact:

Centrul Info Herculane (Str. Trandafirilor, nr. 307 sau telefon: 0755/097097); Asociația de Turism din Băile Herculane ; Asociația Ecologică Băile Herculane; Asociația Valea Cernei; Asociația Tinerilor din Băile Herculane

Gândurile Zig Zaggerilor

Am alergat pe lângă ea, am păşit pe scările crăpate de vremuri şi ne-am minunat de ecoul grotei. Ne-a suprins, într-un mod neplăcut, mulţimea de mâzgălituri cu grafitti care urâţesc pereţii…

Chiar dacă multe din descoperirile arheologice ale Grotei Haiducilor nu au fost dezvăluite publicului larg, zidurile sale freamătă a chemare. O fi speranța de a regăsi rămășițe ale trecutului?  Sau doar curiozitatea de a intra în contact cu o altă lume? Nici noi nu știm.

Totuși, nimeni nu poate contesta frumusețea inițierii în spatele pereților care, cândva, au fost vizitate de strămoșii neamului. Ne înclinăm cu respect în fața la astfel de locuri. Ni le dorim cât mai curate și protejate, astfel încât și copii noștri să se poată bucura de ele! 🙂

~Ziggy aka Alexandra Ceornei

E rândul tău 

Unde-s mulţi, puterea creşte şi povestea nu s-opreşte! 🙂

Distribuie acest articol pe Facebook dacă ţi-a plăcut.

De asemenea…spune-ne ce obiectiv îţi place cel mai mult în Băile Herculane ? Ce soluţii concrete vezi ca fiind aplicabile acum pentru ca staţiunea să-şi recapete strălucirea?

Apreciem gândurile tale! 🙂

Echipa Zig Zag prin România