Într-o regiune care e asociată puternic cu tradiționalismul și moștenirea folclorică, am găsit un colț special, plin de liniște și relaxare. Hotel Grădina Morii (HGM) din Sighetu Marmației e un exemplu de frumusețe și ospitalitate, toate la superlativ. De la detaliile de interior și arhitectura clădirii, până la atmosfera din camere și din restaurant și priveliștea asupra râului Iza și a dealului Solovan. De asemenea, numele hotelului este legat de parcul Grădina Morii, aflat chiar în vecinătate. Construcția hotelului a fost inaugurată în 1942, câteva elemente de feronerie de pe fațadă accentuând acest detaliu. 

 

 

Hotelul oferă servicii de cazare în 49 de camere, clasificate la 3 stele. Tarifele cazării includ și micul dejun, iar acestea pot fi consultate aici. Camerele sunt dispuse pe 4 etaje și răspund nevoilor oaspeților în materie de număr de persoane, priveliște sau spațiu. Acestea sunt camere single, single superior, dublă matrimonială cu balcon sau fără, twin, triplă, suită și apartament matrimonial de lux. În plus, alte 6 camere sunt disponibile în Vila HGM, care se află chiar vizavi de hotel.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Ne considerăm norocoși, căci camerele noastre au fost pe partea din spate a hotelului. Am văzut cum răsăritul de soare scălda Solovanul în lumină, iar apoi ne încheiam ziua cu apusuri în tonuri violet admirând valurile Izei. Am avut parte de relaxare, ne-am odihnit, ne-am plimbat pe aleea de lângă râu, iar când am stins lămpile, am cutreierat prin câteva filme și seriale. În traducere: conexiunea de internet este foarte bună, iar televizoarele din hotel țin și ele pasul, sunt inteligente. Un alt aspect esențial la care ținem foarte mult e prezența unui birou în cameră, iar acesta este un mare bonus.  

Gustă din cea mai bună plăcintă!

Călătorului îi șade bine cu drumul, dar nu pe stomacul gol. Înainte să plecăm spre următoarea regiune, trebuie să vă mărturisim că la Hotel Grădina Morii ne-am lăsat ghidați la capitolul Restaurant de cei de-ai casei. Personalul a fost extrem de amabil și am primit multe recomandări legate de feluri de mâncare sau diferite licori pe care-ar fi fost și păcat să nu le-ncercăm. Pălinca de gutui ne-a distrat la propriu, grație sistemului prin care se toarnă în pahare și am ținut-o sub control cu limonada cu ghimbir și mentă. Apoi am degustat din piept de pui marinat în miere cu cartofi dulci, pastele cu midii, salata grecească și cea cu somon, cotletul de porc, pieptul de pui în crustă Panko și pizza.

Meniul este divers, produsele sunt fresh, lucru care se observă și se simte, iar estetica lor te cucerește. În ceea ce privește domeniul dulciurilor, am gustat din toate. Însă vă spunem un secret, pe care l-am prins de la directorul hotelului: cel mai bun produs este prăjitura cu mere, care se face de multă vreme la Grădina Morii. Apoi ne-au mai trecut prin farfurie și sufleul de ciocolată, papanașii, clătitele cu banane (next level, cum ar spune englezul) și parfait cu fistic, halva și sos de portocale. Și cum din fotografii nu se satură nimeni, noi vă încurajăm să le treceți pragul și să vă acordați un asemenea răsfăț.

 

Pentru dimineți târzii sau amiezi leneșe, barul și salonul de la parter sunt locul ideal în care să te pierzi citind o carte sau chiar să lucrezi la laptop, dar să te simți ca în vacanță. Și că tot veni vorba de lucru, e musai de amintit că hotelul Grădina Morii are și o sală de conferințe cu 28 de locuri care e potrivită pentru evenimente și întâlniri mai restrânse, mai ales în vremurile pandemice în care ne aflăm. Tot la parterul etajului ne-a făcut cu ochiul și magazinul de artizanat (giftshop), de unde puteți achiziționa cadouri: clopuri, obiecte din ceramică, piese ale portului popular, traiste, sculpturi în lemn etc. Și fiindcă ne-au furat privirea, gazdele ne-au oferit și un cadou care să ne amintească de licoarea Maramureșului. 

Șederea noastră la Hotel Grădina Morii a coincis cu weekendul sărbătorii internaționale Valentine’s Day. În prima seară, sâmbătă, ne-au încântat soții Maria și Petre Orza cu muzică de pe plaiurile maramureșene, iar în cea de-a doua seară, Camelia Crișan ne-a plimbat prin mai multe stiluri muzicale, toate legate de iubire. A fost plăcut să readucem parțial normalitatea în viețile noastre prin intermediul acestor evenimente. 

Acum îi timpu’ de plecare, dar pentru că nouă ne-a plăcut, vă oferim 9 motive să vă prelungiți șederea în Maramureș și să-i explorați meleagurile mai în detaliu: 

1. o vizită în atelierul ceramistului Daniel Leș, Baia Sprie – 55 km distanță

2. o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetul Marmației – 1.7 km distanță

3. o sesiune de schi (în sezon), pe pârtia de la Cavnic – 44 km distanță

4. Cimitirul Vesel, Săpânța – 17 km distanță

5. Cascada Cailor, Borșa – 112 km distanță

6. Mânăstirea Bârsana, Bârsana – 25 km distanță

7. Lacul Albastru, Baia Sprie – 55 km distanță

8. Mânăstirea Peri, Săpânța – 17 km distanță (ar avea cea mai înaltă biserică de lemn din lume, 75m înălțime)

9. Muzeul Satului Maramureșean, Sighetu Marmației – 5 km distanță

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required
 
Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.
 
Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe link-ul din subsolul e-mailurilor noastre.
 
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Nicoleta Felea