Nici nu știu de unde să încep. Trebuie mai întâi să pășesc pe pământ, apoi să îmi adun gândurile. Tocmai ne-am întors dintr-o excursie memorabilă, cu barca pe Insula Mică a Brăilei. O relaxare completă pe care aș vrea să o recomand tuturor, în special celor care își petrec ore multe la birou.
Am rezervat excursia cu barca la Centru de vizitare Parcul Natural Balta Mică a Brăilei și ei s-au ocupat de absolut tot. După 3 ore petrecute dimineața pe Insula Fundu Mare, dl director Manolache ne-a spus că în sat Stăncuța ne va aștepta dl ranger Gigi pentru următoarea plimbare: Insula Mică a Brăilei.
După ce am făcut cunoștință cu animalele care pășteau iarba și câinii care dădeau din coadă pe lângă noi, ne-am urcat timid în barcă.
Abia așteptam să pornim la drum. Domnul Gigi știe zona ca în palmă, o frecventează zilnic și este maestru în ale bărcilor cu motor, dar și vâslit mai ales acolo unde nivelul apei este scăzut.
Din cauza perioadelor de inundație cele două ecosisteme, acvatic și terestru devin interdependende. Când ploile sunt foarte mari, nivelul apei crește și ecosistemul terestru devine acvatic și invers atunci când nivelul apei scade. E interesant să vezi că anumite porțiuni sunt greu accesibile și trebuie să vâslești ca să ajungi dincolo de micul mal.
La intrarea în orașul Brăila Dunărea se desparte în trei brațe: Dunărea Navigabilă, Brațul Măcin și Brațul Vâlciu. Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este o zonă protejată și ideală pentru reproducerea majorității specii de peștilor. Primăvara este un anotimp prielnic de formare a vegetației iar vara ating nivelul maxim.
Zici că ești în fața unui televizor HD când ajungi în mijlocul tufărișurilor și a vegetației atât de deosebită. Când barca face curba spre o nouă arie, unde are să ți se afișeze în fața ochilor minuni naturale una mai frumoasă decât alta, cu siguranță ceva te va surprinde.
Aici se perindă în zbor peste 60 de specii de păsări sedentare și 147 de specii de păsări migratoare. Peisajele de vegetație naturală, ostrove și lacuri neatinse de mâna omului bat orice film de pe Discovery. Locuri prin care doar cu o barcă mică poți să ajungi și unde sunetul păsărilor nu se compară nici cu cea mai tare melodie de relaxare de pe Youtube.
Lebedele care își iau imediat zborul când te văd pentru că nu sunt chiar prietenoase cu oamenii, ele trebuie lăsate în balta lor.
Adesea numită poarta de intrare a în Delta Brăilei, Insula Mică a Brăilei este o rezervație naturală protejată care conservă ecosisteme acvatice și terestre într-o formă aproape de cea inițială, zona Popa și Egreta fiind principalele obiective turistice naturale.
Urci spre observator și chiar în față vezi colonia de păsări, familii numeroase de zeci de specii care și-au făcut cuiburi spre cele mai înalte vârfuri a arborilor. Privighetoarea, pitulicea, lăstunul, egrete și cormorani sunt doar o parte din ele, iar vedeta lacurilor care are casă în cel mai înalt vârf de copac este Codalb. Odată ajunși acolo își încep dansul specific, mutându-se dintr-un copac în altul. Ai putea să stai zeci de minute fără să clipești, doar admirându-le mișcările. Natura este de-a dreptul mirifică, îți vei spune. Aici timpul nu există ca dovadă că habar nu am avut cum au trecut 3 ore bune de aer curat și minuni naturale.
Toată plimbarea noastră de 3 ore a fost asigurată de RNP RomSilva – Centrul de Informare și Vizitare a Brăilei și ce îți recomand este să faci o rezervare înainte să ajungi acolo. Tocmai pentru că înainte de a pleca sunt anumite proceduri logistice de rezolvat și nu știi ce barcă este disponibilă pe moment.
De la Brăila mergi spre Stăncuța circa 50 de minute pe ceas apoi când simți că drumul s-a terminat îți apare în față o biserică, acolo faci stânga și mergi drept înainte, prin câmp, până la un dig. O barieră de fier va fi deschisă de dl Gigi ca să poți urca cu mașina pe marginea digului. El te ghidează și la telefon dacă nu te descurci.
În Brăila te poți caza la Bella Italia, Hotel Nemo sau Dorobanți apartments. O altă locație deosebită este Boutique Hotel Dutzu Residence. Depinde ce anume îți dorești un hostel, hotel de 4 stele sau un apartament doar al tău. Uită-te pe site-urile lor și vezi care te atrage cel mai mult.
Cu drag,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment