Eram în drum spre Castrul Roman Jidova când, în față, mi-a apărut un indicator cu Mănăstirea Aninoasa pe care l-am depășit în viteză. Am tras mașina pe dreapta, amintindu-mi că acest nume l-am asociat cu câteva fotografii din dronă și altele pe timp de iarnă.
Însă, ceva m-a atras să mergem până acolo, așa că nu am ezitat nicio secundă.
Probabil, pentru că urma să văd în fața ochilor cea mai frumoasă grădină de mănăstire pe care am văzut-o vreodată.
Mănăstirea Aninoasa este un monument istoric și arhitectural de tradiție brâncovenească suprinzător de frumoasă și elegantă. Numele mănăstirii și al localității provine de la pădurile de arini, care se întindeau pe colinele din imprejuri.
Situată la o distanță de aprox. 20 km de Câmpulung-Muscel și la 30 km de Curtea de Arges, mănăstirea este însuflețită de o obște de maici. Câteva dintre ele lucrau pământul, plantând flori, când noi am vizitat mănăstirea. O imagine de nedescris!
În zona Argeșului este singura mănăstire cu aspect de fortificație, iar grosimea zidurilor este de aproape 2 m. Zidurile de apărare au o poveste la fel de interesantă precum mănăstirea.
Se spune că pe vremuri, mănăstirea Aninoasa era una dintre cele mai bogate așezăminte de cult din zona Munteniei. În interior existau numeroase herghelii de cai, cirezi de vite, păduri, vii, teren arabil și multe moșii împărțite în vreo șapte județe.
Întreținerea acestora era posibilă datorită unei armate de țigani robi, din a căror muncă se obțineau venituri destul de mari. Bineînțeles, la bogățiile acumulate râvneau chiar și cetele de haiduci munteni, astfel încât mănăstirea era destul de des atacată.
Acesta este motivul pentru care construcția zidurilor fortificate era nu numai o necesitate, dar și binevenită pentru conservarea averilor mănăstirii și apărarea vieții monahilor.
Chiar dacă aceste legende rupte de realitate și îmbogățite de folclor, cert este că un adevăr se regăsește în fiecare din ele, pentru că în timpul lucrărilor de reconstrucție de la sfârșitul anilor 90, a fost descoperită o intrare ramnificată în trei direcții a unui tunel subteran.
Locul nu a fost investigat, deoarece subsolul era prăbușit și tunelul complet obturat iar costurile cu dezgroparea și explorarea lui ar fi fost mari, iar rezultatele incerte.
Clopotnița mănăstirii Aninoasa a fost zidită abia după ce masivul clopot de bronz a fost montat. Altfel, el n-ar fi încăput pe scările înguste, dar nici pe ferestrele clopotniței, pentru a fi montat pe locul unde stă azi.
Atunci când vei păși în pridvorul bisericii nu ai cum să remarci picturile în frescă ce acoperă pereții și cupola. Ele sunt originale și aparțin unui cunoscut pictor și zugrav iconograf al curții Cantacuzinilor, Pârvu Mutu. De fapt, biserica a fost prima biserică pictată de el la întoarcerea sa din Bucovina, unde învățase timp de 6 ani arta picturii de la cunoscut pictor de biserici rus. Acest aspect o face atât de specială!
La finalul vizitei noastre, am privit biserica din toate unghiurile, iar grădina cu flori devenea din ce în ce mai interesantă. Mă bucur mult că am prins anotimp cu soare și că am reușit să păstrăm aceste imagini în fotografii. Nu știu dacă pe timp de iarnă ea arată la fel de grandioasă. 🙂
De asemenea, despre mănăstire, povești ar fi multe și frumoase, dar dacă ești curios măicuțele vor fi acolo să îți ofere mai multe dintre curiozitățile acestui lăcaș minunat.
Cu drag de călătorii,
Cosmina
- Descoperă noi oportunități de dezvoltare în ospitalitate la TopHotel Conference 2025! - aprilie 16, 2025
- TopHotel Awards 2025: Intra acum in competitie! - februarie 20, 2025
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
Leave A Comment