O clădire de piatră te întâmpină de la depărtare. Se spune că a fost ridicată pe la 1700 de către un călugăr, Isaia. Acesta a fost ucis un an mai târziu în condiții necunoscute. Dar în 1769 niște călugări greco-catolici au reconstituit-o din piatră. O întâmplare nefericită face ca pe la sfârșitul secolului al XIX- lea să fie incendiată.
După aceea e renovată, iar în cadrul ei a funcționat și o tipografie. În perioada interbelică, Mănăstirea Bixad a fost cea mai mare mănăstire din Maramureș.
Norul provocărilor însă reapare. În 1948 e transformată în parohie și o dată cu venirea comunismului e desființată. Dar după 33 de ani, o mână de călugări ortodocși au poposit aici. Au renovat biserica și au schimbat mobilierul și pictura interioară.
Mănăstirea Bixad găzduiește o bibliotecă ce numără peste 3000 de volume. De asemenea, icoana Maicii Domnului atrage numeroși credincioși din toată zona. Glasul plăpând al Maicii, și totuși de puțini auzit, îi cheamă pe mulți la ea.
Când intri în biserică, pictura veselă și culorile vii te poartă într-un univers magic. Lepezi pentru câteva fărâmi de clipe tot ce te leagă de lumea asta. Și te lași cuprins de liniștea apăsătoare… Unde e comoara ta, acolo e și inima ta.
Poți afla mai multe detalii aici.
[mashshare]
O lecție importantă la Manastirea Bixad
Din Satu Mare am plecat într-o expediție de cunoaștere a zonei și pentru a identifica locații noi și interesante prin județ. Am trecut prin Livada, unde am văzut Castelul Vecsey și Biserica Reformată. Mi-am continuat drumul spre Negrești Oaș și apoi spre Bixad.
Trecând prin frig și zăpadă, am ajuns la Mănăstirea Bixad. Am intrat în curte. Biserica de piatră îmi atrăgea privirea.
Făceam fotografii și nici nu mi-am dat seama că un călugăr s-a apropiat de mine. El a spus:
- Bună să îți fie inima, tinere!
- Bună ziua, părinte! Zic eu.
- Bun venit la Manastirea Bixad. Vreau să îți transmit ceea ce la transmit celor care trec pe aici și își fac timp să discute cu un călugăr bătrân.
Eram numai ochi și urechi.
- Ai grijă de gândurile tale, căci ele vor deveni cuvinte. Ai grijă de cuvintele tale, căci ele vor deveni fapte. Ai grijă de faptele tale, căci ele vor deveni obiceiuri. Ai grijă de obiceiurile tale, căci ele îți vor forma caracterul. Ai grijă de caracterul tău, căci el îți va determina destinul tău.
Mi-a dat de gândit călugărul acesta și după ce l-am salutat am plecat de la Manastirea Bixad având cuvintele lui în gând.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment