La o aruncătură de băț de Tabăra de scluptură de la Măgura un indicator confirma faptul că suntem chiar la Mănăstirea Ciolanu. Sprinteni am urmat cărările printre case până în incinta mânăstirii. Dar intrarea oficială se face pe poarta maramureșeană din vale unde este și parcare mare.

O zi superbă de primăvară. Înainte de valul siberian de iarnă, natura a explodat și iarba deja era verde. Numele acesta de Ciolanu vine de la osemintele u­nor sihaştri care au fost descoperite în această zonă. Se pare aici si-ar fi găsit refugiu câţiva călugări scăpaţi din Bizanţul care fusese ocupat de turci, în secolul al 15-lea.

Curtea este îngrijită cu atenție iar in incinta acesteia puteți găsi și un muzeu unde pot fi admirate obiecte de cult bisericești și picturi aparținând lui Gheorghe Tattarescu. Biserica ve­che fost ri­di­cată de Doamna Neaga, soţia lui Mihnea Tur­citul, în anul 1589. În timpul unei invazii, Doamna Neaga cu cei 5 fii ai săi, s-au refugiat în vatra de sihăstrie ce funcţiona aici. Unul dintre copii a murit iar lângă biserică au fost găsite oasele acestuia.

Acest loc este un ansamblu monahal de călugări. Curtea în care se află cele două biserici este imensă, înconjurate de chilii așezate una lângă cealaltă. Un cățel nebun după afecțiune și-a făcut apariția imediat ce am intrat, s-a ținut după mine și a stat la fotografiat.

Așa cum am scris în articolul despre Schitul Cetățuia, care se află la câțiva km distanță, una dintre opțiunile de amplasare a Castelului Peleș viza chiar aceste locuri. Însă, regele Carol s-a răzgândit și a dăruit acestei mănăstiri un policandru.

Aici vara este foarte aglomerat de turiști. Familii, grupuri de tineri și turiștii vin să viziteze mănăstirea. Se formează cozi la fântâni cu cupole pictate și oamenii sunt dornici să viziteze ambele biserici. Coniferele de dimensiuni mari fac umbra in jurul bisericii iar toți se bucură de tot ce oferă acest loc frumos.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România