Cum trăiesc șvabii: Muzeul Șvăbesc din Petrești

Șvabii sătmăreni sunt cel mai bine reprezentați, ca pondere, de localitățile Petrești și Foieni. Nu doar numărul lor este important, ci și faptul că aici tradițiile și valorile lor pot fi observate cel mai bine.
În Petrești de exemplu, chiar locuitorii sunt cei care doresc să conserve modul de viață tradițional și valorile șvăbești.
Tocmai din acest motiv, în 1993, o casă tradițională șvăbească, a fost oferită spre a deveni muzeu, în rețeaua Muzeului Județean din Satu Mare.

Aflată la șoseaua principală gospodăria este formată din casa construită în 1881, șură și diverse unelte și instrumente, în special
legate de agricultură, principala ocupație a șvabilor.
În interior, se găsesc 4 camere, două holuri și două bucătării. În spate se află grajdul animalelor iar de la subsol, nu lipsesc cele două pivnițe. În tradiția șvabilor, una este special rezervată pentru vin iar cealaltă pentru legume, conserve pentru iarnă și altele.

[mashshare]

ZiggY

Ziggy descoperă modul de viață tipic șvăbesc

În Petrești, după ce am vizitat cimitirul, am avut ocazia să înțeleg mai bine modul de viață al șvabilor sătmăreni. Am făcut asta vizitând localitatea și casa muzeu. E interesant, că uitându-te la felul în care trăiesc oamenii le înțelegi cum gândesc și valorile după care se ghidează.

Vremea a fost prielnică, așa că am cercetat mai întâi gospodăria. Privirea mi se fixase pe șura unde puteai să vezi lucrurile pe care șvabii le foloseau în agricultură: teascul, căruța, vânturătoarea, furcile și alte unelte.

Harnici oamenii ăștia, îmi spuneam în timp ce intram în casa “zdravănă”, după cum se zice pe meleagurile de unde mă trag.

Odinioară, aceasta era suficient de încăpătoare pentru familiile din două generații.

Descopeream aici mobilierul tradițional, cuptorul, oalele sau vasele de ceramică. Deși nimeni nu mai locuiește aici, casa e primitoare și gata să-ți destăinuie modul de viață al șvabilor.

Vizita la casa-muzeu, m-a făcut să văd în cele din urmă dincolo de obiecte și regulile lor de trai. De fapt, locuința îmi demonstrează că șvabii sunt oameni harnici, credincioși, care știu să fie și economi în același timp.

Bucuros că am învățat ceva nou și am aflat, așa cum mi-am propus, mai multe despre șvabi, pornesc mai departe pe drumul meu. Intenționam acum să aflu mai multe despre o altă etnie care viețuiește în Satu Mare. Voiam să aflu detalii despre cultura maghiară.

Echipa Zig Zag prin România