Aflată la intersecția străzilor Vasile Lucaciu și Calea Traian din centru, clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean a fost “îmbrăcată” de istorie în haine multiple. Din 1936 de când a fost construită și până la terminarea celui de-al doilea război mondial, aici a funcționat prefectura județului.
Ulterior, în perioada comunistă clădirea a devenit sediul Consiliului Popular Județean și al Comitetului Partidului Comunist Român.
În cele din urmă, Muzeul Județean s-a mutat de la sediul vechi (Muzeul de Artă-acum o secție a Muzeului Județean) devenind un adevărat centru al diversității culturale sătmărene.
Cum ?
Prin secțiile multiple care funcționează atât la sediu, cât și în tot județul. Am descoperit aici secția de cercetare, istorie-arheologie, secția etnografie artă și laboratorul zonal de restaurare.
Muzeul Orășenesc din Carei (în castelul Karolyi), Muzeul Orășenesc din Tășnad, Muzeul Șvăbesc din Petrești, Rezervația arheologică Bobald-Carei, Cuptoarele Dacice din Medieșu Aurit, Casa Ady Endre și Casa memorială a lui Vasile Lucaciu din Apa se află în componența Muzeului Județean.
Tradițiile intră și ele în grija muzeului: gospodăria maghiară din Orașu Nou, gospodăriile țărănești din Călinești Oaș, Turț, Chilia, Cămărzana sau Certeze.
“Darurile” oferite de Muzeul Județean publicului vin sub forma expozițiilor, a sesiunilor științifice, conferințe sau a cărților de specialitate.
[mashshare]
Ziggy la Muzeul Județean din Satu Mare
Vizita la Muzeul Județean a venit într-un moment potrivit, când deja trecuseră câteva săptămâni de când eram în județ. Mersesem deja la Castelul Karolyi, în Apa, Medieșu Aurit, Carei, la Tășnad sau în satele șvăbești Petrești și Foieni. Aflam de fiecare dată că obiectivele pe care le vizitam fac parte din rețeaua Muzeului Județean.
În clădirea muzeului am descoperit aceeași diversitate culturală deosebită pe care Sătmarul o are din belșug. Este punctul său forte. Oamenii care au grijă de această instituție acordă atenție acestui aspect.
În plus, iubitor de istorie fiind, mă bucur că expoziția “Priviri în trecut” a Muzeului Județean te poartă într-o călătorie prin timp, din paleolitic și până în prezent. “Nu poți merge spre viitor dacă nu știi ce ai în prezent “, îmi trecu prin minte gândul, când fotografiam clădirea.
Muzeul Județean exact asta face: ne arată ce a fost în trecut și valorile culturale, artistice sau arheologice pe care le avem. Acestea sunt cărămizile pe care se pot clădi noi perspective de viitor.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment