„Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile să fie case întregi ţărăneşti, ele înşile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind aşezate, astfel ca să închipuiască un sat adevărat.” Dimitrie Gusti, 1936

Pe malul lacului Herăstrău, în mijlocul capitalei României, turiștii au plăcerea de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX care au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Nici nu încerc să dezvălui prea multe detalii despre acest loc, din dorința de a păstra esența și a face loc curiozității voastre, căci v-am mai spus de multe ori, unele locuri din România sunt imposibil de descris în cuvinte. De aceea, o vizită la fața locului este mai mult decât necesară, mai ales când vorbim despre Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Te încearcă o mulțime de sentimente de la primul pas aici. Ți se derulează în fața ochilor, viața satului așa cum este ea, inventivitatea oamenilor de-a lungul timpului și simțul artistic care, sperăm noi, nu se va stinge niciodată.

Te plimbi pe aleile acestui sat, parcă infinite, admiri fiecare așezare arhitecturală sau obiect tradițional și ceva din tine nu te mai lasă să pleci!

Ne-am rătăcit de două ori, pentru că nu am fost inspirați să ne mai uităm și pe hartă, fiind acaparați de toate frumusețile din jurul nostru și când ne dădeam seama că am trecut de două ori prin același loc, zâmbeam și o luam de la început. O plăcere să te pierzi în asemenea loc plin de povești vechi de sute de ani.

Muzeul Național al Satului din București este unul dintre cele mai mare și vechi muzee din Europa, cu peste 300 de construcţii reprezentative și zeci de mii de obiecte provenite din importante zone etnografie (case, biserici și troițe, ateliere, anexe, instalații mori de apă și vânt, și exponate precum împletituri, covoare, icoane, mobilă etc) toate de o valoare inestimabilă.

Așezarea strategică lângă lacul Herăstrău, te trimite direct în Delta Dunării, locuințe arhaice din Oltenia te cheamă să le treci pragul, diversitatea caselor din Transilvania și din Moldova care mă readuc pe meleaguri de acasă, și gospodăriile dobrogene îmi aduc aminte de prieteniile din Tulcea și Constanța.

Aici se organizează deseori, activități culturale, precum târguri sau expoziții, spectacole de teatru sau folclor și ateliere pentru copii. Este un munte de inspirație umană cu ale sale expoziții permanente și activități pentru toate vârstele.

Crearea Muzeului Satului este rodul unor cercetări intense și a unor experimente muzeografice, de zeci de ani, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, fondatorul alŞcolii Sociologice din Bucureşti. Aici se adaugă sprijinul moral şi material al Fundaţiei Regale „Principele Carol”, din martie 1936, în numai două luni, s-a putut clădi o opera muzeografică de excepţie.

Te invit cu drag la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”,

Cosmina din Zig Zag prin România

P.S. Dacă sunteți în căutare de hotel în București, vă recomandăm partenerul nostru principal Monte Carlo Palace Room & Suites, care oferă o varietate de posibilități de cazare după toate gusturile: studio spațios și luminos, apartamente cu una sau două camere, camere single sau dublă. Toate cu facilități de 4 stele, mic-dejun, acces facil la obiective turistice, aeroport sau mall. Mai multe detalii pe site.

Echipa Zig Zag prin România