O călătorie prin secole de tradiție viticolă : Muzeul viei și vinului

Când vii în județul Arad ai să auzi că aceste meleaguri au fost binecuvântate de zei cu Soare, pământ roditor și multă viță de vie. Punctul forte al viticulturii arădene este podgoria Miniș-Măderat. De sute de ani, a devenit o tradiție ca via să rodească iar strugurii culeși să se transforme în delicioasa licoare care îți trezește toate simțurile.

Dacă vrei să descoperi tainele acestei vechi tradiții, Muzeul Viei și Vinului din comuna Ghioroc îți stă la dispoziție. După trei decenii de activitate Stațiunea de Cercetări viticole l-a primit, în 1987, în incinta sa.

O singură vizită a muzeului e de ajuns ca să călătorești prin vasta lume a viticulturii. Secole de evoluție a acestui domeniu s-au transformat în documente și fotografii. În curte, uneltele și mașinăriile îți spun povestea viei și vinului, așa cum era practicată de localnici.

[mashshare]

ZiggY

Noi începuturi apar la orizont

Muzeul viei și vinului mi-a deschis ochii cu privire la arta viticulturii și a producerii vinurilor în zona Miniș Măderat. Chiar de la intrare am văzut harta meleagurilor poporului de la care învăț.
Județul Arad își are locul său meritat ca podgorii importante. Pășeam cu admirație prin muzeu, fiind atent la orice detaliu. Fotografiile m-au purtat prin perioada de glorie a Minișului.

O călătorie prin secole de tradiție viticolă : Muzeul viei și vinului
– Ziggy, îmi spune viticultorul care îmi explica pas cu pas procesul, via, asemenea omului a trecut și prin perioade foarte proaste, de decădere chiar.

Priveam imaginile cu filoxera, insecta dăunătoare care ataca din sol rădăcinile viței de vie. Am văzut chiar efectele comunismului asupra producției de struguri și vinuri. Soiurile hibride le-au cucerit pe cele nobile. Se punea mai mult accent pe consumerism, pe calitate decât pe a degusta un pahar de vin.
– Orice furtună se încheie la un moment, spune viticultorul. Am văzut apoi renașterea timidă și apoi din ce în ce mai mare pe aceste meleaguri. Muzeul Viei este martorul acestor schimbări.
Viticultorul de la Stațiunea de Cercetări m-a lăsat plin de entuziasm în curtea muzeului, după ce mi-a arătat uneltele care se foloseau pe vremuri: teascuri, butoaie și orice era necesar în procesul obținerii vinurilor.

Muzeul Viei și Vinului era special creat pentru a te face să te simți special! Drumul Vinului mi-a mai scos în cale un om pasionat. Înainte de a zbura cu bicicleta prin satele dimprejur, m-am oprit în centrul Ghiorocului, la monumentul eroilor…

Echipa Zig Zag prin România