Oamenii gospodari – cea mai mare zestre a Țarii Oașului

Una dintre cele mai cunoscute și atractive zone de interes turistic din nord-vestul României, este cea a Tării Oașului în care pei- sajul montan înconjoară vasta arie depresionară. Farmecul Țării Oasului este creat de o serie de elemente: originalitatea și unicitatea portului popular, a cântecului și a dansului, a datinilor si obiceiurilor strămoșești și fără îndoială a oamenilor gospodari care au facut posibile toate astea.

Se vede cu ochiul liber că oșenii şi-au câştigat renumele prin munca lor. Asta se vede cel mai bine la felul cum te întâmpină cu mult caracter si valoare.
În această zonă caracteristică principala a omului este hărnicia. Sunt oameni de valoare,mândri, serioși și godpodari care si-au luat soarta în mâini, chiar înainte de anul 1989.

În anii `60 oamenii aceştia făceau cele mai grele munci din ţara asta: lucrul la mare înălţime, vopsitul vapoarelor şi altele.
Când era vorba de munci grele în orice zonă, primii în front erau oşenii Banii pe care îi câştigă în străinătate se trimit în zona lor de origine.

Acum unii s-au remarcat in diferite domenii de activitate. Muncesc cu mândrie pentru a reprezenta cat mai frumos locurile natale.Unii muncesc cu trudă pământul fără să se plângă iar alții muncesc pe plan artistic: prin cântece si recitaluri.
Oamenii care se nasc aici, spun ei, sunt binecuvântați de Dumnezeu.

[mashshare]

ZiggY

Țara Oașului în splendoarea ei

Am ajuns să cunosc Țara Oasului și oamenii acesteia. Am plecat la drum pregatit ca pentru o întalnire cu cineva foarte apropiat, cu sufletul deschis și am primit cu sinceritate și bucurie tot ce mi s-a oferit.

Aici am descoperit viata, asa cum decurge ea in fiecare zi. Am descoperit oamenii, asa cum se poarta ei dintotdeauna: cu oieritul, căruţele cu fân cum e cea din imagine sau tradiţiile populare.
M-am apropiat şi de natură, de multe ori sălbatică în frumusețea ei dar cu o unicitate aparte.
Am fost impresionat de oșenii care sunt foarte primitori și sunt, de regulă, gazde bune pentru orice om vrednic ce le-a pășit pragul.

Ca un sfat dar și o constatare proprie trebuie să băgați de seama că trebuie să le răspundeți în același fel pentru că se pot și supăra destul de repede dacă sunt jigniți. Iar jignire, în acest context, înseamnă a nu cinsti cum trebuie casa care te-a primit, a refuza paharul sau mâna care ți se întinde sau a nu te ţine de cuvântul dat.

Echipa Zig Zag prin România