Continuăm seria Recunoscători pentru 2017 deoarece chiar avem pentru ce să fim recunoscători. În județul Brașov am sărbătorit 3 ani de Zig Zag prin România, iar atunci am lansat cele 11 motive pentru care nu am obosit. Deși ar fi mult mai multe. 🙂

Despre Brașov, vă spunem că am avut parte de multe experiențe frumoase dar și anotimp cald de vară. Au fost momente, când curgeau sudorile pe noi urcând dealurile și vizitând cetățile, făcând fotografii și luând noțite pentru articole. Dar, ne răcoream la final de zi cu o limonadă și ne bucuram împreună de rezultate. Rezultate pe care le vedeți și mai jos, sub forma celor 15 motive pentru care merită să poposești în Brașov.

1. Unul dintre satele brașovene cu un potențial turistic uriaș este satul Racoș, aflat în nord-estul județului. În doar câteva ore am bifat patru obiective turistice, patru locuri deosebite care ne-au impresionat cu adevărat. Este un loc foarte bun pentru a exemplifica o lecții de geologie, de transformare a mediului înconjurător. Citește tot articolul aici.

2. Nu mai e un secret că aproape toate lucrurile de care ne folosim zilnic au luat calea tehnologiei. Am găsit, însă, un loc, în apropierea de Lisa, județul Brașov, în care tradiționalul e la el acasă. Vorbim despre lână, de la momentul în care oile sunt tunse, până atunci când oamenii ajung să se îmbrace cu aceeași lână, dar prelucrată în diverse etape.

Aventura noastră „La Vâltori” a fost ghidată de tanti Maria, care ne-a povestit, cu o blândețe specială, tot ce se petrece în acest spațiu.

3. Pe drumul care duce din Brașov spre Sighișoara, un edificiu impunător, aflat la înălțime, îți fură privirea. Dacă te mulțumești doar cu atât, conduci tot mai departe, dar dacă ai o curiozitate de pus la punct, tragi pe dreapta și surprinzi câteva cadre. Ca să duci la capăt tot misterul, urmezi voința indicatorului și faci dreapta: Cetatea Rupea.

4. Povestea fascinantă cu castele și cai albi e preferata multora în copilărie. Totuși, ea s-a adaptat și pentru cei mai mari dintre noi și poate fi ilustrată chiar la Herghelia din Sâmbăta de Jos. Când am intrat pe poarta cu coloane înalte de piatră, domnul Nelu, cu o pălărie specifică atmosferei unei herghelii, ne-a întâmpinat și ne-a creionat un traseu pe care să-l urmăm în cadrul vizitei noastre. Așa am aflat despre atracția acestui loc: calul din rasa lipițan.

5. La umbra Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului, Muzeul „Prima Școală Românească” răsuflă a istorie prin miile de cărți pe care le-a adăpostit vreme de peste cinci sute de ani. Aflat sub conducerea filologului și preotului Vasile Oltean, muzeul, construit în anul 1495, este compus din cinci săli, printre care Sala „Anton Pann” și Sala „Diaconul Coresi”. În acest loc, limba română s-a întipărit, pentru prima dată în istorie, pe hârtie fabricată într-o manufactură brașoveană, sub îndrumarea Diaconului Coresi și a colaboratorilor săi și, tot aici, a ieșit de sub tipar primul manual românesc.

6. În condițiile unei lumi dominată de evoluție, ne punem, deseori, întrebarea „Cum era în trecut?”. Oare strămoșii noștri cum își trăiau zilele? Cum ajungeau ei să stăpânească un loc pe care să-l numească acasă, mai ales în contextul migrațiilor multor popoare?

Pentru o parte din întrebări găsim răspunsuri vizuale la Ghimbav. La fiecare început de august, orașul Ghimbav din județul Brașov găzduiește Festivalul Istoric.

7. În agitația unei promenade de tancuri și mașini ale armatei, care trec dinspre și spre Cincu, liniștea se găsește în interiorul Bisericii Fortificate din Cincșor. Nu, nu e o biserică la fel ca celelalte din zonă. O parte dintre bisericile fortificate ale Transilvaniei au lacăt pe ușă, lucru care nu se întâmplă și în Cincșor, județul Brașov. Biserica Fortificată Evanghelică, construită în secolul al XII-lea, a fost renovată și conservată. Astăzi, mai sunt numai 15 enoriași ai satului care se întâlnesc în fiecare duminică, pentru slujbă.

8. Predealul este una dintre cele mai vizitate stațiuni turistice din România și asta s-a putut observa cu ochiul liber datorită cozii aproape interminabile de mașini, din timpul weekendului ce a trecut. Venim iarna sau vară, facem sute de fotografii în timp ce urcăm cu telescaunul, intrăm într-o cursă a check-in-urilor pe la hoteluri și restaurante și ne înghesuim să cumpărăm cele mai frumoase suveniruri – nimic mai frumos. Doar că locul poate deveni și mai interesant atunci când îi ascultăm povestea. Cu alte cuvinte, ne întrebăm: cum a apărut Predealul?

9. Aproape de ieșirea din Complexul Turistic un indicator ne invită să facem dreapta: Mănăstirea Brâncoveanu. Până la intrarea pe domeniul acestui monument, strada e plină de mașini parcate, magazine cu suveniruri și bunătăți din zonă și foarte multe autocare cu turiști. Pelerinii au o țintă clară a vizitei în această zonă: viața părintelui Arsenie Boca – cel mai mare duhovnic român al secolului XX. Aici, la mănăstire, părintele a fost stareț vreme de patru, tot în zonă există și Izvorul Părintelui Arsenie Boca, dar și chilia, construită în piatră, din munții Făgăraș, pe Valea Sâmbetei.

10. Ajungem în ținutul Făgărașului, chiar între zidurile cetății care nu a fost vreodată cucerită.  Cetatea Făgărașului a fost zidită strategic, la jumătatea drumului dintre orașele Sibiu și Brașov, dar și la granița cu Țara Românească. Această situare a atras multe dispute pentru stăpânirea edificiului. Există două mai personalități de care se leagă numele fortificației îi regăsim pe: Ștefan Mailat și Mihai Viteazu.

11. Tradiționalul și tendințele actuale se împletesc armonios în povestea atelierului șezătoare Mândra Chic din Mândra, în Țara Făgărașului. Locul e, în fapt, un studio în care mâinile dibace și blânde ale unor doamne creează zestre contemporană, din dragoste și respect pentru trecut. Se lucrează manual fie pentru a recondiționa articole, fie pentru a le crea sau recrea. Materialul în jurul căruia gravitează activitatea acestui atelier este pânza.

Aici se primesc pânze și ii vechi și, în schimb, se oferă tricouri cu mesaje faine, imprimate sau cusute. Poți fi, astfel, un fotograf mândru, un om bun sau o româncă mândră!

12. Evadând o seară cu prietenii tăi simpatici este întotdeauna o idee bună. Așa e? Întrebarea este: Tu în cât timp găsești comoara din odaia bunicii? Află aici cum a fost experiența la Mistery Room Escape.

13. În drumul tău spre Cetatea Râșnov, dacă te oprești și bați cu forță la poarta „Dino Parc”, o să fii purtat foarte departe în istoria lumii. Vei trece de modernism, de războaie, de medieval și vei ajunge în lumea dinozaurilor. Mai exact, în lumea de acum 150 de milioane de ani.

14. Pe harta României, mai exact, la marginea orașului Zărnești, din județul Brașov, domnește în liniște cea mai mare rezervație de urși buni din lume. Sanctuarului „Libearty” a salvat până acum aproximativ 100 de urși bruni care fie au fost tratați cu răutate de către stăpânii lor, fie au fost ținuți în cuști sufocante, totul spre amuzamentul turiștilor care voiau „o fotografie cu ursul”.

15. Momentul în care apăsăm butonul pauză în echipa Zig Zag coincide cu aventură, distracție și frici depășite. Cu zâmbetul până la urechi, cu încălțămintea potrivită pornim pentru trei ore de adrenalină prin pădure și în apropiere.

Ne echipăm cu centuri, carabine și parcurgem instructajul găzduit de echipa care se ocupă de Parc Aventura Brașov. Înainte de a face primul pas pe traseul pe care l-am ales fiecare, se derulează în minte un puzzle larg care să ne ajute pe traseu.

Acestea fiind spune, nu vă imaginați că județul Brașov e doar atât. Cu siguranță, sunt multe motive pentru care, probabil, merită să te muți în Brașov. Este un județ aerisit și iubitor, ce abundă în activități și evenimente. Acolo nu te plictisești niciodată și emană un aer tineresc și contemporan.

Albumul foto cu mai multe destinații din Brașov îl găsești pe pagina noastră de Facebook, iar colecția de articolele pe blog.

Vreau să mulțumim partenerilor noștri ce s-au alăturat proiectului nostru și au făcut posibile aventurile noastre prin Brașov și spre final îți recomandăm 5 idei potrivite pentru un cadou reușit de la Romanian Art and Craft, brandul care promovează România prin suveniruri și partenerul nostru la nivel național.

Cu drag de călătorii te invităm să vezi județul Brașov,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România