Ieri ne porneam spre Argeș cu o emoție în suflet. Se anunța cod portocaliu de ploaie și ninsoare, așa că ne-am pregătit sufletește tot drumul. Mi-am zis: „Poate nu o să fie vremea capricioasă 30 de zile la rând și să fim nevoiți să hibernăm în hotel.”

Mai bine de trei sferturi de drum a plouat torențial. „Hmmm… Călătoriile astea, uneori, chiar mă pun la încercare…”

După un delung monolog în mintea mea, cum că vremea nu o să ne ajute să scoatem ce-i mai frumos din orașul Pitești, apare și soarele… Chiar pe strada noastră!

La intrarea în Argeș, s-a întâmplat minunea: Cu un zâmbet larg și imens își face apariția prietenul Soare! Ce îmbrățisare mare. Știam eu că nu ne lasă la greu! 🙂

În spatele hotelului Argeș,  unde suntem cazați, se întinde pe câteva sute de metri zona pietonală a orașului Pitești. Este aria centrală, unde oamenii se plimbă precum furnicele harnice și voioase. Fără îndoială, este locul de promenadă al piteștenilor care vin aici să se plimbe și să se recreeze. Te încarcă cu energie pentru o toamnă întreagă. Deja ne place atmosfera.

Centrul orașului are propriul său farmec și este o adevărată grădină botanică. Mai ales, în perioada tradiţionalei manifestări florale anuală „Simfonia lalelelor”, prin care oraşul Piteşti şi-a câştigat numele de “Oraş al lalelelor”. Nici acum, în plin anotimp de toamnă, nu arată rău.

Fântâna arteziană din Parcul central este o operă de artă, când apa nu este pornită….

…. și o adevărată spendoare când apa țâșnește din ea. 

Un canal artificial ce gâzduiește un pârâu în miniatură, șerpuiește printre aranjamentele florale, având la unul din capete, o lalea uriașă de metal, din care țâsnește ușor stropi de apă.

Pitești – “Oraş al lalelelor”

Începând cu anul 1972, autoritățile au început, an de an, să mărească numărul bulbilor. Așa s-a făcut, că în anul 1977 numărul acestora a ajuns la 58.000. Acest număr imens a fost diversificat cu diferite soiuri, de la cele mai des întâlnite până la speciile rare de lalele, aduse atât din țară, cât și din străinătate. Cel care a popularizat denumirea de orașul lalelelor este Ilarie Isac, un pasionat înrăit de floricultură.

În zilele următoare vom dezvălui, câte puțin, din descoperirile noastre prin Pitești, iar de săptămâna viitoare ieșim din Pitești către Curtea de Argeș și Vidraru. Ne propunem să vedem tot județul Argeș pentru că are foarte multe de arătat. Asta ne face să fim nerăbdători și dornici să le vedem și să le împărtășim cu voi, așa că stați aproape de noi pe facebook și pe blog.

Cu drag de călătorii,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România