Care e cartea de vizită a Craiovei ? Prin ce se remarcă ea în rândul marilor oraşe din ţară ?
Ar fi multe de spus…
Dar, după 45 de zile de călătorit în zig zag prin Craiova am rămas cu două idei de bază: Cetatea Băniei şi Parcul Nicolae Romanescu.
Dacă ţi-ai propus să vizitezi oraşul, ori chiar de eşti în trecere, îţi recomandăm să vizitezi Parcul Nicolae Romanescu. Sau măcar o parte din el 🙂 De ce ?
Este cel mai mare parc natural din ţară şi din Estul Europei. În cele aproape 100 de hectare vei descoperi locuri naturale superbe şi construcţii măreţe.
Până la final vei afla…
-cum a apărut parcul
– atracţiile sale principale
-experienţa noastră când l-am vizitat.
Curiozităţi!
- Parcul a fost amenajat între anii 1901 – 1903, din iniţiativa lui Nicolae P.Romanescu, om de cultură şi primarul Craiovei din acele vremuri;
- A fost proiectat după planurile arhitectului francez Édouard Redont, proiect premiat la Expoziţia Universală de la Paris, în anul 1900, cu medalie de aur;
- Este declarat monument istoric şi cel mai frumos parc din ţară;
- Este considerat a fi cel mai mare parc natural din Estul Europei având 96 ha. Mai multe detalii poţi afla în reportajul realizat de Digi 24, aici.
- Ca un omagiu adus celui care s-a ocupat de realizarea parcului, în anul 1943, la intrarea principală, a fost ridicat un bust al lui Nicolae Romanescu;
- Între anii 1954-1956, a fost construit portalul existent astăzi la intrarea principală.
- În anul 1964 a fost construită o seră de 1050 m2, în care se află numeroase lucrări de artă plastică, aduse ca o contribuţie pentru înfrumuseţarea locului, de către distinşi creatori români.
Istoria faimosului parc craiovean!
În anul 1903 s-a inaugurat Nicolae Romanescu . Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Regelui României, Carol I, a Reginei Elisabeta, a Principelui Ferdinand şi a Prim-ministrului Dimitrie Sturza.
La început, acesta a purtat numele de Parcul Poporului sau Parcul Bibescu, deoarece este situat pe locul unde se afla moşia şi grădina familiei Bibescu.
Grădina a fost amenajată de către un grădinar neamţ, la iniţiativa marelui logofăt Iancu Bibescu, cu pavilioane, sere şi bănci. Din păcate, frumuseţea ei nu a rezistat în timp!
După anul 1948, se afla într-o puternică stare de degradare. Din acest motiv, în anul 1853, magistratul oraşului, a cumpărat-o. Scopul era de a o transforma într-o grădină publică, ce urma să fie folosită ca loc de relaxare pentru locuitori.
În schimb, după Unirea Principatelor, acest lucru n-a mai putut fi realizat. Astfel, în mai puţin de 50 de ani de la cumpărarea grădinii, aceasta s-a transformat în una dintre cele mai respingătoare şi infecte zone din oraş.
Dar… nimic nu rămâne în paragină mult timp, acolo unde bate o inimă bună!
Când Nicolae Romanescu a fost desemnat ca primar în anul 1898, s-a stabilit un proiect de modernizare a oraşului. Pe lista obiectivelor sale erau trecute şi cele de înfiinţare a unor grădini şi parcuri.
Pentru reabilitarea şi înfrumuseţarea oraşului era nevoie şi de zona grădinii, lăsată neîngrijită. Astfel, au început lucrările la cel mai frumos parc din ţară.
O comoară naturală
Aici cresc peste 250 de preţioase specii de arbori , dintre care se impun: Pinus Excelsa Wall, un exemplar foarte rar, originar din Himalaya; Tamarix tertanadra Pall, arbust de 2-4 m şi aşa-numitul păducelul-involt, destul de rar întâlnit la noi în ţară.
Prin pitorescul său, parcul oferă un deosebit cadru romantic în care poţi admira adevărate “ tablouri naturale”: lacuri de peste 4 hectare, o insulă pentru lebede, poduri de lemn peste cursuri de apă, o mică grădină zoologică, din care nu lipsesc temuţii urşi, lei, jaguri şi chiar tigri.
Alături de acestea, îşi face apariţia Podul Suspendat. Acesta este situat deasupra apei şi desparte două dealuri.
Cu toate că este un pod vechi ( a fost construit între anii 1901 – 1902 ) poţi circula pe el fără nici o teamă, pentru că are o construcţie rezistentă. În apropierea podului, pe unul dintre dealuri, vei descoperi ruinele Castelului Fermecat, ce te duc cu gândul la basmele din copilărie.
Să nu uităm de Palatul Bibescu, care este situat mai departe de aleile la care vizitatorii au acces. La ora actuală, acesta este folosit drept casă de protocol de către Primăria Craiovei.
Parcul este prevăzut, la marginea de sud-est cu un hipodrom, ce a fost inaugurat în 1903. Întins pe o suprafaţă de 20 de hectare, acesta era folosit pentru curse de trap şi galop. Partea din faţă a tribunei, a fost transformată, după cel de-al doilea Război Mondial, în teren pentru concursuri de sărituri peste obstacole. În cadrul hipodromului, din anul 2000 nu s-a mai desfăşurat nicio activitate.
De asemenea parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, cu unităţi de alimentaţie publică, cu refugii şi cu câteva restaurante.
Dar … acest minunat loc, mai are multe să ne spună. Rămâi cu noi şi află secretele ascunse din parc!
Domnul Toma Rădulescu relatează faptul că parcul este “unul dintre cele mai uimitore locuri de vizitat din lume, însă sunt lucruri care nu au fost spuse nimănui şi au legătură cu acest loc magnific.”
- Chiar la intrarea în parc, a căzut o bombă, în timpul celui de-al doilea război mondial;
- În lacul din parc, la începutul secolului XX, au fost botezate mai multe familii de origine turcă;
- Când parcul a fost inaugurat, regele şi regina nu au fost lăsaţi să intre cu căleaşca fiind astfel nevoiţi să meargă pe jos;
- Atunci când a venit regimentul de la Rădăuţi, în anul 1904, au fost mâncate primele lebede din parc. “A fost ziua unui ofiţer, iar acesta a cerut să aibă la masă o gâscă.
Le-a cerut ordonanţelor să îi aducă o astfel de pasăre, însă aceştia au consumat bani la birt şi au trebuie să sacrifice o lebădă. Carnea a ieşit neagră, iar când au fost chemaţi la ordin au recunoscut totul.”
- Pe data de 10 mai, în fiecare an, la hipodrom se făceau reconstituiri din Istoria României;
- Tot la hipodrom, a avut loc primul campionat balcanic de călărie din România.
Localizare. Unde îl găseşti?
Parcul Nicolae Romanescu se găseşte în Municipiul Craiova, din judeţul Dolj.
Cale de acces:
Accesul se face cu maşina pornind din cele mai apropiate oraşe, astfel:
- Din Piteşti, pe drumul european E 574;
- Din Drobeta Turnu – Severin pe drumul E 70, apoi urmezi drumul E 79 care te va conduce până în Craiova.
Cum ajungi în Parcul Nicolae Romanescu ?
- După ce ajungi în Craiova, mergi până la intersecția Bulevardului 1 Mai cu Calea Unirii, iar acolo vei găsi localizat parcul.
- Coordonate GPS: 44.290926°N; 23.804454°E.
Câteva informaţii şi gânduri pentru tine!
Este important să ştii că, atât intrarea în parc cât şi cea de la grădina zoologică sunt libere. La ora actuală parcul este închis până în luna martie 2016, pentru reabilitare.
Nu am putea să-ţi spunem în ce anotimp să vizitezi parcul, pentru că acesta arată deosebit şi diferit în toate.
Dar, pentru că vei putea să-l vizitezi începând de la primăvară, cu siguranţă vei fi încântat de copacii înfloriţi care împrăştie în jur aroma lor minunată. Atunci natura reînvie, iar florile presărate printre nuanţele de verde crud al ierbii, îţi zâmbesc vesele. Până când şi păsările prin cântecul lor, te ademenesc să stai cât mai mult în parc să le asculţi.
Nu vei găsi loc mai bun pentru relaxare şi odihnă decât acest minunat parc, care pe timp de vară efectiv te va surprinde. Aerul curat emanat în jur de copacii maiestuoşi cu coroană bogată, te va revigora complet. Vei putea face plimbări foarte lungi. Când te vei plimba cu barca, mândrele lebede te vor însoţi.
Dacă alegi să mergi toamna, frunze multicolore îţi vor încânta privirea. Tot parcul va fi învăluit de un covor natural din frunze, care, sub paşii tăi, va foşni în mod armonios.
Iar în iarnă, imaginează-ţi cum ar fi să te plimbi prin parc, pe un ger năprasnic, iar totul în jurul tău să fie acoperit de zăpadă. Priveşti spre lacul îngheţat şi te gândeşti “ce bine ar fi fost dacă aş fi avut o pereche de patine”.
În concluzie, oricând ai alege să mergi în parc, acesta te va încânta de fiecare dată şi mereu ai avea impresia că vezi un loc nou.
Poţi găsi imagini cu Parcul Nicolae Romanescu, în toate anotimpurile aici.
Ce mai poţi vedea în zonă?
În apropiere de parc mai poţi vedea:
- Fântana Popova;
- Muzeul de Istoria Medicinei şi Farmaciei Victor Gomoiu;
- Casa Vălimarescu.
Persoane de contact:
–Toma Rădulescu, istoric: îţi poate povesti multe despre apariţia şi evoluţia parcului.
-Ioana Ciortan, botanistă: îţi poate povesti mai multe despre speciile de plante şi arborii care sunt aici.
Gânduri de final!
Oficial, parcul este în reabilitare. Neoficial, oamenii intră să-l viziteze aşa cum e printr-o gaură făcută în gard, nu departe de intrarea principală. Asta am făcut şi noi.
L-am surprins în timpul gerului de ianuarie dar şi în timpul primăverii timpurii… de februarie. Magia sa rămâne neschimbată!
Mai mult, am aflat chiar că în timpul verii şi toamnei mai ales, dacă zbori cu elicopterul sau înalţi o dronă deasupra vei vedea pete de culoare diverse. Asta pentru că sunt arbori atât de diverşi, cu frunze roşii, galbene etc.
În momentul când vei vizita acest renumit parc, vei putea admira un minunat lac pitoresc. Să nu uităm impunătorii arbori şi arbuşti din specii foarte rare şi un Castel Fermecat. Toate aceastea îţi dau impresia că parcul pare deprins dintr-un basm.
Vei păşi pe un pod realizat din trunchiuri de copaci, dar de fapt acesta este din beton şi imită perfect trunchiuri de arbori.
Grădina Zoologică îţi va arata specii diverse de păsări şi animale diverse. Vidre, lei, doi jaguari sau o pereche de urşi care au stat la taclale cu noi. La o felie de pâine pe care o prindeau din zbor 🙂
Vei merge apoi pe Podul Suspendat care este cunoscut şi cu numele de Podul cu Lanţuri. Mai sunt multe locuri speciale, care, alături de cele menţionate anterior s-au unit într-o perfectă armonie.
E rândul tău
Ce îţi place cel mai mult la Parcul Nicolae Romanescu ?
Ce alte parcuri din ţară ne sugerezi să vizităm în drumul nostru ?
Apreciem gândurile tale. 🙂
Acest articol a fost scris de Ziggy aka Laura Cheţa.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment