În cei doi ani şi… (cine-i mai numără?) de excursie am participat la multe degustări de vinuri. Arad, Alba sau Cluj sunt doar trei dintre oraşele care ne-au condus pe culmile interesante şi gustoase ale băuturilor de poveste.

              După ce am poposit în Zalău mai bine de 10 zile am pornit la o plimbare prin judeţ. Ne-am oprit la Şimleu Silvaniei pentru o şedere de 5 zile iar intrarea ne-a fost încununată de o poveste spumantă!

Hrubele de la Şimleu 

            Am intrat în galeriile săpate la 60 metri sub stâncă, în care vinul spumant este produs după metoda clasică “Champenoise”. Ceea ce înseamnă că este lăsat la fermentat în propria sticlă mai bine de un an.

IUL_1332

            Mucegaiul nobil, descoperit în trecut de comunişti în aceste galerii, asigură vinului o temperatura şi umiditatea constantă de 11 grade Celsius, fie iarnă, fie vară.

             Tehnologia este manuală, lentă şi naturală, ceea ce oferă fiecărei sticle o personalitate distinctă. Ele au în comun calitatea deosebită obţinută odată cu trecerea timpului.

IUL_1334

Procesul de remuage – răsucirea zilnică a sticlei pentru depunerea sedimentare

IUL_1375

               Căruciorul – parte din echipamentul manual de amestecare a conţinutului 

IUL_1387

Sunetul slab al desfacerii dopului şi perlarea din pahar a vinului spumant sunt primele semne că în pahar există un conţinut de calitate şi că s-a respectat timpii şi tehnologizarea în producerea acestuia.

Sticla de vin spumant care te face să te simţi interesant! Silvania! 

IUL_1362

Ce nu ştiai, probabil, despre vinul spumant din ţara noastră?

Prima şampanie românească a fost preparată de marele agronom Ion Ionescu de la Brad în 1841.

În 1924 România exporta în Marea Britanie mari cantităţi de şampanie, fiind cotată a 4-a din lume în prepararea vinurilor spumante.

Este recomandat ca vinul spumant să fie servit la o temperatură de 7-8 grade Celsius iar cel roşu la temperatura camerei şi deschis cu 20 minute înainte de a fi servit.

Un vin spumant merge cu o poveste pe cinste şi o echipă dornică de călătorii şi… veselii!

Noroc!

IUL_1368                                                                                                                            Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag,

Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România