Hidrocentrala Porţile de Fier

Când privești Dunărea la Porţile de Fier, înțelegi repede fascinația oamenilor pentru cel mai spectaculos fluviu al Europei. De-a lungul timpului au existat nenumărate încercări de a-l „supune”. Astfel, în una din aceste încercări a prins contur Hidrocentrala Porțile de Fier, cea mai mare construcție de pe Dunăre.

Ştiai că?

  Hidrocentrala de la Porțile de Fier I este cea mai mare din România, producând 50% din hidroenergia țării. Ea transformă energia hidraulică în energie electrică.
– Este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa.
– Execuţia proiectului pentru baraj a început în 1964.

-Pe 16 mai 1972 a fost fost inaugurat, împreună cu 2 centrale hidroelectrice – Porțile de Fier I(am inclus aici un film documentar) și Porțile de Fier 2. La ceremonie au participat Ceauşescu şi Iosif Broz Tito, şefii de stat ai celor ţări partenere în proiect-România şi Iugoslavia.
– Prin construcţia barajului, valea Dunării mai jos de Belgrad a fost transformată în lac de acumulare – cu un volum de peste 2 miliarde mc şi o lungime de 120 km – iar nivelul apei în amonte de baraj a crescut cu 35 de metri.
– Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localităţile Baziaş şi Orşova.
– Vechea Ada Kaleh – o insulă turcească ce s-a unit cu România după dezintegrarea Imperiului Otoman – şi cel puţin alte  sate au fost evacuate, oamenii fiind relocaţi. În total au fost 7 localităţi pe malul sârbesc şi 10 pe cel românesc.

-s-a încercat strămutarea micului paradis turcesc pe Insula Şimian, fără succes însă. Locuitorii au refuzat să se mute acolo.
– Sucursala Hidrocentralei Porţile de Fier administrează cele mai mari hidrocentrale de pe fluviul Dunărea – Porţile de Fier I (1080 MW) şi Porţile de Fier II (250 MW).
– Ambele centrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă.
– Centrala Porţile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de oraşul Drobeta Turnu Severin, iar centrala Porţile de Fier II la 60 km în aval.
– Zona are un bogat potenţial arheologic, istoric şi turistic.
– Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea Defileul Dunării a fost inclusă în Parcul Naural Porţile de Fier.

hidrocentrala include un muzeu, inaugurat în 1976.

L-am vizitat şi noi! 🙂 Ce am descoperit aici ?

Un mic univers! De la obiecte din paleolitic, epoca fierului sau perioada romană descoperite în urma săpăturilor arheologice în zonă. Bineînţeles nu au lipsit informaţiile despre Ada Kaleh, construcţia hidrocentralei dar şi despre mănăstirea Vodiţa.

Roci, exemplare de plante şi animale din zonă Parcului Natural Porţile de fier se adaugă colecţiei!

Ah! Să nu uităm de Sala Turbinelor, unde vei avea parte de o experienţe inedite! Vei admirea cele şase turbine Kaplan, fiecare cu o capacitate de 194,5 MW şi o greutatede 3680 t. În plus, vei afla informaţii tehnice şi poveşti despre construirea şi funcţionarea hidrocentralei.

Unde se află ?

Localitate: Gura Văii.
Coordonate GPS: 44°40′16″N 22°31′47″E.

Ajungi la el mergând pe E70, fie din Orşova sau Drobeta-Turnu Severin.

Hidrocentrala Porţile de Fier

Ada Haleh a murit! Trăiască Porţile de Fier!

Ce mai poţi vedea în zonă?

La 18 km, în aval, se află oraşul Orşova şi obiectivele sale interesante: Mănăstirea Sfânta Ana de pe Dealul Moşului, Parcul Dragalina, Centrele de canotaj sau Biserica Romano-Catolică, unică în Europa prin forma sa de cort.
Tot în zonă, la est, în oraşul Drobeta se află Podul lui Traian, o construcție a lui Apollodor din Damasc din vremea romanilor și ruinele castrului roman. Însă cel mai fascinant obiectiv din zonă e Muzeul Regiunii Porțile de Fier, unde găsești frânturi din istoria neamului românesc.

Informaţii Utile

-Muzeul hidrocentralei este deschis pentru vizitare de marţi până duminică între orele 8:00 şi 16:00.

-prețul biletului de intrare este 4 ron/persoană, elevii, studenții și pensionarii au reducere 2 ron/persoană.

-taxa foto este de 10 ron iar taxa video 30 ron.

Gânduri de final despre hidrocentrala Porţile de Fier

Această operă măreață a cerut unele sacrificii de nepovestit: strămutări de vetre, despărţiri de familii, înecarea istoriei acestora, înecarea insulei Ada-Kaleh, tărâm fabulos, unic pe tot cuprinsul Defileului Dunării.

Să nu devenim pesimişti însă.Există şi o latură pozitivă a acestui proiect: s-a creat  o grandioasă construcție pe Dunăre, care a venit la pachet cu un minunat lac de acumulare. Să nu uităm de potenţialul hidroenergetic imens al Dunării care astfel este mai bine pus în valoare.

Care sunt gândurile tale despre Porţile de Fier ? Sunt utile astfel de construcţii gigantice pe Dunăre sau pe râurile româneşti , pentru economie sau turism ?

Scrie-ne părerile/sugestiile tale un comentariu mai jos! 🙂

Vorba aceea,

Unde-s mulţi, puterea creşte şi povestea nu s-opreşte!

~Echipa Zig Zag prin Romania

Acest articol este scris în colaborare cu Andra Vlăjoagă, copywriter-ul nostru de nădejde din Rădăuţi! 

Echipa Zig Zag prin România