Când privești Dunărea la Porţile de Fier, înțelegi repede fascinația oamenilor pentru cel mai spectaculos fluviu al Europei. De-a lungul timpului au existat nenumărate încercări de a-l „supune”. Astfel, în una din aceste încercări a prins contur Hidrocentrala Porțile de Fier, cea mai mare construcție de pe Dunăre.
Ştiai că?
– Hidrocentrala de la Porțile de Fier I este cea mai mare din România, producând 50% din hidroenergia țării. Ea transformă energia hidraulică în energie electrică.
– Este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa.
– Execuţia proiectului pentru baraj a început în 1964.
-Pe 16 mai 1972 a fost fost inaugurat, împreună cu 2 centrale hidroelectrice – Porțile de Fier I(am inclus aici un film documentar) și Porțile de Fier 2. La ceremonie au participat Ceauşescu şi Iosif Broz Tito, şefii de stat ai celor ţări partenere în proiect-România şi Iugoslavia.
– Prin construcţia barajului, valea Dunării mai jos de Belgrad a fost transformată în lac de acumulare – cu un volum de peste 2 miliarde mc şi o lungime de 120 km – iar nivelul apei în amonte de baraj a crescut cu 35 de metri.
– Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localităţile Baziaş şi Orşova.
– Vechea Ada Kaleh – o insulă turcească ce s-a unit cu România după dezintegrarea Imperiului Otoman – şi cel puţin alte sate au fost evacuate, oamenii fiind relocaţi. În total au fost 7 localităţi pe malul sârbesc şi 10 pe cel românesc.
-s-a încercat strămutarea micului paradis turcesc pe Insula Şimian, fără succes însă. Locuitorii au refuzat să se mute acolo.
– Sucursala Hidrocentralei Porţile de Fier administrează cele mai mari hidrocentrale de pe fluviul Dunărea – Porţile de Fier I (1080 MW) şi Porţile de Fier II (250 MW).
– Ambele centrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă.
– Centrala Porţile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de oraşul Drobeta Turnu Severin, iar centrala Porţile de Fier II la 60 km în aval.
– Zona are un bogat potenţial arheologic, istoric şi turistic.
– Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea Defileul Dunării a fost inclusă în Parcul Naural Porţile de Fier.
–hidrocentrala include un muzeu, inaugurat în 1976.
L-am vizitat şi noi! 🙂 Ce am descoperit aici ?
Un mic univers! De la obiecte din paleolitic, epoca fierului sau perioada romană descoperite în urma săpăturilor arheologice în zonă. Bineînţeles nu au lipsit informaţiile despre Ada Kaleh, construcţia hidrocentralei dar şi despre mănăstirea Vodiţa.
Roci, exemplare de plante şi animale din zonă Parcului Natural Porţile de fier se adaugă colecţiei!
Ah! Să nu uităm de Sala Turbinelor, unde vei avea parte de o experienţe inedite! Vei admirea cele şase turbine Kaplan, fiecare cu o capacitate de 194,5 MW şi o greutatede 3680 t. În plus, vei afla informaţii tehnice şi poveşti despre construirea şi funcţionarea hidrocentralei.
Unde se află ?
Localitate: Gura Văii.
Coordonate GPS: 44°40′16″N 22°31′47″E.
Ajungi la el mergând pe E70, fie din Orşova sau Drobeta-Turnu Severin.
Ce mai poţi vedea în zonă?
La 18 km, în aval, se află oraşul Orşova şi obiectivele sale interesante: Mănăstirea Sfânta Ana de pe Dealul Moşului, Parcul Dragalina, Centrele de canotaj sau Biserica Romano-Catolică, unică în Europa prin forma sa de cort.
Tot în zonă, la est, în oraşul Drobeta se află Podul lui Traian, o construcție a lui Apollodor din Damasc din vremea romanilor și ruinele castrului roman. Însă cel mai fascinant obiectiv din zonă e Muzeul Regiunii Porțile de Fier, unde găsești frânturi din istoria neamului românesc.
Informaţii Utile
-Muzeul hidrocentralei este deschis pentru vizitare de marţi până duminică între orele 8:00 şi 16:00.
-prețul biletului de intrare este 4 ron/persoană, elevii, studenții și pensionarii au reducere 2 ron/persoană.
-taxa foto este de 10 ron iar taxa video 30 ron.
Gânduri de final despre hidrocentrala Porţile de Fier
Această operă măreață a cerut unele sacrificii de nepovestit: strămutări de vetre, despărţiri de familii, înecarea istoriei acestora, înecarea insulei Ada-Kaleh, tărâm fabulos, unic pe tot cuprinsul Defileului Dunării.
Să nu devenim pesimişti însă.Există şi o latură pozitivă a acestui proiect: s-a creat o grandioasă construcție pe Dunăre, care a venit la pachet cu un minunat lac de acumulare. Să nu uităm de potenţialul hidroenergetic imens al Dunării care astfel este mai bine pus în valoare.
Care sunt gândurile tale despre Porţile de Fier ? Sunt utile astfel de construcţii gigantice pe Dunăre sau pe râurile româneşti , pentru economie sau turism ?
Scrie-ne părerile/sugestiile tale un comentariu mai jos! 🙂
Vorba aceea,
Unde-s mulţi, puterea creşte şi povestea nu s-opreşte!
~Echipa Zig Zag prin Romania
Acest articol este scris în colaborare cu Andra Vlăjoagă, copywriter-ul nostru de nădejde din Rădăuţi!
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Am gasit aici un material bine documentat si argumentat! As face unele mici corectii si adaugari:
Se numeste Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier 1, deci are doua meniri, aceea de a produce energie si de a facilita navigatia, aici existand o diferenta de nivel intre 19-31 de m.
Inainte de a se construi barajul nu se naviga decat 200 de zile pe an, acum navigatia e permanenta.
La S.H.E.N. Portile de Fier 1, daca fiecare hidroagregat produce 194,4MW/h (la putere maxima) =>194.4×6=1166.4MW/h, putere instalata, fiind cea mai mare hidrocentrala de pe Dunare, fiind depasita de 2 hidrocentrale de pe Volga, la nivelul Europei!
Ca hidroagregat, insa, e cel mai mare din lume!
In 7 septembrie 1964 a fost inaugurat Santierul Hidrocentralei, dar Protocolul Cadru a fost semnat la Bucuresti si Brioni in 1956.
Intr-adevar, S.H.E.N a fost inaugurat in 16-17 mai 1972, dar S.H.E.N.Portile de Fier 2 a fost inaugurat in 1984.
Datorita faptului ca S.H.E.N. a costat 395 de milioane dolari SUA la nivelul anului 1962 si a fost amortizat in 3 ani de zile, devine cea mai eficientainvestitie in domeniu din lume.
Barajul Portile de Fier1 este situat la km 942 si 950 m, al Dunarii, Baziasul este la km 1075. Daca barajul Portile de Fier1 este la capatul defileului „Clisura Dunarii”=> ca e un pic mai mare. (aici aveti circumstante atenuante, peste tot scrie ca e 120km). Capacitatea lacului de acumulare, intr-un an mediu normal este de 2.43 miliarde metri cubi,, apa s-a inaltat cu 40 de m, suprafata este de aproximativ 700 de km patrati.
Da, Ada Kaleh, „SeRaiul Pierdut si Scufundat”, s-a alipit Romaniei in 1923, dupa proclamrea Republici Turcia, a lui Kemal Ataturk!
Orasul Orsova este situat la 26 de km, in amonte de Drobeta Turnu Severin, Biserica Romano-Catolica mai este cunoscuta, in afara de forma de foaie de cort, cu iluminatul natural pe toata perioada zilei, datorita crucii de sticla de pe acoperis si de pictura postmodernista a lui Gabriel Popa.
In Drobeta Turnu Severin, nu este Podul lui Apolodor din Damasc, cea mai mare lucrare hidrotehnica a Antichitatii, ci picorul podului, ultimul pilon ramas pe mal!
Ati uitat sa adaugati de binecunoascta statuie a lui Decebal, amplasata la intrarea in Cazanele Mici, care este cea mai mare statuie din Europa (55 de m inaltime si 25 de m latime).
Interesante mai sunt si povestile despre Stanca Babacai si Gaura cu Musca, inecate de apele Dunarii, de legendele Sfantului Miskin Baba de pe Ada Kaleh, de tragedia remorcherului Filiasi, el fiind sinonim cu legenda Anei lui Manole de la Curtea de Arges.
Ati avut dreptate, zona aceasta poseda un imens potential turistic, va multumim ca o faceti cunoscuta. Suntem cu ochii pe voi!