Despre libertate, teatru și scris : povestea unui actor arădean

”Nu am avut jucării în afară de carte. Am citit de mic și de-atunci am iubit cartea. Chiar înainte de a citi mi-au plăcut cărțile. Părinții mei au avut o filosofie foarte bună de a ne crește: ne lăsa oarecum liberi, nu ne influențau. Dacă simțeau că ceva nu e bine, discutau cu noi. În rest, ne respectau alegerile. Pentru ei era important ca în orice spațiu să fii cinstit. (…) Am crescut într-un mediu liber. Dacă voiam să mă duc pe un deal la 10 kilomentri de casă, mă duceam și mă întorceam seara acasă.

Tatăl meu avea un fel de a-mi da învățături în locuri alese. De exemplu, urcam un munte. Ne trezeam dimineața și apoi ajungeam într-un loc minunat. Acolo, stând și odihnindu-ne, îmi spunea despre viață. J

Partea cu regia nu e decât încercarea mea de a-mi verifica propriile texte sau de a pune în scenă textele apropiaților mei. Nu sunt un regizor în adevăratul sens al cuvântului. Sunt jumătate om de teatru mai degrabă, apoi actor în primul rând și scriitor. Ele se completează uneori, iar alteori se elimină.”

Scrisul l-a ajutat foarte mult, în special să înțeleagă ceea ce spune pe scenă. Mereu găsește câte ceva nou care-l atrage, care-l incită. De aceea, nu poate face doar un singur lucru. Se implică în mai multe proiecte fiindcă e genul de om activ pe care-acum îl vezi aici, peste câteva clipe dincolo.

Cu alte cuvinte, are pachetul complet. Actoria, regia și scrisul sunt cele care în prezent îi trasează drumul vieții și care se împletesc într-un mod armonios în persoana sa. Face ceea ce-i place, aceasta fiind până la urmă menirea sa pe acest pământ!

[mashshare]

ZiggY

Cum se șlefuiește un spirit liber ?

Așa cum ți-am povestit deja, când l-am întâlnit pe artistul-scenograf și scriitor atmosfera hanului boem mi-au rămas întipărite în minte. În locul în care se adunau artiștii, actorii și scriitorii arădeni am remarcat un domn, ras în cap. Carismatic la prima impresie știa să-și anime bine auditoriul, cei câțiva colegi ai săi.

Artistul, cu a sa eleganță socială, mi l-a prezentat:
– Ziggy, îți fac cunoștință cu PIT, un actor cunoscut al Teatrului dar și un bun dramaturg.
– Îmi pare bine să te cunosc, spuse PIT zâmbind. În același timp mă măsura din cap până în picioare.
Nu era nevoie să mai întreb căci se simțea. Actorul se asemăna cu prietenul său. Ambii erau boemi, cu o sete vădită de înțelege lucrurile la un nivel profund.
În zilele următoare ne-am văzut din nou în piața din spatele Teatrului, bombardată de razele fierbinți ale Soarelui. PIT venise la timp, cu bicicleta.
– Se pare că oamenii de cultură înțeleg rolul mișcării pentru a avea o minte creativă, îmi spun, în timp ce se apropia.
O terasă în aer liber ne-a salvat de asaltul caniculei. Apa rece cu lămâie avea alt gust după umblatul prin căldură!
Alături de mine era un om simplu, născut și crescut pe meleagurile Maramureșului, cu experiență ca actor și scriitor. Era genul de persoană care prețuiește libertatea de acțiune și exprimare.
– Cum se șlefuiește un spirit liber care a ales calea actoriei ? îl întreb eu, dornic să aflu elementele care l-au format de-a lungul timpului.
Când vorbele sale, bine articulate, m-au purtat înapoi în timp, în copilăria sa, am înțeles cum funcționează mecanismul caracterului său.
– Cărțile, poveștile și natura Ziggy! Acestea sunt instrumentele care, de mic copil, au aprins flacăra imaginației în mine. Nu voi uita niciodată natura sălbatică de pe Valea Izei sau poveștile de “la cazan”, locul unde aparent fructele se transformau în apriga horincă.
Sătenii spuneau povești despre câte-n lună și-n stele. Mai mult decât atât, îi puteam observa. Le urmăream gesturile, privirile și felul de a reacționa. Toate acele întâmplări au rămas în memorie, fiind accesate mai târziu, în practică.
Faptul că prin întrebări, îl făceam să-și reamintească acele momente, îl ducea în acea stare de vulnerabilitate din care orice spirit autentic se formează.
– Cărțile și scrisul sunt ceilalți doi mari modelatori ai un suflet liber, tinere călător! Cititul m-a alimentat tot timpul cu idei creative iar scrisul m-a ajutat să gândesc mai clar, să-mi organizez mai bine ideile. Faptul că am scris piese în care am jucat apoi, m-a făcut să ies și mai mult din zona de confort.
Din vorbă-n vorbă, PIT îmi spune la un moment dat cu o licărire de entuziasm în voce:
– Ziggy, uite un exercițiu pe care îl aplic împreună cu elevii mei.
– Să vedem!
– Când mergi pe stradă, alege-ți o distanță cuprinsă între două puncte. Indiferent că sunt 10, 100 de metri sau 500 propune-ți să observi totul!
– Totul, întreb eu nedumerit.
– Da, tot ce poți percepe: clădiri, detaliile lor, oameni, îmbrăcămintea lor, orice sunet sau miros…totul!
– Și mai departe?
– Când ai terminat traseul, oprește-te preț de câteva minute și notează tot ce ai reținut. Prin practică, memoria ta se va ascuți, spiritul și mintea îți vor fi alimentate cu mii de emoții, idei și detalii care vor ieși la momentul potrivit la suprafață, în viața ta.
Eram uimit de avantajele acestui simplu exercițiu. PIT reluă explicația.
– Lumea este ca o simfonie de forme, culori, mirosuri și gusturi Ziggy. Tot ce trebuie să faci este să o asculți cu atenție!
Atunci am devenit mai conștient de ce se petrecea în jurul terasei. Oameni, zgomote, foșnete și altele…
– Ar mai fi ceva tinere, încă un factor care șlefuiește un spirit liber!
– Ei bine?
– Incertitudinea! A fost de multe ori prezentă în viața mea când făceam lucruri care nu-mi plăceau prea mult sau când habar nu aveam cum să acționez mai departe.
– Cum ai abordat aceste momente ? întreb eu.
– În liniște și acceptare. Dacă m-aș fi opus curentului aș fi devenit și mai agitat. Dar m-am predat vieții, spuse PIT zâmbind. Am lăsat-o să-mi arate ce am nevoie să știu atunci. Această încredere interioară că voi fi îndrumat unde trebuie dacă voi continua să acționez, cum știu mai bine, a fost suficientă.
– Ce combinație de elemente, îmi spun.

PIT avea harul de a modela bine cuvintele și emoțiile. A știut, în acea discuție să transmită idei care i-au utile nu numai lui ci care pot influența mai departe. Ne-am luat rămas bun pe faleza Mureșului cu o îmbrățișare prietenească.
Motivul modelării nu a dispărut din viața mea, cât timp am fost în Arad. În Aradul Nou era un sculptor cunoscut care știa să modeleze materia pentru a trezi emoții în privitori…

Echipa Zig Zag prin România