S-a făcut că am tot amânat de o lună vizita noastră la Rezervația de Zimbri Neagra din Bucșani, bineînțeles, tot din cauza vremii capricioase. Până într-o zi când îmi zice Marian că indiferent cum a fi vremea, sâmbătă noi vom merge să vedem zimbrii, stabilind o întâlnire cu administrator care ne-a sugerat să fim acolo la 10.30.
Câtă precizie, îmi spun eu în gând. Mă lămurește ulterior că dimineața zimbrii sunt hrăniți și vin tot mai aproape de turnul de observație.
Ne pornim la drum. Navigatorul sugerează că mai avem de parcurs 5 km de parcurs până la destinație, moment în care intrăm într-o pădure imensă și mirifică, mai ales pe timp de iarnă.
Oprim ca să fotografiem peisajul atât de liniștit și sălbatic, apoi ne vedem de drumul drept până la punctul unde pe partea dreaptă se deschid două porți pentru a pătrunde cât mai aproape de turnul de observație. Dar nu înainte de a-i spune lui Marian să dea geamul jos de la mașină căci văzusem un domn care pregătea calul să care hrana zimbrilor prin rezervație.
Eram din ce în ce mai nerăbdătoare să îi zăresc, dar părea că niciun exemplar nu își face apariția pe lângă gard. Evident, deoarece cele 31 de exemplare de zimbri erau în treaba lor prin pădurea care are aprox. 160 hectare.
În față ne apare turnul de observație cu două etaje care oferă o panoramă asupra rezervației și semnul care sugerează să nu ne apropiem prea tare de gard.
De aude zgomotul moarei în surdină, moment în care administratorul Marius Ștefana, ne atrage atenția că urmează ca zimbrii să se adune în apropierea gardurilor ieșind din pădure sau de la locurile de odihnă, așteptând răbdătorii căruța să apară printre copaci.
După ce zgomotul moarei se oprește apare căruța mânată de doi domni, plină cu porumb și alte ierburi. Traversează drumul de la moară către toate jgheaburile pe care le umple apoi se întorc și umple căruța cu fân pe care îl așează în locul special amenajat.
Zimbrul este un animal masiv, atinge maturitatea la 4 ani și durata medie de viață este între 20-25 de ani. Greutatea lor diferă între mascul și femelă (800-1000 de kg pentru mascul și 500-700 la femelă).
Au un mers maiestos și calculat. Inspiră putere și precizie, iar pe cât sunt de frumoși din depărtare pe-atât te cuceresc atunci când se apropie de tine.
Curioși din fire, nu agreează mișcările bruște și preferă să fie înconjurați doar de natura sălbatică, tocmai de aceea vara poți să te consideri norocos dacă îi vezi de-aproape.
Zimbrăria Neagră din cadrul Ocolului Silvic Bucşani este cea mai mare din țară, are în prezent 31 de exemplare de zimbri. Se află în judeţul Dâmboviţa la aprox. 80 de km de Bucureşti și la 30 km de Târgovişte. Dacă vrei să rămâi peste noapte te poți caza la cabana de vânătoare a Zimbrăriei care dispune de 8 camere duble.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment