Când mergi pe stradă, îți observi umbra care te urmărește și merge o dată cu tine. Soarele care te îmbrățișează cu razele lui și totuși îți arată umbra ta… O nouă filă începe să se scrie în jurnalul tău de călătorie.
Pe strada 1 Decembrie din Satu Mare vezi că umbra ta este înghițită de umbra unei clădiri mari și elegante. O privești pentru câteva clipe. Îi admiri arhitectura și stilul clasic în care a fost construită. Planul clădirii se spune că a fost gândit în 1805 de către Josef Bitthauser, care a fost arhitectul familiei Károlyi din Carei. A trecut prin mai multe etape ale construcției, fiind realizată pe bucăți, de-a lungul a 32 de ani. În acest palat a stat spre sfârșitul vieții, din 1851, episcopal Janos Ham. În 1859 clădirea a fost lărgită. Din păcate, în 1944 a suferit grave avarii din cauza bombardamentelor, dar imediat după terminarea războiului a fost reparată. La etajul întâi funcționează capela episcopală. Tot în cadrul palatului funcționează biblioteca și arhiva episcopiei. De asemenea, adăpostește și o valoroasă colecție de picturi episcopale. Te întâlnești cu un izvor de povești vechi. Numai cine este dispus să-și plece urechea și inima le poate auzi… Poți afla mai multe detalii aici.
Palatul Episcopal romano-catolic |
[mashshare]
Întâmplarea de la Palatul Episcopal romano-catolic
Era o zi frumoasă de iarnă când alergam din stânga în dreapta prin orașul Satu Mare cu diferite treburi. La un moment dat, văd o clădire care mă atrage. Avea o arhitectură diferită în comparație cu celelalte clădiri din jur. Avea elemente decorative care mă duceau cu gândul unele biserici. M-am gândit ce trebuie să fie ceva romano-catolic.
Ajungând mai aproape, am aflat că este Palatul Episcopal. Stăteam în fața lui și admiram pur și simplu elementele arhitecturale. După ce am făcut o fotografie a întregii clădiri, căutam să fotografiez anumite părți ale palatului. Stând acolo și examinând Palatul Episcopal romano-catolic, cineva se apropie de mine și îmi spune:
- Tinere, trebuie să înțelegi că religia și credința sunt lucruri diferite. Nu înțeleg ce faci tu aici…
Înainte să îi explic că vreau să fac câteva poze… A plecat nemulțumit…
Priveam Palatul Episcopal romano-catolic cu gândul la vorbele străinului ivit din senin…
Religia și credința sunt lucruri diferite…Alte gânduri îmi inundau mintea și se împleteau cu cel primit de la străin: „Credința mută munții din loc „, „Credința e o stare de spirit. Întâi ai credință și apoi ea te face să acționezi ca să materializezi dorința ta. Dacă nu o folosești în acțiunile concrete, o pierzi…devine frică.
Hmm! Stai așa, exclam eu. Zig Zag prin România a apărut fiindcă am avut încredere maximă într-o idee ce părea inițial greu de aplicat. Dacă nu porneam la drum, rămâneam doar cu o idee, întrebându-mă: Cum ar fi fost dacă făceam asta ?
Am plecat de la Palatul Episcopal romano-catolic și mai încrezător după ciudata întâmplare.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment