Ești pregătit? Urmează să urci tot mai sus, sus, sus!

Cum ieși din comuna Cetățuia, județul Argeș, brusc în fața ta, se va arăta un relief aparent ciudat, diferit dar impresionant. Este modalitatea naturii de a te avertiza că urmează ceva frumos și unic, un loc special din județ, denumită de mulți teologi „Meteora României”: Schitul Cetățuia Negru Vodă.

Zona este înconjurată de peșteri săpate în stâncă de călugării cunoscuți ca „cei ce umblă printre nori”, ce s-au stabilit aici. Peșterile sunt greu accesibile fără echipament special.

Recunoaștem că atunci când ne-am propus să vizităm schitul citisem despre acest loc în fugă și ne-a scăpat cumva un mic detaliu.  Schitul se află la o altitudine de 881 metri.

Dacă știam acest aspect, probabil ne-am fi pregătit măcar psihic, căci echipați suntem mereu când mergem pe teren. Cu atât mai mult, fiind luați prin surprindere, aventura până sus a fost mult mai frumoasă. Tot mergeam și parcă nu mai ajungeam.

De la șosea până la mănăstire vei urcă mai bine de jumătate de oră, pe o potecă îngustă. Unele pietre din prima parte a drumului au forme indescifrabile iar altele seamănă cu reptile, ceea ce-ți dă senzația că mii de priviri îți veghează mersul până sus.

Până sus drumul este presărat pe ici pe colo de troițe, cruci și icoane ce atârnă strategic și ireal de crengile copacilor.

Urcușul are un caracter inițiatic deoarece drumul reproduce opririle lui Iisus pe dealul Golgotei.

Odată ajuns sus, vei descoperi două biserici, cea veche, aflată într-o peșteră naturală de 12 metri si înaltă de peste 3 metri. Cea nouă este din lemn, în stil maramureșean.

Se spune că în perioada cuprinsă între Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului, în biserica din peșteră, în Sfântul Altar, izvorăște apă dintr-un mic izvor.

Tot acolo poți vizita chilia lui Zamolxis, unde se spune că ar fi scris o parte din învățăturile sale o perioadă lungă din viața sa, dar și Crucea Dorințele unde oamenii lasă bilețe sau lucruri personale și spun ei că orice dorință ți se împlinește dacă petreci câteva minute în liniște în acel loc.

Întreaga zonă, așa cum am menționat și mai devreme, are o energie specială aparte. Eram un pic obosită când am început să urcăm la schit fiind după câteva obiective turistice vizitate deja în acea zi. Dar, în același timp, totul a fost dat uitării până am ajuns sus, iar apoi când ne-am întors la mașină, am realizat că nu mai simt oboseala chiar deloc.

Nu stăm suficient de mult într-un loc cât să aflăm fiecare detaliu al legendelor acestor locuri dar e suficient să treci printr-un astfel de lăcaș ca să îți dai seamă cât de mult poate contribui un natura și un anumit loc la energia noastră întreagă.

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă împreună cu Mănăstirea Corbii de Piatră și Nămăiești formează un triunghi echilateral cu latura de 20 km, o  formă geometrică perfectă, cunoscută ca triunghiul iniţiatic, magic sau sacru al Argeşului despre care poți citi mai multe aici.

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România