virsli carnati

În comuna Sălașu de Sus din județul Hunedoara, am făcut un popas la casa doamnei Neluța Zepa, fiindcă știam că acolo găsim renumiții virșli. Odată deschisă poarta curții, mirosul cărnii afumate ne-a ademenit și mai mult.

Ospitalitatea doamnei Neluța, ne-a adus mirosul de acasă. Ne-am căutat un loc, ne-am așezat și am lăsat să curgă graiul gazdei noastre. „Încă de pe vremea străbunicilor, s-au făcut virșli în această localitate. Noi facem virșli doar din carne de oaie și capră și punem în ei boia de ardei, sare, piper – condimente clasice, nu punem aditivi sau altceva. De asemenea, îi îmbrăcăm într-o membrană naturală. Apoi îi pregătim prin procesul de hițuire într-un cuptor din cărămidă, de un metru, acoperit cu lemn – ca fumul să treacă în cantități mai mici. Se afumă doar cu lemn de brad, fiindcă lemnul de esență tare creează mai multă căldură și îi coace. Astfel, ei sunt, în același timp, afumați și copți. Se pot servi așa cum sunt”, ne spune doamna Neluța, în timp ce ne arată pe o carte de vizită numele firmei: SC LARI PET SRL.

virsli carnati hunedoaraDupă această discuție ne invită să gustăm din virșli. Ridică una dintre scândurile de pe cuptor, ia câțiva cârnați și îi așază pe o farfurie. Ne spune că merge prin diferite locuri cu acest produs și că acum au rămas foarte puțini oameni care mai fac virșli. „Am făcut o demonstrație la Hunedoara, la castel. Oamenii au mâncat virșli direct de pe cuptorul improvizat. Noi suntem singurii din zonă care produc virșli în cantități industriale și mergem, de cele mai multe ori, în diferite târguri și piețe.” După câteva minute, dăm să plecăm pentru a ne continua traseul prin Țara Hațegului, iar doamna Neluța ne oprește și ne spune: „Vai! Dar nu mi-ați văzut cămara. Nouă ne place atât de mult să strângem produse naturale”. Aruncăm o privire în fugă, ne minunăm și apoi ieșim pe poartă.

Gustul trecutului încă atârnă ușor pe membrana inimii noastre.

Cu drag de Zig Zag,

Ionuţ Teoderaşcu