Călimăneşti

„Aceasta este povestea unui cărămiziu de mai… Pardon! Cărăbuş de mai.

carabus

Aventura sa începe cu…

balcescu

Statuia lui Nicolae Balcescu

Nicolae Bălcescu! Cum?! Dar ce legătura are istoricul, scriitorul şi revoluţionarul Nicolae Bălcescu cu povestea noastră, cărăbuşule?”

„De unde să ştiu eu? Nu eu l-am pus aici.

Spune oamenilor că există un Memorial Nicolae Bălcescu în localitatea Milcoiu şi e oacheş tare de tot. E un conac mare cu influenţe brâncoveneşti şi gotice. Perfect pentru un elegant ca mine. Să vezi cum umblam în chiloţi prin conac… Cred că aşa făcea şi Nicolae, boier liber şi revoluţionar ce era…”

eminescu

Statuia lui Mihai Eminescu

„Cărăbuşule… Revin la povestea noastră şi trecem apa Oltului pentru a-l întâlni pe Mihai Eminescu, marele geniu scriitor.”

„Ooo, da… Eminescu… Hei, povestitorule!”

„Cărăbuşe…”

„Să zici cititorilor noştri că, dacă pentru ei Luceafărul e o operă de geniu, pentru mine Luceafărul e cea mai mare…”

„Auleu! Continuăm cu povestea noastră şi ajungem, prin îndrumările celor două mari personalităţi româneşti pe poteca ce duce către Mănăstirea Ostrov.

Cărăbuşul nostru trece pe sub portiţa frumos sculptată din lemn lăcuit şi simte cum energiile pozitive îl curăţă de gânduri… deplasate.

man ostrov

Intrarea in Parcul de la Manastirea Ostrov

Ce să mai zic de parcul bogat în aproximativ 50 de specii de arbori, arbuşti şi trandafiri. Cărăbuşul nostru continuă agale pe aleile parcului până la…

Interiorul curţii mănăstirii este un colţ de paradis pe pământ: îngrijit şi plin de flori frumoase… Cărăbuşul nostru chiar rămâne blocat în faţa frumuseţii unei lalele roşii. Se apropie de ea şi începe să-i recite languros din Luceafărul…”

„Ce?! Ai luat-o razna? Hm… Nu-i de mirare că eşti singur.”

„Poftim! Nu-i adevărat. Sunt logodit.”lalea

„Mă rog… Acuma nu-mi mai pune versuri în gură şi lasă-mă solo, măi băiete…”

„Of… În timp ce frumuseţea radiantă a lalelei lumina ochii şi sufletul cărăbuşului nostru de mai, vreau să ştiti că Ostrov este o mănăstire de călugăriţe…”

„Călugăriţe?”

„Nu acel tip de călugăriţe… Alte călugăriţe! După cum ziceam, Mănăstirea Ostrov se deosebeşte prin tâmpla aurită, din lemn de tei. Acesta este un element de arhitectură interioară care există încă de la construcţia mănăstirii, din secolul al XV-lea.”

fantana

Fantana centrala

„Hei, povestitorule, mi-e sete!”

„Cum? Cine?”

„Nu pot să cred… Ai uitat de mine.”

„Nu am uitat. Eram doar foarte absorbit în ce spuneam. Zici că ţi-e sete? Dar cum de te-ai îmbujorat aşa… Um, nu mai contează! Sigur nu din romantismul eminescean.

Se pare că traseul nostru prin Călimăneşti ne aduce către Fântâna din centru. Aici există un izvor termal cu proprietăţi terapeutice. Cărăbuşul nostru nici nu mai stă pe gânduri şi se aruncă la (psiho)terapeutica apă…

„Ce ai zis?”

„Nimic, nimic… Bea, bea.”

„Pfuu, da ce puturoasă e!…”

„Bea am zis!”

„Bine, bine, ce te ambalezi aşa?…”

„Se spune că această apă are efecte miraculoase asupra sănătăţii fizice. Să sperăm că şi asupra celei psihice…”

hotel central

Hotel Central Calimanesti

„Bun. Acum sunt bine.”

„Simţi ceva diferit?”

„Da. O durere-n…”

„Bine, mulţumesc. Taci!”

„Da’ ce-am zis?”

„Continuăm povestea cu Hotel Central, faimos în Călimăneşti.

Cărăbuşul nostru, obosit de la atâta aventura, se va întoarce acum în Căciulata, în Parcul Central Căciulata din apropierea Hotelului Traian.

13383603_943756902388707_678453866_o

Parcul Central Caciulata

Sper să mori fericit!”

„Cum, gata? Te-ai folosit de imaginea mea în povestea ta şi acum mă părăseşti pur şi simplu, fără să-şi pese măcar un pic dacă voi mai avea ce să mănânc mâine?”

„Eşti un cărăbuş! Ai tot timpul ce să mănânci. Of… Bine, iartă-mă, am fost un pic cam deranjat de purtarea ta. Uite, lasă-mă să mă revanşez cu o îngheţată.”

parc cal caciu

Parcul Central Caciulata

(pauză)

„Cărăbuşule, m-ai auzit?”

(cărăbuşul e mort)

***

Morala: Nu judeca niciodată comportamentul unui om. Nu ai de unde să ştii cât va mai trăi să se bucure de lalelele roşii…

Semnează,

Laleaua roşie.

lalea

 

 

 

 

***

Acest fragment face parte din cartea Aventuri în Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care am lansat-o oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

Vrei să susţii proiectul Zig Zag prin Romania? O poţi face astăzi! Intră aici şi află cum poţi susţine acest proiect: apasă aici !

p.s.: Nu ai citit încă despre aventura în locul în care se fac căciuli? Vezi AICI la ce mă refer! 🙂

Echipa Zig Zag prin România