Când lucrezi în domeniul turismului sau dacă ești pasionat de fotografii, să spunem că ești, câtuși de puțin, dependent de vremea de afară. Inevitabil. când m-am trezit zilele trecute dimineață, din camera de hotel am văzut cum se lasă ceața peste Dunăre și primul meu gând a fost: Eu nu ies azi din cameră! 

Dar, are orașul Galați ceva special, care te face să ieși din hotel. Era destul de frig afară când am decis să trag paltonul pe mine și să ies pe faleză, la un pas de Hotel Faleza. Cu aparatul agățat de gât am plecat la vânătoare de momente. Nu mi-am propus decât să deschid aparatul atunci când ceva frumos se întâmplă. Și prin surprinderea mea am găsit multe motive să-mi folosesc zoom-ul. 🙂

Primul obiectiv turistic peste care nu poți trece indiferent este Biserica fortificată Sfânta Precista. Cel mai vechi monument istoric din oraș. A fost construită de meşterii populari și este o sinteză a arhitecturii românești combinând elemente arhitecturale din toate cele trei Țări Române.

Am trecut strada ca să cobor scările pe faleză și m-a întâmpinat Statuia lui I.C.Brătianu. Cu o înălțime de 3.5 metri, Brătianu apare într-o ţinută impunătoare, cu mâna stângă în buzunarul haine și privirea cătând departe în zare, iar cu mâna dreaptă aratând parcă spre Basarabia şi Gurile Dunării, cu un gest ce constituie un îndemn către generaţiile viitoare: „Păstraţi-le şi Păziţi-le!”.

Odată coborâte scările spre faleză un mesaj m-a întâmpinat negru pe alb. Semn că pot continua!

L-am cucerit pe Azorel, i-am oferit o serie de mângăieri de care s-a bucurat enorm și ca răsplată a stat la poză.

Un domn, înaintat ca vârstă, m-a întrebat dacă voi pune fotografiile pe instagram. 🙂 Simpatic!

Pe ponton este mereu mișcare, chiar și atunci când este frig de crapă pietrele. Ai sezația că se întâmplă permanent ceva. Se mișcă lucrurile, cum s-ar spune!

Am trecut pe lângă Palatul Administrației Navigației Fluviale Române, o clădire cu decoraţiuni geometrice specifice artei populare româneşti. Prima construcţie din România la care s-a folosit un schelet monolit din beton armat.

Pe faleză vei regăsi câteva sculpturi din metal care atrag atenția. Denumit de mulți muzeu de artă modernă în aer liber toate sunt opere de artă monumentală din metal. Primele lucrări au fost realizate la edițiile din 1976 și 1977 ale Taberei de Sculptură în Metal de la Galați și sunt semnate de importanți sculptori români. S-a ales ca material local fierul.  La Măgura Buzăului s-a ales piatra, la Sibiu și Medgidia – ceramică, la Arcuș și Săliștea Sibiului – lemnul, iar la Galați, profitându-se de prezența Șantierului Naval și a Combinatului Siderurgic, s-a optat pentru fier.

Faleza este un loc ideal pentru promenadă, jogging, plimbări cu rolele, bicicleta sau doar o simplă plimbare de relaxare, singur sau însoțit.

Pe la jumătatea Falezei inferioare, pictată frumos și direct pe asfalul promenadei, te întâmpină o hartă a României dar și multe alte jocuri și spații de joacă pentru copii.

Dacă ridici privirea spre Dunăre vei avea surprize frumoase. Diverse păsări se cuibăresc în apă sau pe deasupra ei.

Abia aștept să mă reîntorc la vară să-i văd pe copii că vor umple spațiile de joacă și gălățeni plimbându-se pe ici pe colo. Până atunci mă bucur să spun că orașul m-a cucerit. Pe lângă faleză am vizitat și Muzeul de istorie „PAUL PĂLTĂNEA”, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” și  Muzeul de Artă Vizuală, primul muzeu de artă contemporană românească din țară despre care vom vorbi curând. Până atunci stai cu ochii pe noi pe Facebook, Instagram și blog.

Vă pup!

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România