Călătorul. Arhetipul evoluţiei. Evoluţia. Motivul pentru care ne zbatem, ne bucurăm, tragem de noi sau tragem de alţii. Motivul pentru care ne cercetăm menirea. Motivul pentru care vrem să contăm în viaţă. Motivul pentru care, acest grup de tineri a renunţat la aşa-numitul „confort de acasă” pentru a se expune complet vulnerabili în faţa vidului.
Călătorule, acest mesaj este pentru tine! Indiferent că ai 15 ani, 50 sau 90 ani, credem că te poţi lăsa inspirat de acest articol. Şi noi suntem ca şi tine. Călători prin viaţă. Curiozitatea este alta! Iar pe aceasta o vei afla în final. Să începem călătoria!
5 idei! Doar 5 idei călătoare, care să rezume complexitatea vieţii noastre pe pământ. Nu e nimic filosofic. E cât se poate de simplu, la îndemâna noastră. Este esenţa care ne ajută să ne ridicăm când suntem răniţi. Esenţa care ne inspiră să aducem lumină în umbrele lipsei. Esenţa care îţi face pielea de găină, când te simţi neputincios, furios sau respins. Esenţa care transformă o nesiguranţă în certitudine! 5 idei!
Prima: Nicăieri nu-i ca acasă!
Recunoşti zicala, aşa-i? Acesta este stadiul cuibului. Aici primeşti oricâţi „viermişori” vrei. Dacă nu reuşeşti să ţi-i mesteci, ei sunt mestecaţi pentru tine. Provocările vieţii sunt minine, pentru că nevoile de bază (casă, masă) sunt asigurate by default.
Merită de reţinut: Depinzi de părinţi.
A doua: Vreau să fiu libeeer!!!
Recunoşti starea, aşa-i? De câte ori ai ieşit pe uşa casei, gândindu-te că abia aştepţi să „zbori” de acasă? De câte ori ai visat la afacerea sau familia ta, la apartamentul tău propriu în care nimeni să nu te deranjeze? De câte ori te-ai întors acasă, fără nici un chef de a da „raportul”? De câte ori te-ai simţit neînţeles, te-ai răzvrătit sau ai privit neputincios în faţa incapacităţii tale de a deveni independent social? Acesta este stadiul bolboroselii interioare. Aici încep să se agite ideile noi, să se aşeze valorile care îţi vor fi ghid în viaţă. Acestea diferă de cele mai multe ori de cele ale părinţilor.
Merită de reţinut: Eşti invadat de îndoieli şi frica ta depinde de atitudinea supraprotectivă a părinţilor fricoşi. În final, eşti îndrumat de ei cu încredere sau constrâns în mentalitatea lor învechită.
A treia: Să tăiem cordonul ombilical!
Ştiu, a mai fost odată tăiat la naştere. Dar de atunci şi până acum, s-a creat unul energetic. Acesta este stadiul tranziţiei. Deja ai planuri să te muţi de la părinţi şi să-ţi creezi propriul trai. Necunoscutul pare dureros chiar înainte de a-l fi atins. Dar nimic nu mai contează. Demersurile au fost făcute. Îţi aminteşti senzaţia? Cum a fost când ai păşit pentru prima dată în camera de cămin sau în apartamentul propriu? Poate erai şi îndrăgostit. Aţi făcut pasul împreună. Acum, orice ar fi fost, ştiai că nu eşti singur. Sau poate nu aveai o dragoste lângă tine, ci un prieten de cataramă. Eraţi invincibili, aşa-i? Cel puţin, pentru câteva zile…
Merită de reţinut: Eşti gata să iei viaţa înainte. Uneori o faci cu susţinerea părinţilor, alteori ţi-o iei în piept din plin şi de la ei. Nu te ajută, dar te motivează şi mai tare să pleci de acasă sau să te recreezi pe tine!
A patra: Ce e viaţa fără un pic de sare şi piper?
Ce e pe meniul zilei? Sare şi piper. Ai vrut independenţă socială? Ia de aici sare şi piper! Erai norocos dacă aveai şi asta în unele zile, am dreptate? Sacrificii, sacrificii, sacrificii… Acesta este stadiul caruselului. Când eşti în vârf de munte, proaspăt bronzat, când eşti într-o băltoacă de noroi, ud până la os şi flămând. Acest stadiu este cel mai complex. Se poate scrie un roman pentru fiecare, aici. Este sau nu este? Va urma sau va eşua?
Dacă stai aşa un pic şi rememorezi toate nebuniile… Cum a fost când ai făcut pană în mijlocul drumului şi erai singur? Dar când a trebuit să ceri unui prieten să te cazeze şi ţi-a oferit mai mult decât te aşteptai? Cum a fost când trebuia să-ţi numeri la virgulă banii pentru un prânz? Cum a fost când ţi-ai cumpărat pentru prima dată maşină, din banii proprii, munciţi cu trudă? Cum a fost prima noapte de dragoste alături de partenerul tău, în aşternuturile cumpărate de tine, pe patul asamblat de tine, în aerul „plantat” de tine în propriul tău apartament? Dar prima…? Te las pe tine acum.
Merită de reţinut: Părinţi, care părinţi? Libertate, frate, poate facultate, dar cu siguranţă viaţă de noapte. Sau poate familie, copii, o nouă viaţă în armonie cu cea care ţi-a dat naştere.
A cincea: De la ecou la erou!
Cum se sfârşeşte călătoria? Când se sfârşeşte călătoria? Numai tu ştii. Atunci tragi linie şi vezi ce ai lăsat în urmă: dâre de bere, un parfum de inspiraţie sau nimic. Eşti erou sau ai rămas doar un ecou, prins în pânza inefabilă a vieţii? Ai contribuit în societate sau ai rămas un anonim fără rost?
Merită de reţinut: Capătul călătoriei este stabilit doar de tine. Forma ei, la fel. Numărul lor, la fel. Călătoriile sunt în mâinile tale!
***
Concluzie: Aceste 5 idei pot fi şi 5 etape ale călătorului. Şi cum viaţa ne surprinde mereu, se poate să urci o treaptă pentru a coborî două, uneori. Asta e involuţia. În timp ce evoluţia durabilă a călătorului va rămâne astfel doar dacă respectă fiecare treaptă. Un salt „trişor” poate aduce mai multe daune decât reuşite.
Curiozitatea promisă, dedicată ţie: Cum arată călătoria ta, acum?
(pentru inspiraţie, îţi sugerăm melodia lui Michael Bolton – I can go the distance, AICI)
***
Îşi dă cineva cu presupusul asupra ce va fi după ce terminăm cei 5 ani de călătorie? :/
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Frumos…o lecție buna ptr autoeducație și trăirea de frumos intr-o oaza de liniște și frumos