DSC_0796

În timpul călătoriei în zig-zag prin Bănie, paşii ni s-au oprit chiar la Filarmonica Oltenia.

Atunci ne-am gândit că trebuie neapărat să asistăm măcar la unul dintre măreţele concerte susţinute în cadrul ei. Lucru pe care l-am şi făcut!

Rămâi cu noi! Îţi vom povesti despre istoria instituţiei, aspecte interesante ce o privesc, programul Europa Season şi…bineînţeles, despre experienţa trăită acolo.

Curiozităţi!

– A fost fondată la data de 19 iunie 1904. Este o mare instituţie de prestigiu în peisajul spiritual şi muzical românesc;
– Primul concert public a avut loc în luna decembrie tot în anul 1904.

Orchestra şi corul au fost sub conducerea dirijorilor C. Gaudy şi Elie Mihăilescu, soliştii fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer;
– În anul 1947, Filarmonica Oltenia a fost reorganizată prin decretul regal dat de Regele Mihai I;
– În anul 2015, s-au împlinit 68 de ani de existenţă a Filarmonicii de Stat;

– Orchestra simfonică este alcătuită din peste 80 de instrumentişti profesionişti;
– La începutul anului 2016, a avut loc un mare eveniment muzical. Astfel, la pupitrul Orchestrei Simfonice, spectatorii au fost onoraţi cu prezenţa maestrului dirijor, Cristian Mandeal. La pian, s-a remarcat prin prezenţa sa, o artistă distinsă cu multe premii, pianista Oxana Corjos.

Istoria unei mari instituţii culturale din Bănie !

Craiova are instituţii extrem de importante pentru viaţa sa culturală şi socială. Alături de acestea se află şi Filarmonica Oltenia, care a făcut o tradiţie în a interpreta creaţii clasice muzicale.
Acestea au o valoare autentică şi sunt dintre cele mai renumite, româneşti sau străine.

Activitatea artistică a filarmonicii se desfăşoară pe mai multe compartimente, acestea fiind: Orchestra Simfonică, Orchestra de Cameră, Corala Academică şi multe grupuri camerale.

Peste 80 de instrumentişti profesionişti care formează Orchestra Simfonică.
În repertoriul acestui renumit ansamblu se află capodopere ale muzicii simfonice şi ale celei vocal-simfonice. Pe lângă acestea, repertoriul cuprinde adevărate “bijuterii muzicale”, rock simfonic şi jazz simfonic.

De asemenea, orchestra oferă concerte pline de naturaleţe, originale, spontane şi totodată pline de energie. Astfel, datorită reprezentaţiilor oferite de-a lungul timpului, Filarmonica Oltenia a acumulat un mare prestigiu cultural.

Despre Europa Season

Filarmonica Oltenia

Săptămâna Suedia

În prezent, filarmonica are un program de 28 de săptămâni de concerte numit Europa Season. A început pe 23 octombrie 2015 şi se termină pe 20 mai 2016. Fiecare săptămână este dedicată unei ţări UE. Muzicieni de renume vin în Craiova pentru a oferi cele mai bune creaţii ale lor.

Europa Season presupune, în afară de concerte şi lansări de carte, expoziţii de carte, conferinţe şi alte manifestări culturale.

Să ne mândrim cu  Orchestra Simfonică!

Da, chiar trebuie ca fiecare oltean şi nu numai, orice român ar trebui să se mândrească cu talentul instrumentiştilor din Orchestră. De ce?
Pentru că, pe lângă fiecare acord muzical care ne încântă auzul, Orchestra Simfonică a fost invitată pe cele mai importante scene pentru a-şi susţine concertele.

Aceasta este apreciată atât în România, cât şi în ţările străine unde a efectuat turnee de mare succes. Franţa, Germania,
Italia, Spania, Olanda, Grecia, Bulgaria sunt printre ţările care s-au bucurat de concertul Orchestrei Simfonice. De-a lungul timpului au dirijat orchestra, renumiţi maeştri ai baghetei precum şi distinşi solişti.

Să pătrundem în lumea acordurilor muzicale!

 

Când intri în sala de concert, acesta ţi se arată foarte somptuoasă. Priveşti în jur şi observi chipuri melancolice şi zâmbitoare, care aşteaptă nerăbdătoare să înceapă concertul.
În mâna dirijorului, bagheta devine magică.
Degetele zboară cu măiestrie peste clape, iar arcuşurile peste corzile vioarelor, violinelor, contrabasului.

Pe acordul muzicii, te vei lăsa purtat într-o lume imaginară, unde dintr-un colţ al orchestrei, se aude sunetul firav, celest al flautului. Din fundal, pe ritmul reginelor viori, se aude din când în când, un tril de pasăre. Peste aceste note suave, pornesc bubuituri de tobe, ce vestesc furtuna.

Ca şi dragostea, muzica te învăluie şi te strânge în mrejele ei… pentru că, muzica trebuie ascultată până ce simţi că fiecare instrument muzical vibrează prin coardele sufletului tău.

Unde o găseşti?

Filarmonica Oltenia se găseşte în oraşul Craiova, din judeţul Dolj.

Cale de acces:

Accesul către Craiova se poate face pornind din mai multe oraşe.
Ca variante de acces ai putea pleca din Piteşti, urmând direcţia drumului european E 574 sau din Drobeta pe drumul E 70, apoi urmezi drumul E 79 care te va conduce până în oraş.

Cum ajungi acolo?

După ce ai ajuns în Craiova, dacă ai maşină personală, mergi până la Calea Unirii, numărul 16 .
Îţi recomandăm, din experienţă să parchezi în spatele Primăriei. Acolo găseşti de obicei câteva locuri. (În Craiova există aproximativ 150 000 de maşini!) De acolo, mai ai două minute pe jos.
Mai poţi ajunge cu un taxi sau un mijloc de transport local.

Ce ar trebui să mai ştii?

Pentru a participa la un concert susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, trebuie să îţi cumperi un bilet de la agenţia de bilete, ce funcţionează după un anumit program, în cursul săptămânii. Pentru informaţii poţi suna la numărul agenţiei: 0351.414.697.

De asemenea, poţi găsi datele de contact pe adresa WEB a filarmonicii, precum şi detalii despre fiecare concert.

Ce mai poţi vedea în zonă?

În apropiere poţi vedea Fântâna Muzicală, Piaţa Mihai Viteazul, Prefectura Dolj Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, dar şi Restaurantul Minerva cu celebra Sală Maură.

Date de contact:

– Vlad Drăgulescu – directorul Filarmonicii și Mirela Popa, violonistă în cadrul orchestrei.
– Număr de telefon: 0251.412.334 (Secretariat);
– Adresă de e-mail: secretariat@filarmonica-oltenia.ro (Secretariat / General Secretariat);
– Adresă WEB:
http://www.filarmonica-oltenia.ro.

Impresii de final!

Filarmonica Oltenia

Zig Zaggerii la Filarmonică

Când am fost la Filarmonica Oltenia, mai întâi am asistat la un concert de trompetă susţinut în Muzeul de Artă de către doi studenţi. Unul dintre ei spaniol, iar celălalt un norvegian, care învăţau muzica la Göteborg, un oraş din Suedia. Concertul de trompetă a fost acompaniat de pian într-o perfectă armonie.
Din programul de 28 de săptămâni al filarmonicii ,noi am nimerit Suedia, Portugalia şi Danemarca.

În cadrul acestora, am participat la două concerte gratuite, susţinute într-o sală foarte somptuoasă din Muzeul de Artă.
Când am fost în sediul principal al Filarmonicii, ne-a plăcut enorm cum se coordonau instrumentele şi muzicienii. Tobele mergeau pe ritmuri diverse, când mai de sărbătoare, când de război. Violoniştii parcă erau stoluri de rândunele muzicale care veneau de pretutindeni. În anumite momente aceştia ocupau toată atenţia în orchestră.

Dirijorul suedez când era foarte pragmatic, calculat, când liniştit şi graţios în timp ce dirija instrumentiştii. La un moment dat, a fost luată o pauză, timp în care, am admirat expoziţia de grafică, aflată în sala de la intrare.

De asemenea, ce ne-a mai atras atenţia şi ne-a încântat auzul, a fost un domn care cânta la pahare. Acestea erau pe jumătate pline cu apă, iar el cu degetul descria cercuri în ritmuri diverse. Lângă el se afla un microfon şi se auzea foarte cristalin şi pur acel sunet.

Filarmonica Oltenia

 

~Ziggy aka Laura Cheţa

Ai fost la Filarmonica Oltenia? Dar la filarmonică în general ? Ce spectacole ţi-au plăcut cel mai mult ?

Echipa Zig Zag prin România