Imaginează-ţi acest scenariu!
În jurul celor 30 de șevalete goale, scaunele își înfing picioarele în iarbă sub greutatea privitorilor. 150 de perechi de ochi caută picturile. S-au delectat cu spectacole, s-au privit unii pe alții dar așteaptă vedeta serii. Orice spectacol care se respectă, păstrează o urmă de mister pentru personajul principal.
Dar uite-o! Se mișcă mlădios în armonie cu mișcările calului. Ce bine îi stă călare. Își spune pictoriță. Prin stânga și dreapta ei se umple cadrul cu copii. Toţi îi duc picturile la locurile lor de cinste.
Astfel de evenimente se întâmplă în România zilelor noastre. Nu sunt desprinse din povești ci din creativitatea unui om care s-a obișnuit să dăruiască timp altora. I se spune Dori „Dragul Meu” dar buletinul îl descrie și ca Dori Susan.
Am avut bucuria să-l cunoaştem în timpul călătoriei Zig Zag prin Alba. În Sebeş, oraşul morilor, după cum ne-a povestit, ne-am împrietenit şi am făcut cunoştinţă cu umorul lui.
Ce îţi putem spune despre Dori Susan?
Este președintele Asociației ArtTrad Valea Frumoasei. Ţinta lui este să dea curs artei, în egală măsură cu tradiţia (de unde şi numele asociaţiei), alături de a pune în valoarea frumuseţea Văii Sebeşului. Cunoaște tot atât de mulți oameni, pe cât îi și promovează. Pune în legătură oameni, se ocupă de expoziții ca și cum ar fi ale sale iar fericirea lui constă în fericirea celorlalți, pictori sau oameni cu diverse preocupări.
„Nu se poate măsura în cuvinte bucuria când vezi că oamenii sunt fericiți!
Așa a fost dintotdeauna? poate te întrebi…
Aceeași întrebare pare să răsară și în mintea noastră. Există vreun secret cu ajutorul căruia poți să te dăruiești așa ușor oamenilor? Sau vine odată cu experiența?
„Să fim mereu diferiți!„
Aceasta este una dintre replicile care ne răspunde la întrebări.
A stat patru ani în Franța, a cules de pe străzile pariziene candoarea lor și eleganța oamenilor. A revenit apoi în țară, unde deși nu a urmat o facultate în domeniu, nu s-a lăsat influențat de pseudo neștiința lui. Când simți că talentul trăiește în tine dar mai ales când îl vezi în alte ființe, documentele reprezintă doar un negru pe alb.
„Toată lumea lucrează cu zâmbetul pe buze fiindcă eu sunt pozitiv.”
Iar el este pozitiv fiindcă observă fericirea celorlalți. Se închide totul, într-un cerc armonios.
Tot cu zâmbetul pe buze a deschis și prima ediție a Salonului Internațional de pictură „Primăvara ARTTRAD”, de pe Valea Frumoasei. Evenimentul s-a înfrumusețat cu peste 100 de pictori dar și cu amprenta personală a lui Dori Susan: muzică folk, clasică, ușoară, dans. Toate acestea formează un pachet pe care nu are cum să nu îl vândă mai departe.
„(…) Sperăm noi să însemne un succes pentru orașul Sebeș, în primul rând și un bonus pentru pictorii noștrii, care au ocazia să expună alături pictori renumiți din 12 țări ale lumii, respectiv: Germania, Maroc, Grecia, Canada, Rep. Moldova, Olanda, Bulgaria, Serbia, Argentina, Coreea de Sud, Nepal, Austria și România. Din țară expun 39 de pictori, iar 51 de pictori sunt de la ARTTRAD Sebeș. (…) Participă cu lucrări, pictori de renume de la noi din țară, cum ar fi: Viorel Nimigeanu și Dan Marius Ghenescu de la Cluj Napoca, dar și pictori și profesori universitari din țările amintite. „
De ce oamenii sunt atrași de expozițiile lui Dori Susan?
Fiindcă niciodată nu este mulțumit. Tot timpul își dorește mai mult și mai bine. Iar pentru el asta înseamnă progres, creștere.
„Îți zici: data viitoare trebuie să fac mai bine!”
La el funcționează rețeta: cunoaște atât de mulți oameni, se pune în relație cu ei și de aici rezultă diversitatea spectacolelor. Fie că există cvartet, fie muzică jazz, folk, dansatori de tango, tenori, spectacole de teatru, surprize, toate le gândește și le răzgândește până când ajunge la rezultatul dorit.
„Am făcut un proiect în cort. Nu ni s–au aprobat pe spațiul public. Așadar am făcut în curtea unei biserici. Am adus două corturi de armată, au venit 171 de persoane, 5 luni, în fiecare zi și pictau acolo.”
Trecutul sună bogat, prezentul rămâne pentru a profita de el, dar viitorul? Cum arată viitorul pentru Dorin?
Este modest. Spune că nu prea s-a gândit însă ideile i se cuibăresc în minte mai ceva ca o zi de toamnă roditoare.
„Avem idei atât de multe încat nu le putem face. De exemplu, vreau să cumpăr o pânză de 30 de mentri, să pictăm centrul orașului toți pictorii, fiecare face o clădire.”
Încheie în aceeaşi notă modestă, în care am şi început discuţia: Oricine poate să facă ceea ce facem noi!
„Dar nu oricine o face”, îi răspundem zâmbind.
Tocmai de aceea ne inspiră exemplul lui! Pentru că face lucruri simple, cu multă dăruire şi aduce oamenii împreună prin artă! 🙂
Cât de mult bine poţi face lumii prin artă?
Nu putem măsura la milimetru asta!
Pictorul Dori Susan din Sebeş ne arată însă că în mâinile un om care îşi iubeşte semenii, arta face minuni: aduce personalităţi diferite împreună, sparge barierele prejudecăţilor, cultivă caractere şi mai ales obişnuinţa de a vedea frumosul, în orice!
Interviu realizat de Radu Dascălul
Redactare articol: Daniela Pasăre
Foto: Dori Susan
Dar tu?
Prin ce „instrument/e” îţi doreşti să faci bine lumii?
Dacă ai fi în locul lui Dori Susan, ce fel de evenimente/expoziţii de artă ai organiza pentru ca românii să aprecieze mai mult arta şi cultura?
Ne bucurăm să aflăm părerea ta! Scrie-ne un comentariu mai jos cu gândurile tale! 🙂
Poftă de viaţă şi de călătorii să ai,
Echipa Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
felicitari Dori