L-am intitulat Traseul de aur! 🙂 Oricine îl parcurge, sfârşeşte poleit cu aurul comorilor româneşti.

De ce se numeşte aşa? Ţara Zarandului înseamnă Ţara Aurului. Numele vine de la zăcămintele de aur care se găsesc aici, din abundenţă. Comitatul Zarandului e atestat din 1214, iar pe meleagurile sale au trăit eroi naţionali precum Avram Iancu sau Horea, Cloşca şi Crişan.

O călătorie prin Ţara Aurului înseamnă un pas spre redescoperirea identităţii noastre ca români! Aşa că păşeşte curajos:

Pasul 1. Casa Crişan

casa-crisan

Casa memorială Crişan se află pe fundaţia casei în care s-a născut unul din cei trei conducători ai răscoalei ţărăneşti, Crişan. Aici, vei afla de un alt moment critic al istoriei noastre:  răscoala ţărănească din 1784.

Numele de Crişan vine de la faptul că Marcu Giurgiu, numele său real, era născut în ţinutul traversat de Crişul Alb. Harul său era transpunerea ideii în acţiune.

Află mai multe din acest video: „Zig Zag prin HD-#24-Ţara Zarandului-Pantheonul Moţilor„. Foarte multe alte lucruri şi păstrate în întuneric am aflat la Muzeul de Istorie din Cetatea Alba Carolina. Despre aceasta vei afla într-un articol viitor…

gheorghe-crisan-casa-crisan

Pasul 2. Complexul monumental Ţebea

complexul-tebea

Complexul de monumente Ţebea sau Pantheonul Moţilor din Ţebea este un ansamblu dedicat eroilor revoluţiei de la 1848 şi celor din Primul Război Mondial. Este un loc umplut de şoaptele sacrificiilor depuse pentru libertatea neamului.

Aici se află Gorunul lui Horea (800 de ani vechime) – din el a mai rămas trunchiul, care a fost cimentat pentru a putea rezista uzurii timpului. Se numeşte astfel, deoarece Horea obişnuia să se întâlnească, în 1784, cu ţăranii şi să discute nemulţumirile sau planurile de răscoală. Însuşi numele său te duce cu gândul la horit, adică glăsuire ce se aude puternic şi dă de veste lumii.

complexul-tebea-revolutie

Pasul 3. Muzeul aurului

muzeul-aurului-brad

 Muzeul aurului deţine o colecţie de aur şi minerale unică în Europa. „Descoperă strălucirea aurului” este brandul oraşului Brad. În prezent, se află 1300 piese din aur nativ din zonele Brad, Deva, Roşia Montana! În total, aproximativ 18 kilograme de aur expus sub diverse forme: pulbere, dendrite, filamente, bucăţi de aur brut, lamele, aur amestecat cu alte minerale.

Află mai multe din video Zig Zag prin Hd-#25-Ţara Zarandului.

muzeul-aurului-brad-sala-foto-cristian-rus

Foto: Cristian Rus

***

Am vorbit despre numele de Horea şi Crişan. Eşti curios să ştii de ce i se spunea Cloşca, celui de-al treilea? Pentru că aduna oamenii cum îţi adună cloşca puii. 🙂

Te interesează să afli mai multe despre experienţa noastră de la faţa locului şi ce provocări vrem să-ţi lansăm? Toate acestea şi mai multe le-am adunat în cartea judeţeană „Zig Zag prin Hunedoara – Pământul Sacru”.

Spune-ne, ce te-ar servi mai mult în călătoriile tale? Pe ce să ne concentrăm mai mult?

***

Poftă de viaţă şi de călătorii să ai,

Echipa Zig Zag prin România!

Foto: Oancia Iulian

Echipa Zig Zag prin România