Vila Elisabeta – o invitație în lumea bunului gust
Imaginează-ți o casă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a fost vizitată de oameni însemnați. O casă care a fost sursa de relaxare și încântare a unei împărătese. Un loc de unde frumusețea stilului arhitectural rococo se simte în fiecare detaliu.
Acum imaginează-ți că această casă există și poate fi admirată pe Valea Cernei, între abrupturi și păduri de pini. Mai mult, această clădire se numește Vila Elisabeta.
Este una dintre puținele construcții restaurate din Băile Herculane. Acum strălucește cu plăcuța ei de patrimoniu din Lista Monumentelor Istorice și așteptă turiști. Ei, te-am făcut curios/curioasă ?
Știai că ?
- În anul 1948 Vila Elisabeta a găzduit Biblioteca orășănească „NicolaeStoica de Hațeg” și Casa de Cultură a orașului?
- Împărăteasa Elisabeta, cunoscută și sub numele de Sissy, a poposit în această vilă în anul 1887? Atunci numele vilei Tatartzy este înlocuit cu numele actual.
- vila a fost construită în anul 1875 de către administratorul stațiunii Băile Herculane, Carol Tatarczy?
- Acest cetățean de origine macedo-română era nespus de dedicat comunității, fiind și autorul construcției Teatrului și a Hotelului Ștefaniei, precum și a procesului de regularizare a râului Cerna?
Povestea de iubire dintre împărăteasa Elisabeta și Băile Herculane
În zilele însorite de primăvară ale anului 1887, împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Imperiului Habsburgic ajunge la această vilă.
Aici, își va petrece câteva zile minunate,legând o iubire puternică cu împrejurimile locului.
În timpul șederii sale la vila care îi poartă numele, împărăteasa o primește în vizită pe regina Elisabeta I a României, cunoscută sub pseudonimul literar de Carmen Sylva.
Prezența împărătesei la Băile Herculane este susținută de certificatul de botez al fiicei unui cioban, Veta. Copilul a fost botezat de însăși prințesa Sissi. Împărăteasa i-a lăsat în dar tatălui fetei un inel cu piatră de rubin, care a rămas ca moștenire în familia acestuia.
Unde găseşti Vila Elisabeta?
orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, Str. Cerna, nr. 5-7
Coordonate GPS: 44°53’33’’N și 22°25’43’’ E
Cum ajungi acolo?
Pe drumul DJ608, călătorind cu microbuzul, autocarul, mașina personală sau cu trenul.
Dacă vrei să te răsfeţi puţin, poți ajunge aproape de Băile Herculane și cu avionul; aeroporturile te așteaptă la 80 kilometri distanță în Caransebeș, la 160 kilometri în Craiova și în Timișoara, la 170 kilometri depărtare.
Ce mai poţi face în zonă?
Plimbări de relaxare :
- Băile Imperiale Romane – aflate în Hotelul Roman;
- Centrul istoric – unde vei găsi Statuia lui Hercules, Izvorul Domogled, izvoarele termale și arborii seculari din Parcul Central Dentrologic;
- Centrul modern- unde poți vizita Băile Termale Moderne și Parcul Vicol;
- Gara – construită în stil baroc;
- Crucea Albă – se află în rezervația Domogled, la 530 metri altitudine, cu peisaje care-ți taie respirația;
- Grota Haiducilor (sau Peștera Hoților) – se află lângă Hotel Roman și a fost explorată cândva de Emil Racoviță;
- Grota cu aburi – respiră cu aburi la 52-56°C și așteaptă turiștii la o baie cu emanații sulfuroase!
- Peștera lui Adam – face parte din Parcul Național „Domogled-Valea Cernei” și prezintă un spectacol al reliefului carstic;
- Muzeul de Istorie – cuprinde piese de ceramică, inscripții, podoabe și alte bogății care datează din perioada romană;
Pescuit și voie bună la:
- Lacul Prisaca – lacul de acumulare unde poți să te duci într-o expediție cu barca sau poți pune undița la treabă;
- Lacul lui Iovan – aparține de județul Gorj, dar nu e departe de oraș; aici ajung în special fanii pescuitului la păstrăv.
Aventură și aer proaspăt:
– peste 32 de trasee montane marcate, pe care le găsești aici:.
Ia aminte:
Orașul Băile Herculane are gară și cale ferată internațională, cu ruta București – Timișoara- Budapesta – Herculane – asta în cazul în care vrei să-ți prelungești călătoria.
Ia-ți aparatul foto şi încărcătorul pentru baterii! Nu știi niciodată undeva duce plimbarea asta!
Poate băile termale din stațiune și potențialul lor de tratament te vor convinge să te îmbăiezi. Nu strică să-ți pui costumul de baie la tine.În plus, lasă-ți în rucsac și o sticlă goală de 2 litri. Merită să-ți iei cu tine apă plină de proprietăți minerale deosebite!
Persoane/grupuri de contact:
-Dorin Bălteanu: istoric
Centrul Info Herculane (Str. Trandafirilor, nr. 307 sau telefon: 0755/097097);
Asociația de Turism din Băile Herculane ; Asociația Ecologică Băile Herculane; Asociația Valea Cernei; Asociația Tinerilor din Băile Herculane.
Uneori, cuvintele nu pot îngrămădi frumusețea locurilor pe care le vizităm. Trebuie să fii acolo, să acorzi timp fiecărui colț și fiecărei miresme și să cauți povestea dincolo de străzile orașului.
Și ce bine e când parcurile nu sunt chiar pline de turiști și poți să fotografiezi în liniște clădiri fermecătoare ca Vila Elisabeta…Când te plimbi spre centrul staţiunii, aproape de statuia lui Hercule ai să o zăreşti.
Așadar, notează-ți în calendar niște zile de primăvară sau toamnă și rezervă-le pentru o vizită în Băile Herculane. Și nu uita, ceea ce-i departe e uneori mai aproape decât credem noi! Drumuri line! 🙂
Ziggy aka Alexandra Ceornei
Ce alte locuri dragi prinţesei Sissi ai vizitat/cunoşti în judeţul Caraş-Severin ?
Lasă-ne un comentariu cu gândurile tale. Vorba aceea, omul cât trăieşte învaţă! 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Păi…. cunoaștem și alte locuri vizitate de Elisabeta de Wittelsbach 😉 Caransebeșul, de pildă, pregătește restaurarea statuii în mărime naturală reprezentând-o pe împărăteasă și amplasarea acestei statui în parcul central al municipiului 😉 Și nu în ultimul rând, monumentul de la Oravița dar despre ăsta știți că știu :)))))) Salutări prietenești și zile frumoase să aveți!
Lat: 44°53’19.82″N
Long 22°25’26.39″E
conform Google Earth
Multumim! 🙂