Spuneam în articolul despre Muzeul Național al Agriculturii că în această practică de prelucrare a pământului toate sunt posibile nu doar cu munca și voința omului, ci și cu voia celui de Sus, dovadă stau ploile care bucură ochii străbunilor noștri, aducând roade frumoase pământului.
Așa cum amintesc cei de la muzeu, satele cu biserici de lemn se încadrează în fondul de bază al aşezărilor rurale româneşti de tip adunat, caracterizat prin stabilitate și în același timp, bisericile româneşti sunt parte integrantă a marii familii a bisericilor de lemn din Europa.
În curtea din fața muzeului, vei putea vizita Biserica de Lemn (Poiana), un monument istoric din bârne de stejar cioplite din bardă și secure și acoperiș din șindrilă.
Ea are un plan dreptunghiular, absida altarului fiind nedecroșată cu patru laturi. O fereastră mică din peretele absidei permite luminei să intre dinspre răsărit.
În partea de vest a bisericii vei putea observa turnul-clopotniță așezat peste pridvorul deschis. Portalul ușii de la intrare are decorațiuni ce au fost cândva realizare prin incizare. Pridvorul are 6 stâlpi grinzile fiind ornate sub forma unor acolade.
Este un document original şi autentic de istorie şi arhitectură, înscris pe Lista monumentelor istorice. Numele acesteia vine de la satul de unde provine, ea fiind transferată și luată sub aripa celor de la Muzeul Național al Agriculturii care se îngrijesc de ea. Apropo, dacă ești aproape de Biserica de Lemn poți să vizitezi și muzeul care este chiar lângă.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment