Există momente în viaţa unui om…când crede că le ştie sau că le-a văzut pe toate.
Se instalează confortabil în el acel sentiment de „ Eh, am văzut-o şi pe asta! Nimic nu mă mai surprinde!”.
În timpul călătoriei în Zig Zag prin România mai am parte de astfel de momente. Eu le numesc perioade de „Platou”! 🙂
Partea bună e că fiecare judeţ în parte are grijă „să-mi dea peste nas”, să-mi reamintească că sunt om, cu limite şi imperfecţiuni…un om care are multe de învăţat, despre orice.
Recent, Zig Zag prin Cluj m-a dus la prima degustare de whiskey la care am participat până acum. Într-un context neaşteptat!
Alături de Adelina şi Marian am mers, în incinta Liberty Technology Park. La acea oră aveam în plan să fac altceva aşa ca am mers doar cu gândul să-l cunoaştem pe Cristian Avram, Event Manager-ul de la Impact Hub.
Pe scurt, Impact Hub este o reţea globală ce numără 11 000 de membri, din peste 75 locaţii din toată lumea. Scopul ei este să creeze mediile potrivite pentru dezvoltarea noilor idei, a proiectelor sustenabile care generează un impact social pozitiv.
Impact Hub Cluj este un astfel de spaţiu, ideal pentru networking, dezvoltarea start-up-urilor şi organizarea de diverse conferinţe şi evenimente, inclusiv o degustare de whiskey.
Dintr-o poveste în alta despre locaţie şi specificul ei Cristian ne pofteşte la degustarea, care tocmai trebuia să înceapă.
-Hai să rămânem, insistă Marian. E ceva nou!
Degustare de vin, brânzeturi, cafea, ceai…Dacă le-am încercat pe acestea de ce să nu spun „da” şi pentru whiskey?
Chiar dacă tot ce ştiam despre asta se rezuma la câteva nume de branduri şi câteva momente în care am degustat, ca un necunoscător, decizia a fost luată imediat.
Unde ne-am găsit locul ? Chiar în faţă, ca să auzim mai bine explicaţiile! 🙂
După prezentarea Impact Hub Cluj, gazdele noastre Hajnalka Bessenyei (manager-ul general) şi Cristian l-au invitat în faţă pe Luci Dobra, bartender şi ambasadorul Jamesson în Cluj.
A urmat o oră de informaţii noi, curiozităţi, glume, networking şi bineînţeles, whiskey-de calitate. 🙂
Aş putea grupa experienţele de la degustare sub forma răspunsurilor la câteva întrebări:
Ce am învăţat nou despre whiskey?
- Povestea acestei băuturi este foarte veche: Prin 432 d Hr, Sfântul Patrick le arată celţilor (după ce a învăţat de la mauri arta distilării) cum se face „Apa vieţii”-Uisce Beatha. Dar cum căile oricărei limbi sunt nebănuite, Uisce a evoluat în usky şi în final whisky.
- Se produce în toată lumea, dar ţării care au o adevărată tradiţie în domeniu sunt Irlanda, Scoţia, SUA şi Canada.
- Rezultă din fermentarea cerealelor: pentru whiskey-ul scoţian şi irlandez se foloseşte orzul ca materie primă. În SUA şi Canada se foloseşte porumbul, dar şi secara.
- Producerea lui are patru etape: malţarea, fermentaţia, distilarea şi învechirea.
- Modalitatea clasică de producere este alambicul. Are formă de ceapă, este bătut manual, la ciocan.
- În procesul de realizare un rol important îl are master blender-ul. Ca să-l citez pe Luci: El bea toată ziua, îşi dă cu părerea şi ţine reţeta constantă.
- Definiţia oficială am aflat-o ulterior: Este un distilat obtinut din malt de cereale si apa cu o concetratie maxima de alcool de 94,8%, care a maturat cel putin timp de 3 ani in butoaie cu un volum de maxim 185 galoane (700,3 litri) si care are un continut minim de alcool de 40%. (normativa EU 110/2008)
- Învechirea se face doar în butoaie de stejar alb pentru că acest lemn are tanini nobili care contribuie la aromele şi calitatea diverselor sortimente de whiskey.
- Niciun tip de whiskey nu se învecheşte în sticlă. Doar în butoaie!
Ce mi-a plăcut la această degustare de whiskey?
-cadrul prietenos stabilit de Cristian Avram de la bun început:
Nu credem în formalism. Credem doar în calitatea produselor şi serviciilor pe care le oferim.
-Luci Dobra a fost relaxat şi ne-a întâmpinat într-un mod pe măsura evenimentului:
„Astăzi nu vorbim despre literatură, despre matematică ci despre băut!”
E important să ştii să setezi aşteptările publicului tău, nu? 🙂
-Abordarea lui a fost faină!
Ne-a prezentat în general această băutură. A continuat apoi cu povestea Irish Whiskey şi a mărcii Jameson. Ne-a explicat procesul de realizare şi gradat ne-a pregătit pentru degustare.
– nu ne-a spus ce fel de arome trebuie să simţim, spunând că „ nu vă induc o aromă prin cuvintele mele, tocmai ca să puteţi experimenta pe deplin, cu toate simţurile!”
– înainte şi după fiecare sortiment am băut apă, pentru a ne clăti papilele gustative şi o dată cu ele percepţiile.
-paharul are o formă special concepută pentru a păstra ce e mai bun din proprietăţile băuturii, în interior.
-în faţă, fiecare participant a avut o cartolină cu locul rezervat pentru fiecare tip de whiskey şi proprietăţile explicate alături.
-instrucţiunile au fost simple: Se duce uşor la nas. Când înghiţim se ţine limba lipită de cerul gurii şi se inspiră.
Completarea a făcut diferenţa: După ce inspiraţi se va întâmpla o magie! 🙂
-am degustat trei tipuri de whiskey.
- Irish Whiskey-marca Jameson-triplu distilat
2. Scotch-dublu distilat
3. American Whiskey-distilat o singură dată, realizat pe bază de porumb
3 sortimente au însemnat 3 experienţe total diferite!
Primul mi-a plăcut cel mai mult: tare, dar elegant în arome. L-aş asemăna cu o persoană care a trecut prin multe teste şi încercări, până să descopere de ce e cu adevărat capabilă. Iar când a aflat îşi oferă darurile lumii, cu toată încrederea, demnitatea şi nobleţea.
Al doilea a fost brutal! Mi-a atacat simţurile cu un miros şi gust puternic de fum. Asta se datorează metodei de uscare a malţului.
Răspunsurile din sală au fost pe măsură: „Pfff” , „Radu, ţi-au dat lacrimile”, „Ce sec e!”, „Hmm”
American whiskey a fost total diferit de primele două. Este fin şi dulce. Dulceaţa lui vine din faptul că butoaiele din lemn de stejar sunt neatinse de un alt alcool, când începe învechirea. Pentru Irish şi Scotch, butoaiele au primit întâi vizita Bourbon-ului sau a vinurilor Cherry sau de Porto.
Ca impresie, e o băutură mai feminină şi delicată.
-la sfârşit, fiecare participant a primit câte o diplomă şi a fost invitat să continue discuţiile, la un pahar de whiskey! 🙂
La o degustare de whiskey aflăm povestea lui Jameson
Luci începe cu o remarcă interesantă: „Fiecare sticlă reprezintă cartea de identitate a ce găsim înăuntru.”
Continuă apoi…
„Avem numele-Jameson, sigla-o corabie cu două ancore şi steaua Nordului, sub care scrie Sine Metu. Asta înseamnă: Fără Frică. Este şi blazonul familiei Jameson. Ei erau un fel de poliţisti ai mării.
Acesta este John Jameson, sau cel puţin, aşa m-au minţit şi pe mine alţii. (râsete)
Ironia sorţii face că Jameson era un scoţian pur sânge. S-a născut în 1740. La un moment dat, în 1779 îşi ia inima în dinţi şi părăseşte casa părintească!
Un an mai târziu pleacă din Scoţia şi ajunge la Dublin, unde a pus bazele unei distilerii, care astăzi nu mai funcţionează în acelaşi loc. S-a mutat în altă parte a insulei, dar marca Jameson continuă să fie cunoscută în toată lumea.
Între 1823-1855 a fost era fost era sa de aur. Atunci s-a produs şi vândut cel mai mult wiskey triplu distilat, din istoria omenirii.
Apoi au urmat câteva evenimente care au afectat grav vânzarea acestei băuturi: Războiul de independenţă şi Prohibiţia din SUA, în 1933. Aşa a început era neagră, în care toată producţia a rămas pentru consumul propriu. În 1988 erau 1300 de distilerii, iar acum au mai rămas doar 3: Jameson în Dublin, Port Distilery şi Midleton Distilery. Ulterior, toate acestea s-au gândit să se asocieze într-o coaliţie, Irish Distilers, recunoscută la nivel mondial.
Ce mai e de adăugat la o degustare de whiskey?
Deşi nu beau whiskey deloc, evenimentul a fost o experienţă specială, atât pentru lucrurile noi aflate, cât şi pentru mediul fain în care eu, Marian şi Adelina ne-am făcut noi prieteni. 🙂
În plus, pe viitor voi şti să savurez un whiskey de calitate.
Am aflat care e „antidotul” atunci când crezi că le ştii pe toate!
Şă încerci experienţe noi şi mai ales să intri în contact cu oameni care ştiu mai multe decât tine, cel puţin într-un domeniu. Cum? Cu inima deschisă şi multă curiozitate! 🙂
Dar tu?
Ai participat până acum la o degustare de whiskey? Dacă da,cum a fost?
Ce alte experienţe te-au „scăpat” de sindromul „le ştiu pe toate” ? 🙂
Hai să povestim! Scrie-mi un comentariu, mai jos!
Poftă de viaţă şi de călătorii să ai,
Radu din Echipa Zig Zag prin România
Foto degustare de whiskey: Ababei Adelina şi Oancia Marian
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment