“Oare, cum se aude Opera, în Cluj?” Asta mă întrebam eu zilele trecute: Oare cum e la operă? Văzusem multe spectacole de operă pe internet, dar în sală nu am fost niciodată. Aşa că mi-am pus ca scop o vizită la opera din Cluj!

                Primeşti lucrurile asupra cărora te concentrezi în mod obişnuit, spune o zicală.

                Dar până să merg la operă, a apărut un eveniment numit Emoţii de toamă, plin de romanţe şi muzică veche. Sunt melodii pe care mama le cânta adesea prin casă, în timp ce gătea sau făcea curat!

                Unele lucruri pur şi simplu se leagă!

                La acest eveniment, am auzit o poezie foarte frumoasă, care a accesat poeta din mine. O  poezie urmată de cântecul unui tenor!

                Când l-am auzit cântând pe acel tenor pe scenă, nu am ezitat şi imediat l-am căutat pe Facebook. Pentru cei ce mă cunosc, ştiu că Facebook şi Google sunt cei mai buni prieteni ai mei. 🙂

                Numelui tenorului este Alexandru Mânzat.

10646827_10201525808145590_7096657078767523798_n

              Cum am devenit imediat curioasă de personalitatea şi povestea lui? Vocea şi dedicarea dumnealui au fost elementele cheie.

              L-am contactat iniţial şi răspunsul a fost că ne vom auzi în săpămâna următoare.

                Timp de 7 zile am ascultat melodiile dumnealui, pe Youtube şi într-o zi, primesc apel de la acesta să ne întâlnim şi să povestim.

                Zis şi făcut!

                Urmând spontaneitatea momentului, am plecat alături de Radu, de la Restaurantul Roata, locul unde am obişnuit să prânzim vreme de o  săptămână. Gazda noastră ne aştepta chiar în „casa” lui de suflet: Opera Română.

                Turul acestei mândre clădiri era cea mai bună răsplată pe care o puteam primi după ce am mers prin ploaia sănătoasă şi rece de toamnă. E una dintre cele mai frumoase Opere pe care le-am văzut, atât în exterior, dar mai ales în interior! E grandioasă, cu scaunele tapiţate cu un fel de catifea vişinie, cu tavanul decorat cu elemente aurite, bine aşezate, în stil neo-baroc (din câte am aflat). Sala are stalul şi alte 3 etaje, ce însumează aproximativ 900 de locuri pentru spectatori.

opera-din-cluj

                De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, „răsplata” noastră a fost întregită de o discuţie cu domnul Mânzat, chiar în cafeneaua Operei.

               Cu ce s-au umplut cele aproximativ 90 de minute? Cu poveşti despre el, despre noi, despre România, despre oameni şi artă!

                Domnul Mânzat este un clujean adevărat, născut în satul Escu, comuna Recea-Cristur, după cum spune, cu mare mândrie. În acelaşi timp am simţit şi o urmă de mâhnire în vocea lui, când povestea  despre satul natal. Micuţa comunitate începe să se piardă, oamenii bătrâni se duc, iar cei tineri iau alte căi. Uite aşa satul tradiţional românesc se goleşte de substanţă.

                Merită  să îl cunoşti sau să îl auzi măcar odată cântând, la contrabas sau la vocal, romanţe (îţi las un link cu o interpretare).

               Prin ce se face remarcat Alexandru Mânzat?

                Poate pentru că  este fondatorul primei opere private din Cluj, Opera Group Project şi are 32 de ani de activitate în operă.

                În acelaşi timp…

                Iubeşte ceea ce face, este un om credincios şi iubitor de valorile tradiţionale româneşti. Ne-a încurajat să fim autodidacţi  şi să ne cultivăm caracterul. Cu ce activitate să începem?

                -Istoria propriului neam e un punct bun de plecare, ne spune domnul Mânzat.  Dar căutaţi istoria adevărată.

                -Unde o găsim?  îl întrebăm noi.

                -Mergeţi în muzee, vorbiţi cu oamenii care sunt pasionaţi de studiul istoriei, citiţi autorii români, complează dumnealui.

                Apoi, ne mărturiseşte de un moment când a cântat imnul României în faţa a 7000 de oameni, iar ei s-au ridicat toţi şi au cântat alături de el, cu mâna pe inimă.

              „A fost o senzaţie atât de puternică, încât am cântat imnul tremurând!”

               Ideea e că…

                Tot ce am povestit mi-a schimbat ziua, m-a încărcat cu mai multă iubire pentru artă sau frumos, dar şi cu multă speranţă că există din ce în ce mai mulţi oameni autentici care te inspiră în România. Îl ascult şi astăzi pe internet cu mare, mare drag!

              La finalul discuţiei, domnul Mânzat ne-a invitat la un spectacol celebru de operă: Bărbierul din Sevilla.

              -Veniţi, dar ştiţi ce, haideţi mai bine la repetiţie. Veţi vedea şi înţelege mai bine valoarea unui astfel de spectacol!

                Bucurie mare!

                Am acceptat cu dragă inimă invitaţia şi uite aşa, a doua zi, nerăbdători am fost iar la Opera Română. Am urmărit spectacolul, chiar din lojă, la primul etaj.

zig-zag-prin-romania

           Să îţi povestesc  mai multe?  

barbierul-din-sevilla-incepere-spectacol

           Hmmm…Sincer?

            Te încurajez să mergi la operă, indiferent de oraşul în care locuieşti. Opera „Bărbierul din Sevilla” a fost jucată cu măiestrie de artiştii clujeni. A fost interactivă, amuzantă şi interesantă. În sala operei ne-am simţit, ca nişte mici aristrocraţi.

           La fel ca şi filarmonica, am început să iubesc opera! Îmi promit mie şi ţie că voi merge mai des la acest gen de spectacole! Pe lângă frumuseţea muzicii clasice, intri în tainele teatrului, ale minţii umane şi în măiestria orchestrei.

            Cum se aude şi se vede Opera din Cluj pentru tine?

            Aici doar tu ai răspunsul!

           Ps: Ce spectacol de operă ţi-a plăcut cel mai mult până acum?

Cu drag,

Adelina Elena Ababei şi Radu Dascălul

Echipa Zig Zag prin România