casuta in frunzeÎți poți imagina să faci turism stând pe loc?…

Sună ridicol, așa-i? Dar dacă ai putea surprinde frumusețea unei întregi localități dintr-un singur punct, cum ar fi? Ai auzit de Complexul Turistic Valahia?

Circulă o vorbă prin popor. Ea spune așa:

Plămădește-ți vatra de familie după bunul plac al inimii tale și tot ce vei avea nevoie, vei găsi la tine Acasă.

Sentimentul de statornicie și bunăstare s-a făcut simțit în acest mic colț de rai. Aici sunt unități de cazare înconjurate de o oază de verde (pământ),

în care există și un lac pe care se plimbă o rață și o lebădă neagră (apă),k unde poți face și un foc mare de tabără (foc) și unde natura te îmbie cu mirosul ei curat, parfumat, care se împletește în părul tău în timp ce te dai în leagăn (aer).

leaganPeisajul ce ni se arăta în fiecare dimineață era compus dintr-o pădure întinsă, întinsă… Câteva stânci puternice și un cer mai albastru ca un piept de păun. Prin Complex, există și o varietate de animale comice cu care să te distrezi:, struți, o lebădă neagră, rațe, găini, căprioare, porci, pisici, câini și păuni.

Te gândești, totuși, la un traseu? Vrei să faci mișcare? Da, există o opțiune, pe care am îmbrățișat-o și noi: vârful Țurțudan.Are 644 m, deci nu e foarte înalt, însă trebuie urcat cu mare grijă. Unii localnici îl numesc „vârful minunat al Munților Lotru”. Experiența aici ne-a adus înainte un efort fizic intens și un peisaj splendid asupra orașului Brezoi.

brezoi sat

 

Știi cum se întâmplă de multe ori să treci pe lângă un lucru fără să-l observi? Unul din motive este că nu-i cunoști însemnătatea. De aceea, trecând prin centrul orașului Brezoi, ne-am oprit la Monumentul muncitorului forestier și Monumentul eroilor. Sunt foarte ușor de observat.

muncitorMonumentul muncitorului forestier. Se pare că valorificarea lemnului este un element de importanță istorică pentru orașul Brezoi.

Mai mult decât atât, mușchii „turnați” ai muncitorului pot trezi mari invidii din partea bărbaților și admirație din partea femeilor. Hm… Crezi și tu că modelele oferite de societate pun prea mult accent pe aspectul fizic „perfect”? În cartea Zig Zag prin Vâlcea – Oameni de poveste, vei fi pus față-n față cu oameni de toate formele și mărimile. Ce-i unește? Inspirația și povestea care depășesc granițele fizicului.

Monumentul eroilor. Scoate în evidență principalele momente istorice ale neamului românesc până în anul 1918. Există notate toate regiunile geografice ale României Mari: Basarabia, Moldova, Dobrogea, Bucovina, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș.eroi

A fost plăcută plimbarea prin centrul orașului, după ce am urcat pe munte. Surprinzător, am avut parte și de muzică! În apropierea monumentelor este un spațiu amenajat cu băncuțe și… O boxă prinsă de un brad, prin care se transmite Radio România Actualități.

Natură, muzică, mișcare… Dar ce contează cu adevărat, la sfârșitul zilei? Să cinezi într-o familie mică și fericită, la o masă delicioasă, desigur… Săru’mâna pentru masă, Motel Lotru! Și noapte bună, frumoasă țară, Românie mult iubită!

***

Acest fragment face parte din cartea Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care o vom lansa oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

Participarea ta alături de comunitatea din județul Vâlcea va însemna un pas înainte în evoluția turismului românesc. Te așteptăm cu drag și entuziasm! 😀

Laura și Echipa Zig Zag! 😀

vf

 

 

 

 

 

p.s.: Nu ai citit, încă, aventurile de pe pârtia Transalpina? Intră AICI!

Echipa Zig Zag prin România