Project Description

Casa Iurca de Calinesti 

Mesajul companiei/Slogan/Headline

Descriere:

Pensiunea-restaurant Casa Iurca de Calinesti este situata in inima Maramuresului Istoric, in municipiul Sighetu Marmatiei, pe strada Dragos-Voda, nr.14. Va sta la dispozitie cu 51 locuri de cazare, in 22 camere prevazute cu internet gratuit, televizor si minibar.
Restaurantul are o capacitate de 150 de locuri, iar terasa de inca 60 de locuri. Salonul de mic dejun este prevazut cu 40 de locuri. In fiecare saptamana, de joi pana duminica, ansamblul „Casa Iurca de Calinesti” va sta la dispozitie cu un program artistic.

Istoric zona

Descoperirile arheologice atesta urme de civilizatie in depresiunea Maramuresului inca din Paleoliticul superior (35.000-10.000 IHR). Astfel de marturii s-au pastrat la Sighetu Marmatiei, Costiui, Oncesti, Barsana, Giulesti, Cornesti,etc. In timpul lui Burebista, Maramuresul era parte integranta a Daciei. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, Maramuresul ramane zona a dacilor liberi.
Primul document scris care se refera la Maramures este diploma emisa la 1199 de Cancelaria Regelui ungur Emeric I care, aflat la vanatoare pe aceste meleaguri, a fost salvat de la moarte de Comitele Laurentiu.

Fără oameni însă Maramureșul n-ar avea viață. Omul sfințește locul…meșteri populari care modelează cu măiestrie lemnul, opincari, cântăreți, artiști sau oameni care luptă pentru conservarea tradițiilor și mulți alții. Le-am ascultat cu drag tuturor poveştile de viaţă şi am tras învăţăminte preţioase din ele. 
Dar iată că vremea plecării spre următoarea destinație a venit!
Mărturia călătoriei mele prin Maramureș v-o ofer în acest video 🙂

[mashshare]

ZiggY

Casa Iurca
Sighet, am ajuns la tine!
Prescurtarea de la numele oraşului Sighetu Marmaţiei este Sighet. Am zis odată Sighetu şi am fost corectat: ” Ori Sighetu Marmaţiei, ori Sighet „.
Ajung la Casa Iurca fiindcă moroşanii au recomandat acest restaurant şi pensiune. În primul rând e vestit fiindcă este restaurant şi apoi pentru că este una din cele mai frumoase pensiuni din Sighet. Cred că am descoperit unul din cele mai tradiţionale restaurante din nordul Maramureşului: poartă maramureşeană cu simbolicele inscripţii chiar a familiei Iurca din Călineşti, mese din lemn masiv şi ospătari îmbrăcaţi în costume populare. Agăţate de pereţi erau ţesăturile şi vasele de lut tradiţionale, meniul ” ca la Maramu’ ” şi ca o cireaşă pentru tort văd pe mijlocul unui perete de mi se zburleşte părul şi sare căciula de pe cap : emblema Casa Iurca, blazonul familiei de viţă nobilă Iurca de Călineşti aprobat încă din … sec. XIV !
Ziggy, respiră ! Asta cauţi, asta primeşti ! Acum dă de veste o poveste !
Am locuit la Casa Iurca de Călineşti, am păpat aici şi am vorbit cu membrii familiei  şi încă o dată ajung la vorba poporului: ” Omul sfinţeşte locul ” !
Felicitări Ziggy !

Date contact

  • Sighetu Marmatiei, pe strada Dragos-Voda, nr.14


  • +40 262 318 890 / +40 262 318 882


  • office@casaiurca.ro


Casa Iurca de Calinesti
Echipa Zig Zag prin România