Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Rădăuţi
Zig Zag prin Suceava – Hyperlapse
Trecând prin dulcea Bucovină, spectacolul naturii îţi încântă ochii. Mănăstirile pictate, de piatră sau din lemn, sunt loc de pelerinaj pentru suflet. Monumentele, statuile sau cetăţile îţi aduc aminte că aceste meleaguri au o istorie aparte: Bogdan Vodă, Ştefan Cel Mare, Alexandru Cel Bun şi alţi domnitori le-au protejat de atacuri străine şi le-au făcut să prospere.
În judeţul Suceava, te întâlneşti cu oameni de toate felurile. Muncitori şi activi din fire, te surprind cu poveştile şi tradiţiile lor…şi mai ales prin mândria de a fi bucovinean.
Aceasta este Suceava aşa cum am cunoscut-o noi !
[mashshare]
În căutarea ineditului: la Biserica Sfânta Parascheva din Rădăuţi
Într-o dimineață de duminică, soarele îşi făcea de cap: oferea lumina și căldura la discreţie cocoţat pe cer un albastru fără strop de nor.
După confirmarea vremii de afară, nici măcar lenea nu rezista în calea dorinței de explorare, vizitare de noi locuri și povești de ascultat.
Ce îmi spune doamna de la recepţia hotelului, o bucovineancă 100% ?
– Tinere ai fost la Sfânta Parascheva ?
De înțeles că, ziua de duminică pentru cei mai mulți începe cu câteva ore de rugăciune.
– Spuneți de Sfânta Parascheva din Iași?
– Tinere, cea de la noi, de aici.
– Există și la noi, dar e Biserica Sfânta Parascheva.
– E chiar aproape, cunosc pe cineva care îți va povesti mai multe.
Plec și după vreo 15 minute, ajung mai aproape de periferie, chiar lângă Grădina Zoologică: Biserica Sfânta Parascheva. Din felul cum mi-am imaginat-o realizam adevărul vorbei: socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Era pictată pe partea frontală, cu cele 2 coloane care păzeau intrarea împreună cu cele 8 trepte dinaintea lor. Parcă eram intr-un film: Până și cupola dinaintea curții bisercii, florile de tot soiul din curte și băncile, mă atrăgea să mă apropii pas cu pas.
Intru și cine mă întâmpină? Chiar persoana sunată de către cunoștința de la recepție.
– Bogdan sunt, îmi spune zâmbind călduros.
Îmi povesteşte despre cum a fost construită, câte provocări au fost întâmpinate, de la oameni până la vremea de afară din acele vremuri.Îmi spune că cel mai important lucru de reținut este: “Lăcașul e construit pentru a reuni și aduna oamenii, nu pentru a impresiona prin cum arată.” La început nu am înțeles prea mult din ceea ce a vrut să transmită.
După aproximativ o oră petrecută acolo spre ieșirea din curte rămân cu vorba lui în minte, dar promițându-mi că voi reflecta asupra ei până găsesc răspunsul.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment